Back to Top
#TAGS ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΠΑΤΡΩΝ Αιγιάλεια Νάσος Νασόπουλος Γυναικοκτονία Ρούλα Πισπιρίγκου Travel West Forum
Αγγελίες
Μην ψάχνεις, βρες στο
THE BEST

ΚΟΙΝΩΝΙΑ

/

Πάτρα: Περιμένουν να εφημερεύσει ο ‘Αγιος Ανδρέας για οικονομικούς λόγους! Το 24ωρο στο Κέντρο Υγείας Νοτίου Τομέα θα μπορούσε να σώζει ζωές

Πάτρα: Περιμένουν να εφημερεύσει ο ‘Αγιο...
Κοντογεωργοπούλου Γιώτα
[email protected]

Η Βαβέλ της Υγείας στην περιοχή

Το τραγικό περιστατικό με το θάνατο του 49χρονου από καρδιά  λίγα μέτρα μετά το νοσοκομείο Άγιος Ανδρέας, όπου δεν τον δέχθηκαν εξαιτίας του γεγονότος ότι το νοσοκομείο δεν εφημέρευε (δείτε το θέμα που έφερε στο φως το thebest.gr), προκάλεσε όχι μόνο «ξηλώματα» αλλά και ζωηρό δημόσιο διάλογο.

Μια από τις παραμέτρους αυτού του δημόσιου διαλόγου ήταν η μη λειτουργία σε 24ωρη βάση των κέντρων Υγείας της Πάτρας, η μη εφημερία τους με λίγα λόγια στη βάση της κοινής λογικής που λέει ότι η ενίσχυση της πρωτοβάθμιας φροντίδας υγείας οδηγεί στην αποσυμφόρηση των νοσοκομείων και βεβαίως σώζει και ζωές.

Τι συμβαίνει όμως στα Κέντρα Υγείας; Το thebest.gr μίλησε με τον αναπληρωτή επιστημονικό υπεύθυνο του Κέντρου Υγείας Νοτίου Τομέα της Πάτρας, το οποίο βρίσκεται σε μια ευαίσθητη όσο και πολυπληθή περιοχή της πόλης σε ευρεία χωρική αναφορά με τον Άγιο Ανδρέα.

Σε ό,τι αφορά το θέμα της εφημερίας και της 24ωρης λειτουργίας, ο κ. Γιώργος Ματζουράνης ξεκαθαρίζει ότι αυτό αποτελεί επίμονο αίτημα των γιατρών του Κέντρου Υγείας (με την προϋπόθεση της επαρκούς  στελέχωσης), το οποίο έχει διαβιβαστεί στον Διοικητή της 6ης ΥΠΕ που με τη σειρά του το έχει μεταβιβάσει στον Υπουργό Υγείας.

Το Κέντρο Νοτίου Τομέα λειτουργεί από τις 8 το πρωί έως τις 10 το βράδυ. Κατά τη διάρκεια της λειτουργίας του δέχεται τα τακτικά ραντεβού και όλα τα έκτακτα περιστατικά από Δευτέρα έως και Παρασκευή.

Αξίζει εδώ να σημειωθεί ότι όταν δεν έχει εφημερία ο Άγιος Ανδρέας, η αύξηση των περιστατικών που προσέρχονται στο Κέντρο Υγείας Νοτίου Τομέα είναι τεράστια.

Έντονο προβληματισμό προκαλεί το γεγονός ότι είναι πάρα πολλοί οι ασθενείς από την περιοχή που δεν προσέρχονται στα επείγοντα του Ρίου όταν δεν εφημερεύει  ο Άγιος Ανδρέας, περιμένοντας την επόμενη ημέρα υπολογίζοντας τα έξοδα μετακίνησής τους, αλλά και τα έξοδα μετακίνησης των συγγενικών τους προσώπων σε περίπτωση που χρειαστεί να νοσηλευτούν.

Μην ξεχνάμε ότι πρόκειται για μια περιοχή στην οποία κατά κύριο λόγο διαμένουν πολίτες με χαμηλά οικονομικά εισοδήματα.

Το κενό ενός Κέντρου Υγείας που θα λειτουργεί 24 ώρες είναι εδώ ακόμη πιο μεγάλο και το καμπανάκι ηχεί δυνατά.

Το Κέντρο Υγείας Νοτίου Τομέα είναι επανδρωμένο με γενικούς οικογενειακούς γιατρούς και κάποιους γιατρούς ειδικοτήτων. Τελευταία έχει ενισχυθεί από ψυχίατρο, νευρολόγο, γυναικολόγο και ουρολόγο.

Τα τακτικά ραντεβού «ανοίγουν» κάθε 20 του του μήνα και αφορούν τον επόμενο μήνα. Μέσα σε δύο ημέρες τα ραντεβού έχουν κλειστεί. Η ζήτηση είναι εξαιρετικά μεγάλη.

Οι αριθμοί είναι ενδεικτικοί της κατάστασης που επικρατεί, της ζήτησης που υπάρχει αλλά και της εξάντλησης του προσωπικού.

Στο Κέντρο Υγείας Νοτίου Τομέα καταγράφονται 80.000 επισκέψεις το χρόνο.

Ο μοναδικός παιδίατρος δεν δέχεται κατά κανόνα λιγότερα από 50 άτομα την ημέρα.

Κάθε γενικός γιατρός  δεν δέχεται λιγότερα από 800 άτομα το μήνα!

Με δεδομένο ότι βάσει των προβλεπόμενων από το Υπουργείο η κάθε εξέταση θα πρέπει να διαρκεί 15 λεπτά, κάθε γενικός γιατρός θα έπρεπε λογικά να δέχεται περί τα 300 άτομα το μήνα.

Σε αυτό θα πρέπει να συνυπολογιστεί το γεγονός ότι οι ίδιοι γιατροί απασχολούνται και σε προγράμματα εμβολιασμών κατ΄οίκον αλλά και σε προγράμματα αγωγής υγείας.

Οι ίδιοι γενικοί γιατροί (9 τον αριθμό αυτή την περίοδο), οι οποίοι εργάζονται στο Κέντρο Υγείας  κάποιοι όλες τις ημέρες της εβδομάδας  και κάποιοι όχι,  εμπλέκονται και με την ΤΟΜΥ Ζαρουχλεϊκων  που συστεγάζεται με το Κέντρο Υγείας, ενώ κάνουν και εφημερίες σε άλλα Κέντρα Υγείας ή στο νοσοκομείο.  

Αυτόματα οι γιατροί αυτοί μετατρέπονται τώρα και σε προσωπικούς γιατρούς.

Τελευταία αλλά όχι έσχατη σημείωση, το γεγονός ότι η δομή στεγάζεται σε ένα πρώην υποκατάστημα του ΙΚΑ, το οποίο είναι ισόγειο και το οποίο πριν λειτουργούσε ως σούπερ μάρκετ.   

 

 

 

Ακολουθήστε το thebest.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο thebest.gr

Ειδήσεις