Back to Top
#TAGS ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΠΑΤΡΩΝ Αιγιάλεια Νάσος Νασόπουλος Γυναικοκτονία Ρούλα Πισπιρίγκου Travel West Forum
Αγγελίες
Μην ψάχνεις, βρες στο
THE BEST

ΑΓΟΡΑ

/

DigEqual: Ισότητα στον Ψηφιακό Κόσμο

DigEqual: Ισότητα στον Ψηφιακό Κόσμο

Ένα ακόμα ευρωπαϊκό πρόγραμμα που υλοποιεί η Πατρινή εταιρεία p-consulting.gr

Οι 2 τελευταίες δεκαετίες έχουν ταυτιστεί με μία ταχύτατη, πολλές φορές επιβλητική, πρόοδο της τεχνολογίας. Βασική πτυχή της εξέλιξης αυτής, είναι οι ψηφιοποίηση, του συνόλου σχεδόν, διαδικασιών και διεργασιών, αλλά και συναισθημάτων, που καλούμαστε να διεκπεραιώσουμε και να βιώσουμε στην καθημερινότητά μας. Επικοινωνία και κοινωνικοποίηση, εργασία, διασκέδαση και αγορές, έχουν μεταφερθεί σε μεγάλο ποσοστό στην ψηφιακή διάσταση.Πίσω από τα πάντα πλέον ξεχύνεται ένας αέναος καταρράχτης απότα ψηφία 0 και 1, και σίγουρα δεν υπάρχει γυρισμός.

 

Ψηφιακές Λύσεις

Εκτός από τα παραπάνω όμως, μία υψηλής σημασίας διάσταση του ψηφιακού κόσμου, είναι η Ηλεκτρονική Διακυβέρνηση, και οι υπηρεσίες που την συνοδεύουν. Έχει τύχει σε όλες και όλους μας να περιμένουμε σε ατελείωτες ουρές Υπηρεσιών, ή να πρέπει να μετακινηθούμε σε διαφορετικούς ορόφους, υπηρεσίες, ακόμη και κτίρια, ώστε να ολοκληρώσουμε την εκάστοτε διαδικασία. Διαδικασία που συνήθως χρειαζόταν ώρες για να ολοκληρωθεί.

Η Ηλεκτρονική Διακυβέρνηση χτυπάει ακριβώς τα φαινόμενα αυτά, αναπτύσσοντας παράλληλα ένα δυναμικό οικοσύστημα ψηφιακών υπηρεσιών. Τέρμα οι ουρές, η αναμονή, οι μετακινήσεις, η απώλεια χρόνου και χρήματος. Τα πάντα μπορούν πλέον να γίνουν διαδικτυακά, από την άνεση του χώρου μας, σε μερικά μόλις λεπτά.

 

Διαχωρισμοί και Γέφυρες

Με τα πολλά οφέλη που συνοδεύουν την πρόοδο αυτή όμως, γεννήθηκε και ένα καινούργιο φαινόμενο, το οποίο και βαφτίστηκε ψηφιακός διαχωρισμός. Μη συ-σχετιζόμενο με τα θετικά του e-government, αυτός ο όρος περιγράφει το χάσμα μεταξύ χρηστών ψηφιακών υπηρεσιών και ανθρώπων που, για τον οποιονδήποτε λόγο, αποφεύγουν την χρήση των υπηρεσιών αυτών.Η έλλειψη του απαραίτητου εξοπλισμού ή η έλλειψη της τεχνογνωσίας για την χρήση του, όποιος και αν είναι ο λόγος, οδηγεί στην ίδια πραγματικότητα: οι χρήστες υπηρεσιών e-governmentαπολαμβάνουν οφέλη στην καθημερινότητα, σε αντίθεση με όσους χρησιμοποιούν ακόμη τις προηγούμενες μεθόδους.

Και τι είναι η ζωή, και οι άνθρωποι που την ζουν, αν όχι αγώνας για να γεφυρωθούν οι διαφορές και οι διαχωρισμοί, και να εξελιχθούν οι κοινωνίες μας σε κοινωνίες ισότητας και σεβασμού? Με αυτό το σκεπτικό λοιπόν, άνθρωποι από 6 διαφορετικούς οργανισμούς της Ευρωπαϊκής Ένωσης, ανέπτυξαν ένα πρόγραμμα, πλήρως σχεδιασμένο πάνω στις υπηρεσίες e-Government. Και το όνομα αυτού: DigEqual!

 

Αλλάζοντας την Ροή

Το DigEqual αναπτύσσει πρακτικές για την ενεργή συμμετοχή ενηλίκων σε Υπηρεσίες Ηλεκτρονικής Διακυβέρνησης, καταρτίζοντας παράλληλα εκπαιδευτικούς πάνω σε μεθόδους καταπολέμησης ψηφιακών διακρίσεων. Εκπαιδευτικά προγράμματα και ψηφιακές εφαρμογές, που θα αφορούν χρήστες, αλλά και εκπαιδευτικούς, αποτελούν μερικά μόνο από τα παραδοτέα που θα προκύψουν από το έργο. Στόχος είναι η γεφύρωση του χάσματος μεταξύ πολιτών και ψηφιακών υπηρεσιών, καθώς και η κατάρτιση εκπαιδευτών ενηλίκων, πάνω σε θέματα και Υπηρεσίες e-Government.

Στο πλαίσιο αυτό, οι, συμμετέχοντες στο πρόγραμμα, εταίροι ανέπτυξαν δύο ερωτηματολόγια. Στόχος τους, είναι η συλλογή πληροφοριών, και κατ’ επέκταση η εξαγωγή συμπερασμάτων, σχετικά με την σχέση μεταξύ των υπηρεσιών Ηλεκτρονικής Διακυβέρνησης και της Εκπαίδευσης Ενηλίκων, αλλά και των Πολιτών. Τα εξαχθέντα αποτελέσματα θα συμβάλλουν στην κατανόηση της υπάρχουσας σχέσης και κατά συνέπεια, στην διαμόρφωση της προσέγγισης που θα ακολουθήσει η σύμπραξη, κατά την εξέλιξη του προγράμματος και των παραδοτέων του.

Ζητάμε την ευγενική συμμετοχή σας στα παρακάτω ερωτηματολόγια,συμμετοχή που θα συμβάλλει απόλυτα, ώστε το DigEqual να εξελιχθεί στην καλύτερη εκδοχή του εαυτού του.

 

Τα Ερωτηματολόγια

Μπορείτε να μεταφερθείτε στο ερωτηματολόγιο που αφορά τους εκπαιδευτές ενηλίκων, κάνοντας ένα κλικ εδώ.

Μπορείτε να μεταφερθείτε στο ερωτηματολόγιο που αφορά πολίτες, κάνοντας ένα κλικ εδώ.

 

 

 

Ακολουθήστε το thebest.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο thebest.gr

Αγορά