Back to Top
#TAGS ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΠΑΤΡΩΝ Αιγιάλεια Νάσος Νασόπουλος Ρούλα Πισπιρίγκου Βασιλιάς Κάρολος της Αγγλίας Κέιτ Μίντλετον
Αγγελίες
Μην ψάχνεις, βρες στο
THE BEST

ΠΟΛΙΤΙΚΗ

/

Υποκλοπές: Ο ρόλος της εισαγγελέως της ΕΥΠ Βασιλικής Βλάχου και τα αναπάντητα ερωτήματα

Υποκλοπές: Ο ρόλος της εισαγγελέως της Ε...

Η εισαγγελέας της ΕΥΠ Βασιλική Βλάχου, που υπέγραφε τις διατάξεις για τις υποκλοπές, είναι ένα από τα πρόσωπα - "κλειδιά"

Με τις αποκαλύψεις για το σκάνδαλο των υποκλοπών να συνεχίζονται και να προκαλούν πολιτικές αναταράξεις, ο ρόλος της Δικαιοσύνης πριν αλλά και τώρα είναι κομβικός.

Η παραδοχή παρακολούθησης του Νίκου Ανδρουλάκη, αλλά και των δημοσιογράφων Θανάση Κουκάκη και Σταύρου Μαλιχούδη (και προφανώς πολλών άλλων) από την ΕΥΠ με το πρόσχημα της Εθνικής Ασφάλειας, πρέπει να ερευνηθεί σε βάθος και να υπάρξουν απαντήσεις για το ποιοι πήραν τις αποφάσεις και ποιοι γνώριζαν και ας κάνουν τους ανήξερους.

Βάσει νόμου, πέρα από την ηγεσία της κυβέρνησης και τον πρώην πλέον αρχηγό της ΕΥΠ, Παναγιώτη Κοντολέοντα, κομβικό πρόσωπο στην ιστορία είναι και η εισαγγελέας της ΕΥΠ, Βασιλική Βλάχου

Ο νόμος 3649/2008 για τη λειτουργία της ΕΥΠ, η οποία επί κυβέρνησης ΝΔ έχει υπαχθεί στον πρωθυπουργό προβλέπει το εξής: "Η υπηρεσία μπορεί να συλλέγει πληροφορίες, τηρουμένων και των διατάξεων του ν. 3115/2003, όπως κάθε φορά ισχύει, για ζητήματα εθνικής ασφαλείας με διείσδυση, ύστερα από εντολή του Διοικητή της Ε.Υ.Π. και έγκριση του ασκούντος την εποπτεία εισαγγελέα".

Επομένως η κα Βασιλική Βλάχου, είναι ένα από τα κλειδιά της ιστορίας όσον αφορά την απόδοση ευθυνών για τις παρακολουθήσεις από την ΕΥΠ και ίσως ο εισαγγελέας του Αρείου Πάγου να πρέπει να στρέψει τις έρευνες και προς την υφιστάμενή του (για το τι έχει υπογράψει και τι όχι) αντί να αγωνιά για το πώς αποκαλύφθηκε η υπόθεση.

Εξηγήσεις για τον ρόλο της Βλάχου έχει ζητήσει δημοσίως και ένα από τα θύματα των υποκλοπών ο Θανάσης Κουκάκης, ο οποίος μάλιστα έθεσε και ένα πολύ σημαντικό ερώτημα: "γιατί η Ελληνίδα εισαγγελέας που εποπτεύει την ΕΥΠ διέκοψε αιφνίδια την παρακολούθηση στις 12 Αυγούστου 2020, την ίδια ημέρα που ο δημοσιογράφος έκανε την καταγγελία  στην ΑΔΑΕ".

"Μου μεταφέρουν πως ο Διοικητής της ΕΥΠ παραδέχθηκε στην Βουλή την παρακολούθηση μου από την ΕΥΠ το 2020. Το έκανε με 4 μήνες καθυστέρηση. Ακόμη, μου μεταφέρουν πως υπονόησε πως αυτή η παρακολούθηση δήθεν έγινε μετά από αίτημα ξένης αρχής" ανέφερε σε ανάρτησή του στο Twitter o δημοσιογράφος Θανάσης Κουκάκης.

Στη συνέχεια αναφέρει: "Εμείς από τα επίσημα έγγραφα γνωρίζουμε  πως η Βασιλική Βλάχου η επόπτης εισαγγελέας της ΕΥΠ διέταξε την παρακολούθηση μου για λόγους εθνικής ασφαλείας. Αν ξένη υπηρεσία αιτήθηκε στην ΕΥΠ να τεθεί  υπό παρακολούθηση ένας Έλληνας οικονομικός συντάκτης, αναμένω να δημοσιευθεί το ποια ήταν αυτή και πως η  επίκληση λόγων εθνικής ασφαλείας, ταυτίζεται με το δήθεν αίτημα ξένης αρχής".

Κατόπιν ο δημοσιογράφος τονίζει:

"Πρέπει επίσης να ξεκαθαριστεί γιατί η Ελληνίδα εισαγγελέας που εποπτεύει την ΕΥΠ διέκοψε αιφνίδια την παρακολούθηση μου στις 12 Αυγούστου 2020, την ίδια ημέρα που έκανα την καταγγελία μου στην ΑΔΑΕ. Αν υπήρχε αίτημα ξένης αρχής δεν θα έπρεπε να συνεχιστεί η παρακολούθηση; Για εμένα αυτή είναι μια προσπάθεια να θολώσουν κάποιοι στην Κυβέρνηση το τοπίο. Και να δικαιολογήσουν το γιατί τροποποιήθηκε ο νόμος τον Μάρτιο του 2021, προκειμένου η ΑΔΑΕ να μη μου γνωστοποιήσει την παρακολούθηση μου. Δεν θα το καταφέρουν. Αυτό που έχει μεγάλη σημασία είναι να μη μετακινηθεί η συζήτηση από το λογισμικό παρακολούθησης Predator και το ποιοι το χρησιμοποιούν στην Ελλάδα. Με αυτό έγινε η παρακολούθηση μου το 2021 και με αυτό προσπάθησαν να μολύνουν τον Νίκο Ανδρουλάκη".

Η πορεία της στην Ελληνική Δικαιοσύνη

Η εισαγγελέας Εφετών Βασιλική Βλάχου, τοποθετήθηκε στη θέση της στις 12 Μαΐου 2020. Η τοποθέτησή της, επικυρώθηκε με οριακή πλειοψηφία 6-5 από το Ανώτατο Δικαστικό Συμβούλιο Πολιτικής και Ποινικής Δικαιοσύνης, που συνεδρίασε με 11 μέλη υπό την προεδρία του προέδρου του Αρείου Πάγου Ιωσήφ Τσαλαγανίδη και με τη συμμετοχή του τότε ισαγγελέα του Α.Π. Βασίλη Πλιώτα.

Η Βασιλική Βλάχου, σύμφωνα με την "Εφημερίδα των Συντακτών", "εισήλθε στον εισαγγελικό κλάδο τον Σεπτέμβριο του 1993, προήχθη σε αντεισαγγελέα Εφετών το 2011 και στη συνέχεια σε εισαγγελέα Εφετών".

Την εποχή της τοποθέτησής της στην ΕΥΠ βρισκόταν στην έδρα του Πενταμελούς Εφετείου Κακουργημάτων που δίκαζε σε δεύτερο βαθμό την υπόθεση των 2,1 τόνων ηρωίνης του πλοίου "Νoor One" και πριν από αυτό είχε χειριστεί μεγάλη υπόθεση ναρκωτικών στην Κρήτη το 2014.

Η κα Βλάχου είχε τιμωρηθεί το 2006 με προσωρινή αργία για μη υποβολή δηλώσεων (2000-2004) "πόθεν έσχες", ενώ στις 1/9/2004 είχε εισηγηθεί την παύση των διώξεων για το σκάνδαλο του Χρηματιστηρίου, καθώς κατά την κρίση της δεν προέκυψαν επαρκείς ενδείξεις κατά των κατηγορουμένων.

Πηγή:news247

Φωτ.:  CRETALIVE.GR

Ακολουθήστε το thebest.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο thebest.gr

Ειδήσεις