Back to Top
#TAGS ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΠΑΤΡΩΝ Αιγιάλεια Νάσος Νασόπουλος Γυναικοκτονία Ρούλα Πισπιρίγκου Travel West Forum
Αγγελίες
Μην ψάχνεις, βρες στο
THE BEST

ΚΟΙΝΩΝΙΑ

/

Μάχη με τις φωτιές σε όλη την Ελλάδα: 58 πυρκαγιές το τελευταίο 24ωρο -Η κατάσταση σε Δαδιά, Λέσβο, Κρέστενα

Μάχη με τις φωτιές σε όλη την Ελλάδα: 58...

Η εικόνα έως τώρα

Ενημέρωση πραγματοποιήθηκε το απόγευμα της Δευτέρας από την Πυροσβεστική Υπηρεσία για την εξέλιξη των πυρκαγιών σε Δαδιά, Λέσβο και Κρέστενα. Η εικόνα έως τώρα.

Όπως ενημέρωσε ο εκπρόσωπος της Πυροσβεστικής, Ιωάννης Αρτοποιός, το τελευταίο 24ωρο εκδηλώθηκαν 58 δασικές πυρκαγιές. Υπήρξε άμεση ανταπόκριση του μηχανισμού δασοπυρόσβεσης, με αποτέλεσμα οι περισσότερες από αυτές να τεθούν υπό έλεγχο σε πρώτο χρόνο.

Ένα ενεργό μέτωπο της πυρκαγιάς στο δάσος της Δαδιάς
Στο δάσος της Δαδιάς, σε εξέλιξη βρίσκεται πυρκαγιά στο νότιο-νοτιοδυτικό μέτωπο, χωρίς άλλο ενεργό μέτωπο. Πραγματοποιείται, επίσης, προσπάθεια διάνοιξης επιπλέον αντιπυρικών ζωνών για καλύτερη πρόσβαση των δασοκομάντος.

Με την εικόνα της πορείας της πυρκαγιάς να διαφοροποιείται συνεχώς, δύο είναι τα βασικά πύρινα μέτωπα της πυρκαγιάς στο Εθνικό Πάρκο Δαδιάς στα οποία σήμερα έχουν επικεντρωθεί οι προσπάθειες των δυνάμεων κατάσβεσης και των δασικών υπηρεσιών, το νότιο και το νοτιοδυτικό.

Οι ήπιας έντασης (3-4 μποφόρ) βόρειοι άνεμοι που πνέουν στην περιοχή, οδηγούν την πυρκαγιά νότια προς τη Λευκίμη σε ήδη καμένη έκταση από πυρκαγιά προηγούμενου έτους. Σύμφωνα με τον αντιπεριφερειάρχη Έβρου Δημήτρη Πέτροβιτς, «έχει γίνει προληπτική απομάκρυνση λίγων ατόμων από το χωριό, ευπαθών με αναπνευστικά και κινητικά προβλήματα».

Στο νοτιοδυτικό μέτωπο οι δασικές υπηρεσίες έχουν κάνει τη χάραξη αντιπυρικής ζώνης και την απομάκρυνση της βλάστησης με υλοτομίες προκειμένου στη συνέχεια ο στρατός με μηχάνημα έργου να προχωρήσει στον καθαρισμό της ζώνης, ώστε να χρησιμοποιηθεί για την πρόσβαση των δυνάμεων κατάσβεσης προκειμένου να αναχαιτίσουν το πύρινο μέτωπο.

Στην περιοχή της Δαδιάς, όπου χθες βράδυ η αιφνιδιαστική αλλαγή του ανέμου ανακατεύθυνε την πορεία της φωτιάς σε απόσταση αναπνοής τόσο από το μοναστήρι και το δασικό φυτώριο, όσο και από το Κέντρο Ενημέρωσης της Μονάδας Εθνικού Πάρκου, αφήνοντάς τα αλώβητα, η κατάσταση μέχρι αυτή τη στιγμή δεν εμπνέει ιδιαίτερη ανησυχία.

Από αέρος επιχειρούν με ρίψεις νερού δύο πυροσβεστικά αεροσκάφη και έξι πυροσβεστικά ελικόπτερα με τα δεύτερα να ανεφοδιάζονται από το φράγμα του Προβατώνα.

Τέλος, κρίσιμο εκτιμάται από τις δασικές υπηρεσίες το διάστημα 20.00 με 21.00 καθώς έχει παρατηρηθεί κατά τις προηγούμενες ημέρες πως τη συγκεκριμένη ώρα διαφοροποιούνται τα χαρακτηριστικά του ανέμου κάτι που δύναται να επηρεάσει τη συμπεριφορά της πυρκαγιάς.

Στο σημείο επιχειρούν, μεταξύ άλλων, 320 πυροσβέστες, 13 ομάδες πεζοπόρων τμημάτων, 10 αεροσκάφη, 13 ελικόπτερα. Επίσης, έχουν διατεθεί οκτώ μηχανήματα έργου, μία ομάδα Δευκαλίωνα απoτελούμενη από 36 στελέχη, καθώς και υδροφόρες από Τοπική Αυτοδιοίκηση.

Τέλος, έχει ενεργοποιηθεί η δορυφορική υπηρεσία καταγραφής δεδομένων μέσω του Copernicus, έπειτα από αίτημα που έγινε δεκτό από την Ευρωπαϊκή Ένωση.

Βελτιωμένη η κατάσταση στη Λέσβο
Σαφώς πιο βελτιωμένη είναι η εικόνα στη Λέσβο. Σε εξέλιξη είναι ένα ενεργό μέτωπο στη Βρύσα στη βόρεια-βορειοδυτική πλευρά, ενώ στον Σταυρό πνέουν άνεμοι 4-5 μπορφόρ. Αδιάκοπα επιχειρούν 85 πυροσβέστες, πέντε πεζοπόρορα τμήματα καθώς και εναέρια μέσα.

Σε γενική επιφυλακή βρίσκονται όλες οι πυροσβεστικές υπηρεσίες του Βορείου Αιγαίου, ενώ και σε αυτή την περίπτωση υπάρχει δορυφορική καταγραφή δεδομένων μέσω της υπηρεσίας Copernicus

Καλή η εικόνα από τις φωτιές στην υπόλοιπη χώρα
Σε ύφεση βρίσκεται η δασική πρυρκαγιά στα Κρέστενα, όπου επιχειρούν 21 πυροσβέστες, 2 πεζοπόρα τμήματα, τρία οχήματα, ένα ελικόπτερο.

Οριοθετήθηκε η φωτιά στο Ακριτοχώρι Μεσσηνίας, σε μερικό έλεγχο βρίσκονται αυτές στην Αγία Γαλήνη στο Ρέθυμνο και στον Δήμο Φαιστού του Ηρακλείου Κρήτης.


Σε έλεγχο βρίσκεται η πυρκαγιά Σαγιάδα Θεσπρωτία, ενώ οριοθετημένα είναι τα μέτωπα στη Χαλκιδική.

Τα αίτια εκδήλωσης των πρυκαγιών διερευνώνονται

Σημειώνεται ότι συνελήφθη στο πλαίσιο αυτόφωρης διαδικασίας άνδρας 63 ετών με την κατηγορία του εμπρησμού από πρόθεση για τρεις πυρκαγιές στον Δήμο Κύμης-Αλιβερίου.

Πολύ υψηλός κίνδυνος πυρκαγιάς υπάρχει αύριο, Τρίτη 25 Ιουλίου, σε Αττική, Στερεά Ελλάδα, Βόρειο και Νότιο Αιγαίο.

Καλή εικόνα από τη φωτιά στη Λέσβο
Αναφορικά με την πυρκαγιά στο νησί της Λέσβου, σημειώνεται πως η Διεύθυνση Δασών Λέσβου άνοιξε δρόμο με μηχανήματα της περιφέρειας στο βόρειο τμήμα. Επίσης στο όριο της περιοχής NATURA έβαλε τον στρατό να κάνει έναν υφιστάμενο δρόμο ζώνη. Οι εργασίες γίνονται στη βορειοανατολικη πλευρά του μετώπου. Τα μηχανήματα του Στρατού και της Περιφέρειας κάνουν τα χωματουργικά, διανοίξεις κλπ, ενώ τα Πεζοπόρα κάνουν τις εγκαταστάσεις. Στο σημείο επιχειρούν δύο CANADAIR και ένα ΕΠ Mi8 και έχουν πάρει εντολή να απογειωθούν ένα ΕΠ Mi8 και τρεις Τράκτορες. Σύμφωνα με την έως τώρα εικόνα, η φωτιά δείχνει να εξελίσσεται καλά.

Ελεγχόμενη η κατάσταση στα Κρέστενα Ηλείας
Τέλος, στο μέτωπο των Κρεστένων στην Ηλεία, η κατάσταση της φωτιάς δείχνει ελεγχόμενη. Στο σημείο δεν έχει αέρα, ενώ επιχειρούν CANADAIR και άλλα εναέρια μέσα. Εντοπίζονται περιορισμένα μικρά μέτωπα λόγω αναζωπυρώσεων.

Ακολουθήστε το thebest.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο thebest.gr

Ειδήσεις