Back to Top
#TAGS ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΠΑΤΡΩΝ Αιγιάλεια Νάσος Νασόπουλος Ρούλα Πισπιρίγκου Βασιλιάς Κάρολος της Αγγλίας Κέιτ Μίντλετον
Αγγελίες
Μην ψάχνεις, βρες στο
THE BEST

ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

/

Κατώτατος μισθός: Θα γίνει νωρίτερα η νέα αύξηση;

 Κατώτατος μισθός: Θα γίνει νωρίτερα η νέα αύξηση;

Τι απαντά ο υπουργός Οικονομικών

Για το εάν θα γίνει η νέα αύξηση στο κατώτατο μισθό στα 751 ευρώ πριν  από την 1/1/2023  που είναι προγραμματισμένο ρωτήθηκε σήμερα από δημοσιογράφο τηλεοπτικής εκπομπής της ΕΡΤ1 ο υπουργός Οικονομικών Χρήστος Σταϊκούρας.

“Όλα στην ώρα τους” απάντησε ο κ. Σταϊκούρας χωρίς ωστόσο να γνωστοποιεί εάν αυτό θα ανακοινωθεί στη ΔΕΘ. ” Δεν το ξέρω ακόμα. Θα εξαρτηθεί από την εικόνα της οικονομίας και της προοπτικής αυτής από το διεθνές περιβάλλον, από τα στοιχεία που θα ανακοινώσει η ΕΛΣΤΑΤ για το δεύτερο τρίμηνο του 2022 – θα έχουμε ανακοινώσεις αρχές Σεπτεμβρίου, από τη πορεία των εισόδων ” είπε .

Σημειώνεται ότι εάν ο κατώτατος μισθός επανέλθει στα 751 ευρώ, αυτό σημαίνει ότι θα επιστρέψει έπειτα από 11 χρόνια στα επίπεδα που ήταν προ μνημονίων. Υπενθυμίζεται ότι η διαδικασία για την αναπροσαρμογή του κατώτατου μισθού είναι η εξής:

 Αρχικά γίνεται η διαβούλευση για το θέμα αυτό μεταξύ της κυβέρνησης και εκπροσώπων των κοινωνικών εταίρων (ΓΣΕΕ, ΣΕΒ, ΓΣΕΒΕΕ, ΕΣΕΕ, ΣΕΤΕ και ΣΒΕ).
Ακολουθεί η υποβολή τεκμηριωμένων προτάσεων από την Τράπεζα της Ελλάδος, την ΕΛΣΤΑΤ, τον ΟΑΕΔ, το ΙΝΕ-ΓΣΕΕ, το ΙΜΕ-ΓΣΕ-ΒΕΕ, το ΙΟΒΕ, το ΙΝΣΕΤΕ, το ΚΕΠΕ, ο ΟΜΕΔ, το ΙΝΕΜΥ-ΕΣΕΕ και το ΕΙΕΑΔ.
Εν συνεχεία οι φορείς αυτοί συντάσσουν εκθέσεις για την αξιολόγηση του νομοθετημένου κατώτατου μισθού και ημερομισθίου με εκτιμήσεις για την προσαρμογή τους στις επίκαιρες οικονομικές συνθήκες και μετά τις διαβιβάζουν στην Επιτροπή Συντονισμού της διαβούλευσης.
Μετά οι οι κοινωνικοί εταίροι (ΓΣΕΕ, ΣΕΒ, ΓΣΕΒΕΕ, ΕΣΕΕ, ΣΕΤΕ και ΣΒΕ) υποβάλουν υπόμνημα με τεκμηρίωση για τον κατώτατο.
Οι εκθέσεις των ανωτέρω εξειδικευμένων επιστημονικών και ερευνητικών φορέων, τα υπομνήματα και οι τεκμηριώσεις των διαβουλευομένων κοινωνικών εταίρων και τα πρακτικά της προφορικής διαβούλευσης  διαβιβάζονται  στο ΚΕΠΕ το οποίο σε συνεργασία με την Επιτροπή Ανεξάρτητων Εμπειρογνωμόνων συντάσσει το Σχέδιο Πορίσματος Διαβούλευσης.
Τέλος η  Επιτροπή Συντονισμού της διαβούλευσης ολοκληρώνει την διαδικασία και υποβάλει το Σχέδιο Πορίσματος Διαβούλευσης του ΚΕΠΕ στον Υπουργό Οικονομικών και τον Υπουργό Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων για την περαιτέρω συζήτηση στο Υπουργικό Συμβούλιο, αφού υποβληθεί  προηγουμένως η εισηγητική έκθεση οικονομικών επιπτώσεων της Γενικής Διεύθυνσης Οικονομικών Υπηρεσιών του Υπουργείου Εργασίας.
Ο κατώτατος μισθός: Πόσες αυξήσεις έχουν γίνει το 2022
Υπενθυμίζεται ότι το 2022 έγιναν δύο αυξήσεις στον κατώτατο μισθό:

Η πρώτη είχε γίνει την 1η  Ιανουαρίου του 2022 και ήταν της τάξεως του 2%.  Δηλαδή ο κατώτατος είχε διαμορφωθεί στα 663 ευρώ μεικτά από 650 ευρώ μεικτά που ήταν τα 3 προηγούμενα χρόνια,  δηλαδή από 2019 μέχρι το 2021.
Και η δεύτερη έγινε 1η Μαΐου της τάξεως του 7,5%. Δηλαδή ο κατώτατος μισθός ανέρχεται σήμερα στα 713 ευρώ μεικτά και το ημερομίσθιο διαμορφώνεται στα 31,85 ευρώ από 29,62 ευρώ που ήταν προηγουμένως.  Σημειώνεται ότι ο κατώτατος μισθός και το κατώτατο ημερομίσθιο προσαυξάνονται μέχρι και 30% ανάλογα με τα έτη προϋπηρεσίας που έχει συμπληρώσει ο εργαζόμενος  πριν τις 14 Φεβρουαρίου του 2012. Συνεπώς ο μηνιαίος μικτός κατώτατος μισθός για τους εργαζόμενους με τρεις τριετίες μπορεί να είναι έως και 213 ευρώ υψηλότερος (713 ευρώ + 30%).
 

Πηγή enikonomia.gr 

Ακολουθήστε το thebest.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο thebest.gr

Ειδήσεις