Back to Top
#TAGS ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΠΑΤΡΩΝ Αιγιάλεια Νάσος Νασόπουλος Ρούλα Πισπιρίγκου Βασιλιάς Κάρολος της Αγγλίας Κέιτ Μίντλετον
Αγγελίες
Μην ψάχνεις, βρες στο
THE BEST

ΚΟΙΝΩΝΙΑ

/

Τρεις «καυτές» μέρες και μετά φθινόπωρο για Πάτρα και Δυτική Ελλάδα

Τρεις «καυτές» μέρες και μετά φθινόπωρο ...
Κωνσταντίνα Ανδριοπούλου
[email protected]

Η πρόγνωση για τις επόμενες ημέρες

Τρεις «καυτές» μέρες, από την προσεχή Πέμπτη μέχρι και το Σάββατο, περιλαμβάνουν οι κλιματικές συνθήκες. Η συνέχεια όμως θα είναι διαφορετική. Από την ερχόμενη Κυριακή, το φθινόπωρο δίνει δυναμικά το παρών.

«Θερμές αέριες μάζες θα κινηθούν από την Αφρικανική ήπειρο προς τα βόρεια-βορειοανατολικά ανεβάζοντας τον υδράργυρο σε υψηλά, για την εποχή που διανύεται, επίπεδα στην ευρύτερη περιοχή της κεντρο-ανατολικής Μεσογείου και κατ’ επέκταση και στην χώρα μας. Η διάρκειά του θερμού αυτού κύματος δεν θα ξεπεράσει τις 3 ημέρες (Πέμπτη 15 έως Σάββατο 17/9)» αναφέρει στο thebest o γεωλόγος-προγνώστης καιρού Νικόλας Σερέτης και εξηγεί: «Λόγω της επικράτησης δυτικού-νοτιοδυτικού ρεύματος στην τροπόσφαιρα, περισσότερο από την θερμή αυτή εισβολή αναμένεται να επηρεαστεί η ανατολική ηπειρωτική χώρα, όπου ο άνεμος αυτός δρα ως καταβάτης. Πιο συγκεκριμένα, οι πιο θερμές περιοχές της χώρας θα είναι η ανατολική Θεσσαλία (π.χ. Λάρισα) και η ανατολική-βορειοανατολική Στερεά (π.χ. Λαμία), όπου το διήμερο Παρασκευής-Σαββάτου ο υδράργυρος θα σκαρφαλώσει στους 37-38 ενδεχομένως και στους 39°C.

Απεναντίας, στα δυτικά τμήματα η άνοδος του υδραργύρου θα είναι πιο μετριασμένη με την κατάσταση να είναι σαφώς καλύτερη και τις μέγιστες θερμοκρασίες να κινούνται στα επίπεδα των 32-33°C κατά Μ.Ο. στις πεδινές-παράκτιες περιοχές, με μόνη εξαίρεση την περιοχή της δυτικής ηπειρωτικής Στερεάς Ελλάδας (π.χ. Αγρίνιο), όπου αναμένονται τοπικά μέχρι και 35άρια.

Σύμφωνα με τα μέχρι ώρας διαθέσιμα προγνωστικά στοιχεία, από την Κυριακή πρώτα από τα δυτικά και από την Δευτέρα και στις υπόλοιπες περιοχές αναμένεται πτώση της θερμοκρασίας, αρχικά σε φυσιολογικά για την εποχή επίπεδα (μέγιστες 25-26°C) και ενδεχομένως από τα μέσα της εβδομάδας και σε πιο χαμηλά (μέγιστες 23-24°C)».

Το ενδεχόμενο βροχοπτώσεων

Όσον αφορά τις βροχοπτώσεις, στην ευρύτερη περιοχή της Αχαΐας και στην πόλη της Πάτρας, αυτό που μπορεί να ειπωθεί, όπως τονίζει ο Νικόλας Σερέτης, είναι πως υπάρχει ενδεχόμενο για κάποιο πρόσκαιρο πέρασμα, εξαιτίας της διέλευσης μιας ατμοσφαιρικής διαταραχής από τα βορειοδυτικά τμήματα της χώρας, κατά την διάρκεια της Κυριακής (πρωινές προς μεσημβρινές ώρες). Ενώ, και η ερχόμενη Τρίτη 20 Σεπτεμβρίου θέτει «υποψηφιότητα» για εκδήλωση βροχοπτώσεων.

Χαρακτηριστικό των όσων προαναφέρθηκαν είναι το ακόλουθο διάγραμμα για την πόλη της Πάτρας, όπου παρουσιάζονται τα προγνωστικά σενάρια του αμερικανικού προγνωστικού μοντέλου (GFS) για την περιοχή.

Ακολουθήστε το thebest.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο thebest.gr

Ειδήσεις