Back to Top
#TAGS ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΠΑΤΡΩΝ Αιγιάλεια Νάσος Νασόπουλος Ρούλα Πισπιρίγκου Βασιλιάς Κάρολος της Αγγλίας Κέιτ Μίντλετον
Αγγελίες
Μην ψάχνεις, βρες στο
THE BEST

ΚΟΙΝΩΝΙΑ

/

Κάθε ημέρα συλλαμβάνονται 15 νέα παιδιά για διάφορα αδικήματα

Κάθε ημέρα συλλαμβάνονται 15 νέα παιδιά ...

Οι καθημερινές επιθέσεις συμμοριών, οι περιοχές με τα πιο πολλά κρούσματα εφηβικής παραβατικότητας και οι συλλήψεις του 40% των ανηλίκων για κλοπές και διαρρήξεις

To 2021, 5.460 ανήλικοι συνελήφθησαν για τη διάπραξη διαφόρων αδικημάτων (ανθρωποκτονίες, σωματικές βλάβες, βιασμούς, κλοπές, διαρρήξεις, ληστείες κ.ά.) που αποτελούν το 5% του ποσοστού των συνολικών συλλήψεων (ενηλίκων κι ανηλίκων) για διάφορες μορφές εγκληματικότητας κι άλλων παράνομων ενεργειών! Δηλαδή κάθε ημέρα συλλαμβάνονται από την ΕΛ.ΑΣ. 15 ανήλικοι για κάποιας μορφής εγκληματική ενέργεια. Σημειώνεται ότι το 2021 συνελήφθησαν και 8.560 νεαροί ηλικίας 18-20 ετών για διάφορες παρανομίες, ενώ η ηλικιακή ομάδα που θεωρείται ότι έχει τη μεγαλύτερη συμμετοχή στις κάθε μορφής εγκληματικές ενέργειες είναι εκείνη των 35-44 ετών (συνελήφθησαν το 2021 26.673 άτομα της συγκεκριμένης ηλικίας) με ποσοστό 23% του συνόλου.

Από τους 5.460 ανήλικους συλληφθέντες μέχρι 18 ετών οι περίπου οι 300 ήταν ηλικίας 7-12 ετών. Δηλαδή περίπου κάθε ημέρα συλλαμβάνεται ένα αγόρι ή ένα κορίτσι σε αυτή την «άγουρη» ηλικία για κάποιο αδίκημα. Από τους 5.460 συλληφθέντες που δεν είχαν ενηλικιωθεί οι 1.909 συνελήφθησαν στην Αττική, οι 489 στη Θεσσαλονίκη, οι 472 στην Πελοπόννησο, οι 464 στη Δυτική Ελλάδα και οι 404 στην Ανατολική Μακεδονία και τη Θράκη όπου εντυπωσιάζει ο αριθμός παραβατικότητας ανηλίκων, με το δεδομένο ότι ο πληθυσμός της συγκεκριμένης περιοχής προσεγγίζει τους 600.000 κατοίκους, ενώ της Πελοποννήσου φέρ’ ειπείν προσεγγίζει τους 1.100.000 κατοίκους.

Ανησυχητική συχνότητα
Αυτά είναι ορισμένα από τα εντυπωσιακά στοιχεία για την εγκληματικότητα των ανηλίκων – σύμφωνα με τις επίσημες αναφορές της ΕΛ.ΑΣ. – αλλά και τις καταγραφές της δράσης των τουλάχιστον 20 συμμοριών ανηλίκων (με αυξητικές τάσεις και με διαρκώς μεταβαλλόμενες συνθέσεις) που δρουν στην Αττική και προκαλούν συνεχή προβληματισμό στις Αρχές Ασφαλείας και στους δικαστικούς λειτουργούς.

Είναι χαρακτηριστικό ότι μόνο τις τελευταίες ημέρες υπήρχαν συλλήψεις ανηλίκων οι οποίοι προχωρούσαν σε επιθέσεις κατά συνομηλίκων τους ή σε ληστείες στη Βάρκιζα, στη Γλυφάδα, στην Παλλήνη, στην Αγία Βαρβάρα, στον Αγιο Δημήτριο, στην Παλλήνη, στην Αγία Παρασκευή, στην Ακρόπολη και στην Καισαριανή! Με συχνότητα περίπου ένα σημαντικό συμβάν κάθε περίπου δύο ημέρες. Προ τεσσάρων ημερών είχαν συλληφθεί δύο ανήλικοι 12 και 14 ετών που είχαν ληστέψει 15χρονο με άσκηση σωματικής βίας σε στάση λεωφορείου στη Βάρκιζα. Οι δύο ανήλικοι δράστες, που εντοπίστηκαν από άνδρες της ομάδας ΔΙΑΣ και είχαν αφαιρέσει το κινητό τηλέφωνο του 15χρονου καθώς και 20 ευρώ, διαπιστώθηκε ότι είχαν συλληφθεί ξανά για κλοπές και ληστείες.

Ενδεικτικό ακόμη της συχνότητας των αιματηρών επεισοδίων με πρωταγωνιστές ανηλίκους είναι ότι στις 27 Ιουνίου σημειώθηκε αιματηρή συμπλοκή επτά ατόμων ηλικίας 14-16 ετών στον Αγιο Δημήτριο που οδήγησε σε τραυματισμό δύο εξ αυτών. Ο ένας μαχαιρώθηκε στο πόδι και ο δεύτερος έφερε βαριές κακώσεις από γκλοπ στο κεφάλι. Λίγες ώρες αργότερα σημειώθηκε άγρια συμπλοκή μεταξύ τεσσάρων ανηλίκων στην περιοχή της Παλλήνης (στη συμβολή της λεωφόρου Λαυρίου με την οδό Αφανών Ηρώων). Κατά τη διάρκεια της συμπλοκής ένας 17χρονος τραυματίστηκε από τα χτυπήματα που δέχθηκε και χρειάστηκε να διακομιστεί σε νοσοκομείο. Σύμφωνα με αστυνομικούς, οι αιματηρές συγκρούσεις οφείλονται σε ανάμειξη σε κλοπές, ληστείες και μικροεμπόριο ναρκωτικών για «χαρτζιλίκι». Ακόμη μιλούν για διάθεση εκτόνωσης, επίδειξης κι ιδιόμορφης «επιβολής» μεταξύ νεαρών σε διάφορες γειτονιές, ενώ εκτιμούν ότι η παρουσία σε αυτές τις συμμορίες αλλοδαπών από βαλκανικές κι άλλες χώρες οδηγούν σε νέο κύκλο αντιπαραθέσεων – λόγω των αντιλήψεων για θέματα τιμής σε αυτές. Και έτσι ένα «κρυφοκοίταγμα» ή εφηβικό φλερτ, μια υποτιμητική κουβέντα μπορεί να οδηγήσουν σε αιματοχυσία.

Από 12 ετών
Σημειώνεται ότι ποσοστό περίπου 40% των συλληφθέντων ανηλίκων (2.012 άτομα) το 2021 κατηγορούνται ότι συμμετέχουν σε κλοπές και διαρρήξεις. Το 9% («χειροπέδες» σε 475 ανηλίκους) αφορά συλληφθέντες για υποθέσεις ναρκωτικών, το 8% (436 άτομα) για παράνομη οπλοκατοχή, οπλοχρησία κ.λπ. ενώ το ίδιο ποσοστό (423 συλλήψεις) αφορά και τους ανηλίκους που πρωταγωνιστούν σε επεισόδια με απρόκλητες σωματικές βλάβες κ.λπ. Τέλος 6% εκ των συλληφθέντων ανηλίκων το 2021 είχαν διαπράξει το αδίκημα της ληστείας (311 άτομα), ενώ το 2,3% εξ αυτών πρωταγωνίστησαν σε επεισόδια ενδοοικογενειακής βίας. Επιπλέον το 2021 συνελήφθησαν και 21 ανήλικοι για εμπρησμό! Ο ένας ήταν ηλικίας μικρότερης των 12 ετών. Οσον αφορά, τέλος, τους χρόνους διάπραξης των παράνομων ενεργειών από ανηλίκους, σύμφωνα με την έκθεση της ΕΛ.ΑΣ., υπήρξε «συσσώρευση» – με επακόλουθη αύξηση των συλλήψεων – τον Ιούνιο και τον Νοέμβριο του 2021.

ΠΗΓΗ

Ακολουθήστε το thebest.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο thebest.gr

Ειδήσεις