Back to Top
#TAGS ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΠΑΤΡΩΝ Νάσος Νασόπουλος Αιγιάλεια Βασιλιάς Κάρολος της Αγγλίας Γιώργος Λάνθιμος Ρούλα Πισπιρίγκου Ομόφυλα Ζευγάρια
Αγγελίες
Μην ψάχνεις, βρες στο
THE BEST

ΚΟΙΝΩΝΙΑ

/

Στο «μικροσκόπιο» το ωράριο των καταστημάτων για εξοικονόμηση ενέργειας

Στο «μικροσκόπιο» το ωράριο των καταστημ...

Ποιες ώρες προτείνεται να κοπούν

Πρόταση για μείωση του ωραρίου λειτουργίας στα καταστήματα, προκειμένου να στηριχθεί η προσπάθεια εξοικονόμησης ενέργειας, βάζει στο τραπέζι της συζήτησης το υπουργείο Ανάπτυξης.

Η σκέψη που υπάρχει είναι να μειωθεί το ωράριο στα καταστήματα κάποιες ώρες, ειδικά το απόγευμα, για το χειμώνα.

Η αρχή θα γίνει σήμερα στην συνάντηση που θα έχει ο υπουργός Ανάπτυξης Άδωνις Γεωργιάδης με εκπροσώπους από τα σούπερ μάρκετ και τα πολυκαταστήματα, οι οποίοι σε πρώτη φάση εμφανίζεται αρνητικοί σε ένα τέτοιο ενδεχόμενο. Στην συνάντηση πάντως σήμερα, εκτός του ωραρίου θα συζητηθεί το θέμα των τιμών με το υπουργείο να ζητάει αυτοσυγκράτηση από τις επιχειρήσεις.

«Ναι» από εμπορικούς συλλόγους
Θετικοί στο ενδεχόμενο μίας τέτοιας πρωτοβουλίας, αλλά υπό όρους εμφανίζονται οι εμπορικοί σύλλογοι Αθηνών και Θεσσαλονίκης.

Ο πρόεδρος του Εμπορικού Συλλόγου Αθηνών Σταύρος Καφούνης, τόνισε ότι «οι δύσκολες συνθήκες που βιώνουμε σήμερα απαιτούν αδιαμφισβήτητα γενναίες παρεμβάσεις. Το κλείσιμο των καταστημάτων νωρίτερα θα μπορούσε να αποτελεί μια τέτοια», είπε, παραθέτοντας, όμως, τέσσερις προϋποθέσεις για την εφαρμογή του μέτρου και ζητώντας επιπλέον μέτρα στήριξης των εμπορικών επιχειρήσεων.

Μεταξύ αυτών είναι το μέτρο να μην έχει εθελοντικό, αλλά υποχρεωτικό χαρακτήρα και να περιλάβει και τα σούπερ μάρκετ, ώστε να μην υπάρξει αθέμιτος ανταγωνισμός και να ισχύσει ευέλικτο ωράριο ώστε να μην χαθούν θέσεις εργασίας.

Από την πλευρά του ο Εμπορικός Σύλλογος Θεσσαλονίκης, αναφέρει σε ανακοίνωσή του, αυτή η πρόταση έρχεται λόγω των προβλημάτων που έχουν δημιουργηθεί από την ενεργειακή κρίση και των απρόβλεπτων δυσκολιών του επερχόμενου χειμώνα, της μείωσης του τζίρου της αγοράς και της απαίτησης της Κυβέρνησης για μείωση στην κατανάλωση ρεύματος.

Επισημαίνεται ότι ο περιορισμός της ενεργειακής κατανάλωσης των καταστημάτων, ήταν πρόταση που συζητήθηκε και με την Ευρωβουλευτή και Συμπρόεδρο του Intergoup «Climate Change, Biodiversity and Sustainable Development» Μαρία Σπυράκη, κατά τη διάρκεια ενημερωτικής εκδήλωσης με θέμα «Repower EU – Μια ευκαιρία για τις μικρομεσαίες επιχειρήσεις» που διοργάνωσε ο Εμπορικός Σύλλογος Θεσσαλονίκης, στο πλαίσιο της συμμετοχής του στην 86η Δ.Ε.Θ.

Τι προτείνει ο εμπορικός σύλλογος
Ως εκ τούτου, ο Εμπορικός Σύλλογος Θεσσαλονίκης προτείνει το παρακάτω ωράριο λειτουργίας των καταστημάτων από τη Δευτέρα 10 Οκτωβρίου 2022:

Δευτέρα – Τετάρτη – Σάββατο: 10:00 – 16:00

Τρίτη – Πέμπτη – Παρασκευή: 10:00 – 19:00

Αρνητική στάση από σούπερ μάρκετ και μεγάλες αλυσίδες
Αντίθετα δεν φαίνεται να βλέπουν με καλό μάτι οι μεγάλες επιχειρήσεις ελληνικές και ξένες και ειδικά οι αλυσίδες των σούπερ μάρκετ θεωρώντας ότι το όφελος θα είναι ελάχιστο και οι συνέπειες ιδιαίτερα αρνητικές σε μια σειρά πράγματα, όπως η απασχόληση, ο τζίρος των επιχειρήσεων και η εξυπηρέτηση των πολιτών.

Επίσης αναφέρουν ότι θα είναι αρνητικό και για τους καταναλωτές οι οποίοι έχουν μάθει ένα συγκεκριμένο ωράριο και δύσκολα θα μπορέσουν να αλλάξουν στις συνήθειες τους. Σημειώνουν παράλληλα ότι αν ισχύσει η μείωση αναπόφευκτα θα επηρεαστεί η απασχόληση σε μία περίοδο κομβικής σημασίας για την ελληνική οικονομία.

Παράλληλα αναφέρουν ότι το όφελος θα είναι ελάχιστο, αφού οι εμπορικές επιχειρήσεις και τα σούπερ μάρκετ δεν διαθέτουν ενεργοβόρες συσκευές και η μόνη κατανάλωση ενέργειας έχει να κάνει με τα φώτα και τα κλιματιστικά. Ακόμη και στα σούπερ μάρκετ που διαθέτουν μεγάλα ψυγεία, η μείωση του ωραρίου δεν θα φέρει κάποιο αποτέλεσμα, αφού αυτά δουλεύουν 24 ώρες το 24ωρο.

Τέλος να σημειωθεί ότι πρόσφατα ο υπουργός Ενέργειας και Περιβάλλοντος, Κώστας Σκρέκας ανέφερε ότι: «δεν θέλουμε να προχωρήσουμε σε υφεσιακά μέτρα. Θέλουμε να έχουμε μείωση της σπατάλης και όχι μείωση της ανάγκης. Έχουμε πιάσει τους στόχους. Με 13% μείωση της κατανάλωσης ενέργειας στις πρώτες ημέρες Σεπτεμβρίου και 36% της κατανάλωσης φυσικού αερίου. Βλέπουμε άλλωστε και από μεγάλες οργανωμένες αλυσίδες ότι το πρόβλημα δεν είναι τα φώτα αλλά ο εξοπλισμός. Η κατανάλωση είναι και στα φώτα αλλά είναι πολύ μικρή η διαφορά».

πηγη

Ακολουθήστε το thebest.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο thebest.gr

Ειδήσεις