Back to Top
#TAGS ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΠΑΤΡΩΝ Αιγιάλεια Νάσος Νασόπουλος Ρούλα Πισπιρίγκου Βασιλιάς Κάρολος της Αγγλίας Κέιτ Μίντλετον
Αγγελίες
Μην ψάχνεις, βρες στο
THE BEST

ΕΚΔΗΛΩΣΕΙΣ

/

Αυτή την Κυριακή η παράσταση - αφιέρωμα «Ξεριζωμένο Ριζικό-Από τη Μικρασία στη Ναύπακτο»

Αυτή την Κυριακή η παράσταση - αφιέρωμα ...

Θα παρουσιαστεί στις 21:00, στα Προσφυγικά Ναυπάκτου σε σκηνοθεσία Δημήτρη Σιούντα

Ο Δήμος Ναυπακτίας σε συνεργασία με την Εφορεία Αρχαιοτήτων Αιτωλοακαρνανίας και Λευκάδος και το Σύλλογο «Ναύπακτος: Πολιτιστικές Διαδρομές» διοργανώνουν την παράσταση-αφιέρωμα στη Μικρασία «Ξεριζωμένο Ριζικό-Από τη Μικρασία στη Ναύπακτο» που θα παρουσιαστεί την Κυριακή 26 Ιουνίου 2022 στις 21:00, στα Προσφυγικά Ναυπάκτου.

Όπως αναφέρει η σχετική ανακοίνωση, με αφορμή τη συμπλήρωση των 100 χρόνων από τη Μικρασιατική καταστροφή, το «Θέατρο Χωρίς Αυλαία» συμπράττει σε μια ιδιαίτερη παράσταση με τη θεατρική ομάδα και το μουσικό σύνολο του συλλόγου «Τεχνουργείον – Πολυχώρος Τέχνης» και τα μέλη του Συλλόγου «Ναύπακτος: Πολιτιστικές Διαδρομές» για να τιμήσει τους Μικρασιάτες πρόσφυγες που κατέληξαν στον τόπο μας.

Οι δεκάδες χιλιάδες «επαναπατρισθέντες», που έφτασαν στην Ελλάδα το 1922-1923, δεν έφεραν μαζί τους απλά και μόνο μυρωδάτες συνταγές μαγειρικής, λάγνα τραγούδια, καλαίσθητα έπιπλα και μεταξωτά υφάσματα. Κουβάλησαν και μια άλλη κουλτούρα. Η αλλαγή του δημογραφικού χάρτη που συντελέστηκε τότε υπήρξε καθοριστική στη διαμόρφωση της νεοελληνικής κοινωνίας. Και σε αυτή τη διαμόρφωση δεν είναι διόλου ευκαταφρόνητος ο ρόλος που έπαιξε η μικρασιατική κουλτούρα,  που συνδιαμόρφωσε το σημερινό πολιτισμό μας, έγινε φορέας ιδεολογιών, στάσεων ζωής, διηγήσεων που μεγάλωσαν τις επόμενες γενιές.

Το κείμενο της παράστασης βασίστηκε σε μαρτυρίες προσφύγων και πήρε την τελική του μορφή κατά τη διάρκεια των προβών μέσω αυτοσχεδιασμών. Με τα εργαλεία του σωματικού θεάτρου προέκυψε μία νέα δραματουργία αποσπασματικής αφήγησης, όπου η μία διήγηση διακόπτεται από την άλλη, αλλά ταυτόχρονα, τα αποσπάσματα αυτά αποτελούν ένα ενιαίο σύνολο. Η παράσταση προτείνει τη θεατρικότητα ως εναλλακτική αντίληψη των κοινωνικών πρακτικών και δράσεων, χωρίς να δεσμεύει σε στερεότυπες αναπαραστάσεις. Η ομάδα προσπαθεί να αναδείξει την αναγκαιότητα του αγώνα του ανθρώπου ενάντια στην αδικία, με έμφαση στο μεγαλείο ψυχής που επέδειξαν κυρίως οι γυναίκες - αρχηγοί οικογένειας, συνδυάζοντας πολλαπλές σκηνικές γλώσσες (θέατρο, χορός, μουσική).

Η βραδιά θα ολοκληρωθεί με αναπαράσταση του εθίμου του Κλήδονα (Ριζικάρια) και με παραδοσιακούς μικρασιάτικους χορούς συνοδεία ζωντανής μουσικής από το μουσικό σύνολο του «Τεχνουργείον».

ΔΙΟΡΓΑΝΩΣΗ - ΔΙΕΥΘΥΝΣΗ ΠΑΡΑΓΩΓΗΣ: Δήμος Ναυπακτίας σε συνεργασία με την Εφορεία Αρχαιοτήτων Αιτωλοακαρνανίας και Λευκάδος και το Σύλλογο «Ναύπακτος: Πολιτιστικές διαδρομές».

ΣΕΝΑΡΙΟ - ΣΚΗΝΟΘΕΣΙΑ: Δημήτρης Σιούντας.

ΚΙΝΗΣΙΟΛΟΓΙΑ - ΜΟΥΣΙΚΗ ΕΠΙΜΕΛΕΙΑ: Κωνσταντίνα Αντωνιάδου

ΚΑΛΛΙΤΕΧΝΙΚΗ ΕΠΙΜΕΛΕΙΑ: Θέατρο Χωρίς Αυλαία

Παίζουν οι:

Νατάσα Αποστολοπούλου

Ελένη Δημητρέλλου

Σάντυ Ζαρνομήτρου

Κων/να Ζησιμοπούλου

Ευγενία Θεοτοκάτου

Δήμητρα Καραχασάνη

Μελία Σγουρίδου

Θάλεια Τσούλια

Νάσια Τσούμαρη.

ΜΟΥΣΙΚΟ ΣΥΝΟΛΟ: Δημήτρης Αγγελόπουλος, Γιώργος Αγγελόπουλος, Παναγιώτης Κερασιάς, Μαρία Ράμμου.

Συμμετέχουν μέλη του συλλόγου «Ναύπακτος: Πολιτιστικές διαδρομές».

Ακολουθήστε το thebest.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο thebest.gr

Culture