Back to Top
#TAGS ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΠΑΤΡΩΝ Αιγιάλεια Νάσος Νασόπουλος Ρούλα Πισπιρίγκου Βασιλιάς Κάρολος της Αγγλίας Κέιτ Μίντλετον
Αγγελίες
Μην ψάχνεις, βρες στο
THE BEST

ΠΟΛΙΤΙΚΗ

/

Σουηδία: Παραιτήθηκε η πρωθυπουργός - Νέα κυβέρνηση συνασπισμού

Σουηδία: Παραιτήθηκε η πρωθυπουργός - Νέ...

Ραγδαίες πολιτικές εξελίξεις

Η πρωθυπουργός της Σουηδίας Μαγκνταλένα Άντερσον παραδέχθηκε σήμερα την ήττα της αριστεράς και τη νίκη του συνασπισμού της δεξιάς και της άκρας δεξιάς στις βουλευτικές εκλογές, αφού σχεδόν ολοκληρώθηκε η καταμέτρηση των ψήφων.

Κατά συνέπεια η επικεφαλής των σοσιαλδημοκρατών ανακοίνωσε στη διάρκεια συνέντευξης Τύπου την παραίτησή της, την οποία θα υποβάλει επισήμως αύριο, Πέμπτη.

 Οι δηλώσεις του Ουλφ Κρίστερσον

Μια κυβέρνηση για όλη τη Σουηδία και όλους τους πολίτες δήλωσε σήμερα ότι θα σχηματίσει ο Ουλφ Κρίστερσον, ηγέτης του Μετριοπαθούς Κόμματος και ο υποψήφιος της δεξιάς για την πρωθυπουργία.

«Θα αρχίσω τώρα το έργο του σχηματισμού μιας νέας κυβέρνησης που να μπορεί να φέρει σε πέρας τα πράγματα, μιας κυβέρνησης για όλη του Σουηδία και όλους τους πολίτες», δήλωσε ο Κρίστερσον στους δημοσιογράφους.

 Οι Μετριοπαθείς, οι Σουηδοί Δημοκράτες, οι Χριστιανοδημοκράτες και οι Φιλελεύθεροι προηγούνταν κατά μία έδρα μετά τις εκλογές της Κυριακής, αλλά φαίνεται πως λαμβάνουν τελικά 176 έδρες στο 349μελές κοινοβούλιο και η κεντροαριστερά 173 έδρες, σύμφωνα με τα τελευταία στοιχεία από την εκλογική αρχή.

Το αποτέλεσμα θα πρέπει να επιβεβαιωθεί επισήμως, κάτι που θα γίνει πιθανόν το σαββατοκύριακο.

Οι εκλογές αυτές σηματοδοτούν ένα ορόσημο για τη σουηδική πολιτική, καθώς οι Σουηδοί Δημοκράτες, οι οποίοι τάσσονται εναντίον των μεταναστών και είχαν απομονωθεί από όλα τα μεγάλα κόμματα όταν μπήκαν για πρώτη φορά στο κοινοβούλιο το 2010, βρίσκονται τώρα στα πρόθυρα να αποκτήσουν επιρροή στην κυβερνητική πολιτική.

Οι Σουηδοί Δημοκράτες φαίνεται να κερδίζουν το 20,6% των ψήφων, ξεπερνώντας τους Μετριοπαθείς που συγκεντρώνουν 19,1% και καθιστάμενοι το μεγαλύτερο κόμμα της δεξιάς.

Μολονότι το κόμμα του Κρίστερσον είναι μικρότερο, ο αρχηγός των Σουηδών Δημοκρατών Τζίμι Άκεσον δεν μπορεί να συγκεντρώσει ευρεία υποστήριξη από τη δεξιά για να αναλάβει αυτός την πρωθυπουργία.

Ακολουθήστε το thebest.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο thebest.gr

Ειδήσεις