Back to Top
#TAGS ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΠΑΤΡΩΝ Αιγιάλεια Νάσος Νασόπουλος Γυναικοκτονία Ρούλα Πισπιρίγκου Travel West Forum
Αγγελίες
Μην ψάχνεις, βρες στο
THE BEST

ΠΟΛΙΤΙΚΗ

/

Οι δηλώσεις Μακρόν και Μητσοτάκη στα Ηλύσια Πεδία - Ηχηρά μηνύματα στην Άγκυρα- "Τους περιμένουμε στο φως της μέρας"

Οι δηλώσεις Μακρόν και Μητσοτάκη στα Ηλύ...

«Στηρίζουμε πλήρως την κυριαρχία της Ελλάδας», είπε ο Γάλλος πρόεδρος

Ηχηρά μηνύματα με αποδέκτη την Άγκυρα στέλνουν ο Γάλλος πρόεδρος Εμάνουελ Μακρόν και ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης κατά τη διάρκεια των κοινών δηλώσεων από το Παρίσι την Δευτέρα 12 Σεπτεμβρίου. Οι δύο ηγέτες μίλησαν για τις κοινές θέσεις τους όσον αφορά στον πόλεμο στην Ουκρανία, στην ενεργειακή κρίση αλλά και στη συνεργασία τους στο μέτωπο των πυρκαγιών.

Φυσικά, η κλιμάκωση της έντασης από την Άγκυρα, οι προκλήσεις, οι δηλώσεις και οι απειλές ήταν ανάμεσα στα θέματα που συζήτησαν ο έλλήνας πρωθυπουργός με τον γάλλο πρόεδρο.

 

Κοινό μήνυμα στον Ερντογάν
Ο Εμανουέλ Μακρόν, αφού ευχαρίστησε την Ελλάδα για την αλληλεγγύη που επέδειξε φέτος το καλοκαίρι καθώς η Γαλλία αντιμετώπισε πολλές πυρκαγιές, αναφέρθηκε στη στρατηγική εταιρική σχέση που υπέγραψαν οι δύο χώρες ένα χρόνο πριν.

«Βασιστήκαμε στις κοινές απόψεις, τις αξίες, την ελευθερία, τη Δημοκρατία, το διεθνές δίκαιο και το δίκαιο της θάλασσας» επεσήμανε ο γάλλος πρόεδρος. «Με τον τρόπο αυτό δυναμώνουμε και την ευρωπαϊκή κυριαρχία και σταθερότητα σε περιοχές κοινού ενδιαφέροντος».

Στο σημείο αυτό, ο Εμανουέλ Μακρόν έστειλε σαφές και ηχηρό μήνυμα στήριξης προς την Ελλάδα. «Στηρίζουμε πλήρως την κυριαρχία της Ελλάδας».

Χωρίς να κάνει αναφορά στην Τουρκία, έκανε λόγο για «ταραγμένη κατάσταση» στην Ανατολική Μεσόγειο, διαμηνύοντας πως «η στρατηγική σχέση Αθήνας – Παρισιού δεν θα επιτρέψει να γίνει καμιά αναταραχή στην Ανατολική Μεσόγειο».

Από την πλευρά του ο κ. Μητσοτάκης σημείωσε πως οι δύο χώρες έχουν αμυντική, οικονομική και γεωστρατηγική συνεργασία τονίζοντας πως οι κρίκοι που συνδέουν τις δύο χώρες σφυρηλατούνται συνεχώς. «Πέρσι το Παρίσι βοήθησε την Ελλάδα στις πυρκαγιές, φέτος ήταν η σειρά της Ελλάδας να το ανταποδώσει», είπε ο Έλληνες πρωθυπουργός. Στην συνέχεια ο κ. Μητσοτάκης αναφέρθηκε στην ενέργεια λέγοντας πως η Ευρωπαϊκή Ένωση έχει την ευκαιρία να απαντήσεις τον Πούτιν ο οποίος χρησιμοποιεί την ενέργεια ως όπλο. Αναφερόμενος στις προκλήσεις της Τουρκίας τόνισε πως δεν θα έπρεπε να επιτραπεί η αμφισβήτηση της εθνικής κυριαρχίας λέγοντας πως οι συνεχιζόμενες προκλήσεις θα τεθούν ως θέμα στην συζήτηση.

«Αυτούς που απειλούν ότι θα έρθουν βράδυ, εμείς τους περιμένουμε στο φως της ημέρας εκεί που φαίνεται ξεκάθαρα ποιος έχει το δίκαιο και την αληθινή ισχύ με το μέρος του», είπε αναφερόμενες στις συνεχιζόμενες απειλές του Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν.

Μητσοτάκης και Μακρόν είναι γνωστό ότι διατηρούν μια στενή προσωπική και πολιτική σχέση και η συνάντησή τους έρχεται σε μια κρίσιμη συγκυρία για τα ενεργειακά, αλλά και για τις περιφερειακές εξελίξεις.

Ακολουθήστε το thebest.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο thebest.gr

Ειδήσεις