Back to Top
#TAGS ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΠΑΤΡΩΝ Αιγιάλεια Νάσος Νασόπουλος Γυναικοκτονία Ρούλα Πισπιρίγκου Travel West Forum
Αγγελίες
Μην ψάχνεις, βρες στο
THE BEST

ΚΟΙΝΩΝΙΑ

/

Εκδήλωση Μνήμης για την καταστροφή της Ερυμάνθειας από τα γερμανικά στρατεύματα κατοχής

Εκδήλωση Μνήμης για την καταστροφή της Ε...

Την Παρασκευή 29 Ιουλίου 2022, στις 21.00 στην κεντρική πλατεία του χωριού

Ο Πολιτιστικός Σύλλογος Ερυμάνθειας σε συνεργασία με το Δήμο Ερυμάνθου διοργανώνουν Εκδήλωση Μνήμης για την καταστροφή της Ερυμάνθειας από τα γερμανικά στρατεύματα κατοχής, την Παρασκευή 29 Ιουλίου 2022, ώρα 21.00 στην κεντρική πλατεία του χωριού.

Το πρόγραμμα της εκδήλωσης έχει ως εξής:

Ομιλία: Δρ Λάζαρης Ανδρέας.

Θεατρικό Δρώμενο : Κείμενο-Σκηνοθεσία- Νικόλ Πετρουλή

Χορωδία Λευκαδίων Πάτρας – Santa Maura

Χορευτικά Πολιτιστικού Συλλόγου Ερυμάνθειας

Ιστορικό.

Στις 29 Ιουλίου 1943 ύστερα από αντιστασιακή ενέργεια με εντολή του γερμανού Φρούραρχου Πατρών στάλθηκε στην Ερυμάνθεια ένα μηχανοκίνητο τάγμα γερμανών με αντικείμενο την εκτέλεση όλων των Ερυμανθιωτών. 100 άρματα μάχης καταλαμβάνουν την Ερυμάνθεια όμως δεν βρίσκουν κανέναν κάτοικο καθώς για καλή τους τύχη την τελευταία στιγμή πρόλαβαν και εγκατέλειψαν το χωριό.

Οι Γερμανοί εφάρμοσαν την τακτική του Ομέρ Βρυώνη, επιτέθηκαν στα άψυχα σπίτια, έβαλαν φωτιά και έκαψαν όλο το χωριό. Δεν αρκούνται σε αυτό με τις ερπύστριες των αρμάτων καταστρέφουν αμπέλια, περιβόλια και ότι άλλο βρίσκουν μπροστά τους, φεύγουν με μία σκέψη να επιστρέψουν. Και επέστρεψαν όχι μόνο μία φορά αλλά πολύ συχνά καθ’ όλη τη διάρκεια της κατοχής. Το μόνο που δεν κατάφεραν ήταν να βρουν Ερυμανθιώτη ή Ερυμανθιώτες. Άνδρες – γυναίκες και παιδιά στο βουνό. Οι δυνατοί αντάρτες, τα γυναικόπαιδα σε σπηλιές και καλύβες καλυμμένες. Άλλωστε τους περίμενε η τύχη των Καλαβρυτινών και τόσων άλλων εκτελεσθέντων από τους κατακτητές.

Ακολουθήστε το thebest.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο thebest.gr

Ειδήσεις