Back to Top
#TAGS ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΠΑΤΡΩΝ Αιγιάλεια Νάσος Νασόπουλος Γυναικοκτονία Ρούλα Πισπιρίγκου Travel West Forum
Αγγελίες
Μην ψάχνεις, βρες στο
THE BEST

ΠΟΛΙΤΙΚΗ

/

Ακρίβεια: Οι δύο άξονες των μέτρων που θα παρουσιάσει ο Αλέξης Τσίπρας στη ΔΕΘ

Ακρίβεια: Οι δύο άξονες των μέτρων που θ...

Τι αποκάλυψε η Έφη Αχτσιόγλου

Τους βασικούς άξονες του σχεδίου που θα παρουσιάσει ο Αλέξης Τσίπρας στη ΔΕΘ αποκάλυψε Έφη Αχτσιόγλου μιλώντας για ριζοσπαστικό και ρεαλιστικό σχέδιο εξόδου από την κρίση. Μάλιστα η τομεάρχης Οικονομικών του ΣΥΡΙΖΑ έκανε λόγο για «σχέδιο του ΣΥΡΙΖΑ ως εν δυνάμει κυβέρνησης».

Πλαφόν στην τιμή και μείωση ΕΦΚ και ΦΠΑ
Κάνοντας λόγο για «συγκεκριμένα μέτρα, ρεαλιστικά και κοστολογημένα» η Έφη Αχτσιόγλου μιλώντας «Στο Κόκκινο 105,5», τόνισε ότι παράλληλα το σχέδιο του ΣΥΡΙΖΑ στοχεύει στο «πώς θα προχωρήσουμε μπροστά, αφήνοντας πίσω μας τις μαύρες μέρες που έχουμε βιώσει με την κυβέρνηση της ΝΔ, και στο επίπεδο της οικονομίας και στο επίπεδο των θεσμών και της δημοκρατίας».

Ειδικότερα, κορυφαίο ζήτημα στο πακέτο των προτάσεων που θα παρουσιάσει ο ΣΥΡΙΖΑ θα είναι η ακρίβεια και η ενεργειακή κρίση. Το σχέδιο του Αλέξη Τσίπρα θα έχει δύο άξονες.

Ο πρώτος άξονας είναι οι ρυθμιστικές παρεμβάσεις στην αγορά ενέργειας που αφορούν τη θέσπιση πλαφόν στη χονδρική και τη λιανική τιμή του ηλεκτρικού ρεύματος και του φυσικού αερίου, την αποσύνδεση της τιμής του ρεύματος από αυτή του φυσικού αερίου, την ανάκτηση του δημοσίου ελέγχου στη ΔΕΗ.

Ο δεύτερος άξονας είναι τα δημοσιονομικά με αιχμή την μείωση του Ειδικού Φόρου Κατανάλωσης στα καύσιμα και του ΦΠΑ στα τρόφιμα για να υπάρξει σοβαρή ελάφρυνση των πολιτών.

Τόνωση μισθών και εισοδημάτων
Η κα Αχτσιόγλου σημείωσε, παράλληλα, ότι «ο κ. Μητσοτάκης έχει δημιουργήσει ένα εκρηκτικό μείγμα καθήλωσης εισοδημάτων και εκτόξευσης τιμών», γι’ αυτό «έχουμε σαφείς θέσεις για τους μισθούς και την τόνωση του εισοδήματος», ενώ θα υπάρξει «επικέντρωση από τον ΣΥΡΙΖΑ-Π.Σ. και στη λεγόμενη μεσαία τάξη των αυτοαπασχολούμενων και των ελευθέρων επαγγελματιών, που έχουν αγνοηθεί και εξαπατηθεί από τον κ. Μητσοτάκη».

Σχολιάζοντας τα φορολογικά υπερέσοδα στο 8μηνο του έτους τόνισε ότι «υπάρχει εκρηκτική ακρίβεια και η κυβέρνηση τη μετατρέπει σε ευκαιρία για την είσπραξη φορολογικών εσόδων μέσω του ΦΠΑ».

Επισήμανε, τέλος, ότι «το θέμα είναι από πού φεύγουν τα λεφτά και πού πηγαίνουν. Φεύγουν από τις τσέπες των πολιτών και καταλήγουν στις εταιρείες παραγωγής ενέργειας που σωρεύουν υπερκέρδη. Δεν είναι δημοσιονομικά υπεύθυνο η κυβέρνηση να ταΐζει τα υπερκέρδη των εταιρειών» και «οι πολίτες να πληρώνουν δύο φορές την αισχροκέρδεια, μία φορά κατευθείαν από την τσέπη τους με αυξημένους λογαριασμούς και μία φορά διά του Κρατικού Προϋπολογισμού».

Η αγορά πρέπει να υποταχθεί στις ανάγκες των ανθρώπων
Επισημαίνεται ότι ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ Κώστας Ζαχαριάδης μιλώντας στο FORUM του ΟΤ στη ΔΕΘ τόνισε ότι πρέπει να αλλάξει η αρχιτεκτονική της αγοράς ενέργειας και να υπάρξει παρέμβαση στην τιμή της χονδρομπορικής.

Μάλιστα δήλωσε ανήσυχος λόγω των κυβερνητικών χειρισμών στην ενεργειακή κρίση και τάχθηκε υπέρ της εξαίρεσης μεγάλου μέρους της ενέργειας από το χρηματιστήριο ενέργειας κατά το πρότυπο Ισπανίας και Πορτογαλίας λέγοντας ότι «η αγορά πρέπει να υποταχθεί στις ανάγκες των ανθρώπων» και η Ελλάδα δεν πρέπει να χάσει το στόχο για ενεργειακή αυτονομία.

Σε ότι αφορά την παρουσία Τσίπρα στη ΔΕΘ ο κ. Ζαχαριάδης τόνισε ότι θα κάνει μια στοχευμένη ομιλία για τα προβλήματα της μεγάλης κοινωνικής πλειοψηφίας. Θα πει συγκεκριμένα πράγματα στα περιθώρια και τις αντοχές της οικονομίας αντλώντας παραδείγματα από άλλες ευρωπαικές χώρες. Είμαστε πιο ώριμοι, έχουμε κάνει αυτοκριτική για το «πρόγραμμα Θεσσαλονίκης» πριν από δέκα χρόνια, ώστε τη δεύτερη φορά να είμαστε πιο αποτελεσματικοί είπε ο κ. Ζαχαριάδης.

«Ο ΣΥΡΙΖΑ πρέπει να εντείνει την εξωστρέφεια του, να ξανασυστηθεί με την επιχειρηματικότητα. Εμείς είχαμε στο μυαλό μας μια αναδιανομή από τους πλούσιους στους φτωχούς που δεν έγινε. Έγινε μια αναγκαστική αναδιανομή λόγω μνημονίων από τη μεσαία τάξη προς τους φτωχούς. Αυτό ήταν αστοχία. Πρέπει να παραδεχτούμε τα λάθη μας. Ήταν το θέλω μας όχι το μπορώ μας αυτά που είχαμε πει στη Θεσσαλονίκη. Όμως ο ΣΥΡΙΖΑ είναι ένα κόμμα που κάνει αυτοκριτική σε χρόνο ενεστώτα» πρόσθεσε ο κ. Ζαχαριάδης.

Ακολουθήστε το thebest.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο thebest.gr

Ειδήσεις