Back to Top
#TAGS ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΠΑΤΡΩΝ Νάσος Νασόπουλος Αιγιάλεια Βασιλιάς Κάρολος της Αγγλίας Γιώργος Λάνθιμος Ρούλα Πισπιρίγκου Ομόφυλα Ζευγάρια
Αγγελίες
Μην ψάχνεις, βρες στο
THE BEST

ΚΟΙΝΩΝΙΑ

/

Η Κίνα πανηγυρίζει για τον πρώτο παγκόσμιο χάρτη του πλανήτη Άρη

Η Κίνα πανηγυρίζει για τον πρώτο παγκόσμ...

Η πρώτη κινεζική αποστολή στον κόκκινο πλανήτη πέτυχε τους πρωτεύοντες στόχους της

Έχοντας συμπληρώσει 1.344 περιφορές γύρω από τον Άρη στα πρώτα δύο χρόνια της αποστολής του, το κινεζικό σκάφος Tianwen-1 μετέδωσε φωτογραφίες ολόκληρης της επιφάνειας του Άρη, ένα πρώτο βήμα για την εκτόξευση νέων ρομποτικών αποστολών.

Το Tianwen-1, του οποίου το όνομα σημαίνει «αναζήτηση της ουράνιας αλήθειας», εκτοξεύτηκε το 2020 και είναι η πρώτη αποστολή της Κίνας στον κόκκινο πλανήτη. Το μητρικό σκάφος παρέμεινε σε τροχιά, απελευθέρωσε όμως το ρομπότ Zhurong που προσεδαφίστηκε τον Μάιο του 2021για να μελετήσει από κοντά τη γεωλογία του πλανήτη.

Πρωτοφανής σεισμός που θα έριχνε σπίτια καταγράφηκε στον πλανήτη Άρη

Η κινεζική Εθνική Υπηρεσία Διαστήματος (CNSA) ανακοίνωσε ότι ο δορυφόρος έχει ολοκληρώσει την πρωτεύουσα αποστολή του, η οποία περιλάμβανε την απεικόνιση ολόκληρου του πλανήτη σε μέση ανάλυση.

Οι εικόνες που αναρτήθηκαν σε κοινωνικά μέσα δείχνουν το σκληρό τοπίο του Άρη, γεμάτο κοκκινωπούς αμμόλοφους και αρχαίους κρατήρες πρόσκρουσης. Το σκάφος φωτογράφισε μεταξύ άλλων το κάλυμμα πάγου στους πόλους, το Όρος Όλυμπος (Olympus Mons), που είναι το μεγαλύτερο ηφαίστειο του Ηλιακού Συστήματος με ύψος 21,9 χιλιόμετρα, καθώς και το Valles Marineris, το μεγαλύτερο φαράγγι του Ηλιακού Συστήματος με μήκος άνω των 4.000 χιλιομέτρων.

Η κινεζική αποστολή έχει συλλέξει μέχρι σήμερα σχεδόν 1 terabyte δεδομένων, τα οποία θα γίνουν διαθέσιμα σε ερευνητές άλλων χωρών «στον κατάλληλο χρόνο», όπως ανέφερε η CNSA.

Στο μεταξύ, το ρομπότ Zhurong βρίσκεται σε νάρκη από τις 18 Μαΐου λόγω της έλευσης του σκληρού αρειανού χειμώνα και της αρειανής σκόνης που εμποδίζει τους ηλιακούς συλλέκτες. Η ελπίδα είναι ότι θα ξυπνήσει τον Δεκέμβριο με τον ερχομό της άνοιξης.

Μέχρι την προσεδάφιση του Tianwen-1, μόνο οι ΗΠΑ και η πρώην Σοβιετική Ένωση είχαν καταφέρει να προσεδαφιστούν στον Άρη.

Αποστολές σε τροχιά έχουν πάντως εκτοξεύσει και η Ινδία, η ευρωπαϊκή διαστημική υπηρεσία ESA και τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα.

Ακολουθήστε το thebest.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο thebest.gr

Ειδήσεις