Back to Top
#TAGS ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΠΑΤΡΩΝ Αιγιάλεια Νάσος Νασόπουλος Γυναικοκτονία Ρούλα Πισπιρίγκου Travel West Forum
Αγγελίες
Μην ψάχνεις, βρες στο
THE BEST

ΕΚΔΗΛΩΣΕΙΣ

/

Με επιτυχία έγιναν οι Εκδηλώσεις του "Πνευματικού Κέντρου Δίβρης", στις 20 και 21/8

Με επιτυχία έγιναν οι Εκδηλώσεις του &qu...

Το Σάββατο 20 Αυγούστου 2022, στο πέτρινο "Ανοικτό Θέατρο Λαμπείας", τιμήθηκε η επέτειος των 100 χρόνων από την Μικρασιατική καταστροφή

Για μια ακόμη χρονιά, οι Εκδηλώσεις του "Πνευματικού Κέντρου Δίβρης", στην ορεινή Ηλεία στέφθηκαν με πλήρη επιτυχία στην ιστορική αυτή και γραφική κωμόπολη που ο επισκέπτης συναντά στο δρόμο της 111, Πάτρα – Τρίπολη.

Την πρώτη ημέρα, το Σάββατο 20 Αυγούστου 2022, σε έναν ιδιαίτερο χώρο μέσα στο περίφημο δάσος και σε υψόμετρο 1000 μέτρων, στο πέτρινο "Ανοικτό Θέατρο Λαμπείας", ένα εμβληματικό ιστορικό τόπο σημείο αναφοράς της πάλαι ποτέ ξακουστής "Μεγάλης Δίβρης Μορέος" (όπως καταγράφεται σε ιστορικά κείμενα), τιμήθηκε η επέτειος των "100 χρόνων από την Μικρασιατική καταστροφή". Μίλησε ο Καθηγητής Ιστορίας στο Πανεπιστήμιο Ιωαννίνων Νίκος Αναστασόπουλος κάνοντας & ειδική αναφορά στους "δικούς μας Χριστούς, τους δικούς μας Άγιους" (όπως λέει ο Γιάννης Ρίτσος) Διβριώτες ήρωες που πολέμησαν ή έπεσαν εκεί.

Στο τέλος παρετέθη όπως αναφέρει η σχετική ανακοίνωση, "Δειπνοσοφιστικό" ελαφρό έδεσμα (ψητό της σούβλας, μπομπότα με τουλουμοτύρι και ευώδης οίνος) που απόλαυσαν αρκούντως όλοι.

Είχε έλθει ανιδιοτελώς το περίφημο χορευτικό του "Λυκείου Ελληνίδων Πύργου" με Μικρασιάτικες στολές για να χορέψει, αλλά δυστυχώς δεν μπόρεσε να προσφέρει θέαμα λόγω βλάβης των ηχητικών συστημάτων.

Παραβρέθηκε ωστόσο, ικανό πλήθος κόσμου (παρά τις δυσκολίες ανάβασης) που εντυπωσιάστηκε από το περιβάλλον και ικανοποιήθηκε απόλυτα από την σεμνή τελετή, μεταξύ των οποίων και ο Δήμαρχος Αρχαίας Ολυμπίας κ. Γιώργος Γεωργιόπουλος που έκανε χαιρετισμό, ο Αντιδήμαρχος κ. Αρβανίτης και οι Πρόεδροι των Συλλόγων Δίβρης (Πάτρας και Αθήνας) και Δούκα και πάρα πολλοί από Πάτρα, Πύργο και τα γύρω χωριά της Ορεινής Ηλείας και όχι μόνον που τίμησαν με την συγκινητική παρουσία τους, την εκδήλωση.

Την δεύτερη μέρα, την Κυριακή 21 Αυγούστου 2022 με μια σεμνή τελετουργία μνήμης,

α) Τελέστηκε χοροστατούντος του Επισκόπου Ωλένης κ. Αθανασίου στον Μητροπολιτικό ναό, μνημόσυνο των 90 (αριθμός ενενήντα) Διβριωτών ηρώων ΟΠΛΑΡΓΗΓΩΝ - ΑΓΩΝΙΣΤΩΝ ΚΑΙ ΦΙΛΙΚΩΝ του 1921 και ακολούθως

β) Στην κεντρική πλατεία έγιναν τα Αποκαλυπτήρια της επέκτασης του Μνημείου των 70 επιπλέον Διβριωτών  ΟΠΛΑΡΧΗΓΏΝ - ΑΓΩΝΙΣΤΩΝ και ΦΙΛΙΚΏΝ που αποκάλυψε στο μεταξύ η επιστημονική ιστορική έρευνα, με στοιχεία, οι οποίοι έπεσαν ή πολέμησαν στις μάχες Πούσι-Πύργου-Πατρών-Μεσολογγίου-Ακράτας-Πολιτσας, κλπ.

Τα ονόματα αυτά εγχαράχτηκαν σε δύο μαρμάρινες πλάκες (δίκην βιβλίου) και προστέθηκαν στο κεντρικό Μνημείο. Έγινε δέηση από τον Επίσκοπο Ωλένης και Ηγούμενο της Μονής Χρυσοπηγής Άνω Δίβρης και σύντομη ομιλία από τον πρόεδρο του Πνευματικού κέντρου της Δίβρης.

Στο τέλος έγινε κέρασμα στους παρευρισκόμενους με τα ξακουστά διβριώτικα γλυκά και γνήσιο ντόπιο ρακί.

Τέλος στον αύλειο χώρο του Πνευματικού κέντρου Δίβρης λειτούργησε Έκθεση σε 12 ταμπλώ (η ζώσα ιστορία της κωμόπολης) παλαιών Φωτογραφιών (1909-1979) και Ιστορικών ντοκουμέντων (1755-1873) της Ιστορικής και παλιάς καλής Δίβρης που επισκέφτηκαν και μελέτησαν πολλοί φιλίστορες πολίτες.

Ακολουθήστε το thebest.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο thebest.gr

Culture