Back to Top
#TAGS ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΠΑΤΡΩΝ Αιγιάλεια Νάσος Νασόπουλος Γυναικοκτονία Ρούλα Πισπιρίγκου Travel West Forum
Αγγελίες
Μην ψάχνεις, βρες στο
THE BEST

ΚΟΙΝΩΝΙΑ

/

Eυρώπη ώρα μηδέν: Φονικές πυρκαγιές, αποξηραμένα ποτάμια και νεκρά ψάρια

Eυρώπη ώρα μηδέν: Φονικές πυρκαγιές, απο...

Η μεγαλύτερη ξηρασία

Πυροσβέστες από όλη την Ευρώπη έδωσαν μάχη για να περιορίσουν μια τεράστια πυρκαγιά στη νοτιοδυτική Γαλλία που έχει καταστρέψει μια μεγάλη έκταση από πευκοδάσος, ενώ Γερμανοί και Πολωνοί αντιμετώπισαν το μαζικό θάνατο ψαριών σε ένα ποτάμι που ρέει μεταξύ των χωρών τους.

Η Ευρώπη υποφέρει από ένα σοβαρό κύμα καύσωνα και μία πρωτοφανή ξηρασία που έχει προκαλέσει τραγικές συνέπειες για τους αγρότες και τα οικοσυστήματα που ήδη απειλούνται από την κλιματική αλλαγή και τη ρύπανση.

 Η ξηρασία προκαλεί απώλεια γεωργικών προϊόντων και άλλων τροφίμων σε μια εποχή που οι ελλείψεις εφοδιασμού και ο πόλεμος στην Ουκρανία έχουν προκαλέσει απότομη αύξηση του πληθωρισμού. Στη Γαλλία, η οποία υπομένει τη χειρότερη ξηρασία στην ιστορία της, φλόγες μαίνονταν στα πευκοδάση τη νύχτα, φωτίζοντας τον ουρανό με ένα έντονο πορτοκαλί φως στην περιοχή Ζιρόντ, η οποία είχε ήδη καταστραφεί από φλόγες τον περασμένο μήνα, και τη γειτονική Λαντ.

Περισσότερα από 68 τετραγωνικά χιλιόμετρα έχουν καεί από την Τρίτη. Οι γαλλικές πυρκαγιές έχουν ήδη αναγκάσει την εκκένωση περίπου 10.000 ανθρώπων και έχουν καταστρέψει σπίτια. Κατά μήκος του ποταμού Όντερ, που ρέει από την Τσεχία, βόρεια στη Βαλτική Θάλασσα, εθελοντές συλλέγουν νεκρά ψάρια που έχουν ξεβραστεί στην Πολωνία και τη Γερμανία.

Σύμφωνα με τη WWF Πολωνίας, μια τοξική χημική ουσία απελευθερώθηκε στο νερό από μια βιομηχανία και τα χαμηλά επίπεδα νερού λόγω ξηρασίας έκαναν τις συνθήκες πολύ πιο επικίνδυνες για τα ψάρια. «Ένα τραγικό συμβάν συμβαίνει κατά μήκος του ποταμού Όντερ, ενός διεθνούς ποταμού, και δεν υπάρχουν πληροφορίες για το τι συμβαίνει», είπε, καλώντας τις αρχές να διερευνήσουν.

Οι άνθρωποι που ζουν κατά μήκος του ποταμού έχουν προειδοποιηθεί να μην κολυμπούν στο νερό ή να μην το αγγίζουν. Ο κρατικός οργανισμός διαχείρισης υδάτων της Πολωνίας δήλωσε ότι η ξηρασία και οι υψηλές θερμοκρασίες μπορούν να προκαλέσουν ακόμη και μικρές ποσότητες ρύπανσης να οδηγήσουν σε οικολογική καταστροφή, αλλά δεν έχει εντοπίσει την πηγή της ρύπανσης.

Στη βόρεια Σερβία, η ξηρή κοίτη της δεξαμενής Conopljankso είναι πλέον γεμάτη με νεκρά ψάρια που δεν μπόρεσαν να επιβιώσουν από την ξηρασία. Η στάθμη του νερού κατά μήκος του Ρήνου της Γερμανίας κινδυνεύει πλέον να πέσει τόσο χαμηλά που θα μπορούσε να δυσχεράνει τη μεταφορά αγαθών, ανάμεσά τους και κρίσιμα ενεργειακά είδη όπως ο άνθρακας και η βενζίνη.

Ένα εθνικό πάρκο στον υψηλότερο λόφο της Πορτογαλίας, το Σέρα ντε Εστρέλα καταστράφηκε επίσης από πυρκαγιά. Η πυρκαγιά που προκλήθηκε από τον άνεμο 250 χιλιόμετρα βορειοανατολικά της Λισαβόνας ήταν πολύ δύσκολη, με απρόσιτες κορυφές ύψους σχεδόν 2.000 μέτρων και βαθιές χαράδρες. Η φωτιά έχει απανθρακώσει 25.000 στρέμματα δασικής έκτασης.

Στη Βρετανία, όπου οι θερμοκρασίες ξεπέρασαν τους 40 βαθμούς Κελσίου τον Ιούλιο, η μετεωρολογική υπηρεσία εξέδωσε νέα προειδοποίηση για «ακραία ζέστη» από την Πέμπτη έως την Κυριακή Ήταν ένα από τα πιο ξηρά καλοκαίρια που έχουν καταγραφεί στη νότια Βρετανία και η μετεωρολογική υπηρεσία δήλωσε ότι υπάρχει «εξαιρετικός κίνδυνος» πυρκαγιών τις επόμενες ημέρες.

Η Πυροσβεστική Υπηρεσία του Λονδίνου δήλωσε ότι αντιμετώπισε 340 πυρκαγιές κατά την πρώτη εβδομάδα του Αυγούστου, οκταπλάσιος αριθμός από πέρυσι. Το γρασίδι στο Λονδίνο είναι στεγνό και ακόμη και οι μικρότεροι σπινθήρες μπορούν να ξεκινήσουν μια καταστροφική πυρκαγιά, λένε οι ειδικοί

Στην Ελβετία, η ξηρασία και οι υψηλές θερμοκρασίες έθεσαν σε κίνδυνο τους πληθυσμούς των ψαριών και οι αρχές άρχισαν να μετακινούν ορισμένα από κολπίσκους που είχαν στεγνώσει. Στο καντόνι της Ζυρίχης, οι αξιωματούχοι έπιασαν εκατοντάδες ψάρια, σε σχεδόν αποξηραμένους κολπίσκους αυτή την εβδομάδα, αναισθητοποιώντας τα με ηλεκτροσόκ και στη συνέχεια τοποθετώντας τα αμέσως σε μια δεξαμενή νερού, εμπλουτισμένο με οξυγόνο, ανέφεραν τοπικά μέσα ενημέρωσης. Αργότερα, τα ψάρια μεταφέρθηκαν σε κόλπους που έχουν ακόμα αρκετό νερό.

Η ισπανική κρατική τηλεόραση έδειξε δεκάδες φορτηγά που κατευθύνονταν προς τη Γαλλία να επιστρέφουν και να παραμείνουν στην Ισπανία, επειδή οι πυρκαγιές ανάγκασαν τις αρχές να κλείσουν συνοριακές διαβάσεις. Το TVE ανέφερε ότι οι φορτηγατζήδες, πολλοί μεταφέροντας ευπαθή αγαθά, αναζητούσαν τρόπους να περάσουν τα σύνορα επειδή οι χώροι στάθμευσης ήταν γεμάτοι.

Η Γαλλία αυτή την εβδομάδα βρίσκεται στο τέταρτο κύμα καύσωνα του έτους καθώς αντιμετωπίζει αυτό που η κυβέρνηση περιγράφει ως τη χειρότερη ξηρασία που έχει καταγραφεί.

Ακολουθήστε το thebest.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο thebest.gr

Ειδήσεις