Back to Top
#TAGS ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΠΑΤΡΩΝ Αιγιάλεια Πόλεμος στην Ουκρανία Ρούλα Πισπιρίγκου Κορωνοϊός Νάσος Νασόπουλος
Αγγελίες
Μην ψάχνεις, βρες στο
THE BEST

ΚΟΙΝΩΝΙΑ

/

Ενεργειακή κρίση: Το συζητάνε (υπό προϋποθέσεις) να κλείνουν μια ώρα νωρίτερα οι Πατρινοί έμποροι- Λένε "όχι"στην παράταση το μεσημέρι

Ενεργειακή κρίση: Το συζητάνε (υπό προϋπ...
Τσίχλα Κωνσταντίνα
[email protected] , Facebook Page

Τι λέει στο thebest.gr ο Πρόεδρος του Εμπορικού Συλλόγου της Πάτρας, Κωνσταντίνος Ζαφειρόπουλος

Το ωράριο τους με στόχο την εξοικονόμηση ενέργειας συζητούν οι έμποροι της Πάτρας, κάτω όμως από όρους και προυποθέσεις. Πιο συγκεκριμένα συζητιέται, όπως και σε άλλες πόλεις το ενδεχόμενο να κλείνουν τα καταστήματα νωρίτερα έτσι ώστε να καταναλώνουν λιγότερο ρεύμα.

Αν και οι αποφάσεις αναμένονται τις επόμενες ώρες, φαίνεται πως οι έμποροι δεν είναι διατεθειμένοι να κλείνουν τα καταστήματά τους περισσότερες ώρες ώστε να συμβάλλουν στην εξοικονόμηση ενέργειας.

Όπως εξηγεί μιλώντας στο thebest.gr ο Πρόεδρος του Εμπορικού Συλλόγου της Πάτρας, Κωνσταντίνος Ζαφειρόπουλος, «τέτοιου είδους μέτρα θα οδηγήσουν σε αύξηση της ανεργίας. Οι τετράωροι υπάλληλοι δεν θα έχουν πλέον λόγο ύπαρξης.  Αν προχωρήσουμε σε μία τέτοια αλλαγή που θα σχετίζεται με το ωράριο, το πρώτο πράγμα που θα κάνουν όλοι είναι η μείωση του προσωπικού.

Οι ενεργοβόρες συσκευές ούτως ή άλλως πρέπει να λειτουργούν 24 ώρες το 24ωρο, Αυτό που ίσως συζητήσουμε είναι να κλείνουμε με μία ώρα νωρίτερα το βράδυ. Θα πρέπει όμως σε αυτό να συμφωνήσουν και πολυκαταστήματα και σούπερ μάρκετ και να ισχύσει το μέτρο για όλους.

Αν και θα μπορούσαμε να συζητήσουμε το να κλείνουμε μία ώρα νωρίτερα, δε θεωρούμε ότι θα μας προσφέρει κάτι. Και αυτό γιατί όπως είπα, είμαστε υποχρεωμένοι να αφήνουμε ανοιχτές συνέχεια συσκευές που είναι ενεργοβόρες. Από τις 2 το μεσημέρι κεντρικοί δρόμοι όπως είναι η Μαιζώνος, αδειάζουν. Οι περισσότεροι ήδη έχουν τονίσει ότι δεν είναι διατεθειμένοι να διατηρούν ανοιχτά τα καταστήματα τους το μεσημέρι. Τέτοιες ώρες κανένα κατάστημα δεν έχει δουλειά και γι΄αυτό άλλωστε ακολουθούμε το σπαστό ωράριο. Ο κόσμος στην Πάτρα δεν κυκλοφορεί το μεσημέρι.

Επιπλέον, το να μην είναι ανοιχτά τα μαγαζιά μετά τις 6 το απόγευμα, θα δημιουργήσει μία πόλη- φάντασμα». 

Όπως αναφέρει ο κ. Ζαφειρόπουλος, «υπάρχουν άλλα μέτρα που θα μπορούσαν να βοηθήσουν ουσιαστικά, όπως η μείωση ΦΠΑ στην ενεργεία, το πλαφόν στο φυσικό αέριο, η οριζόντια επιδότηση των καταστημάτων αλλά και των νοικοκυριών, οι μακροχρόνιες δόσεις για την αποπληρωμή υποχρεώσεων που έχουν δημιουργηθεί τα τελευταία χρόνια. Σήμερα θα έχουμε ένα άτυπο συμβούλιο και αύριο ίσως κάποια απόφαση που θα μπορούμε να ανακοινώσουμε».

Η ανακοίνωση του εμπορικού συλλόγου

Το τελευταίο διάστημα έχει ανοίξει μία συζήτηση για μείωση του ωραρίου λειτουργίας των εμπορικών καταστημάτων λόγω της ενεργειακής κρίσης. Από συναδέλφους Εμπορικών Συλλόγων ακούγονται πρόχειρες, αντικρουόμενες και αντιφατικές ιδέες και προτάσεις.

Επισημαίνουμε ότι δεν θα επιτρέψουμε να παρθεί καμία απόφαση χωρίς την διαβούλευση και την σύμφωνη γνώμη των Συλλόγων μας και της κοινωνίας.

Δεν θα επιτρέψουμε το λιανικό εμπόριο να αποτελέσει εκ νέου το θύμα των όποιων μέτρων όπως έγινε και κατά την διάρκεια της πανδημίας. Βρισκόμαστε στα όριά μας και χρειαζόμαστε ουσιαστική στήριξη και όχι πρόχειρους πειραματισμούς εις βάρος μας.

Απαιτούμε την οριζόντια ουσιαστική ενίσχυση των επιχειρήσεων όπως και των νοικοκυριών στο ενεργειακό κόστος. Άμεση έναρξη των επιδοτήσεων για φωτοβολταϊκά, ηλιακούς θερμοσίφωνες, ενεργειακές κοινότητες. Πλαφόν στις τιμές ενέργειας και μείωση του ΦΠΑ. Έχουμε και σε προηγούμενες ανακοινώσεις μας αναφέρει τα απαραίτητα μέτρα.

Σε τυχόν μείωση ωραρίου να ισχύσει για όλους οριζόντια και για πολυκαταστήματα και για Super Market για να μην επαναληφθούν φαινόμενα αθέμιτου ανταγωνισμού όπως κατά την διάρκεια της πανδημίας. Να αποζημιωθεί απώλεια εσόδων και να ληφθούν μέτρα στήριξης των θέσεων εργασίας.

Η επιβίωση της ραχοκοκαλιάς της οικονομίας μας, των μικρομεσαίων επιχειρήσεων, είναι μείζον οικονομικό, εθνικό και κοινωνικό θέμα.

Ακολουθήστε το thebest.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο thebest.gr

Ειδήσεις