Back to Top
#TAGS ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΠΑΤΡΩΝ Αιγιάλεια Νάσος Νασόπουλος Γυναικοκτονία Ρούλα Πισπιρίγκου Travel West Forum
Αγγελίες
Μην ψάχνεις, βρες στο
THE BEST

ΚΟΙΝΩΝΙΑ

/

Το ΙΕΚ ΣΒΙΕ ονόμασε «Λιολιώ Κολυπέρα» το κεντρικό του αμφιθέατρο στην Πάτρα

Το ΙΕΚ ΣΒΙΕ ονόμασε «Λιολιώ Κολυπέρα» το...

Τίμησε το έργο της εκλιπούσας Πρόεδρου του Συλλόγου «ΑΛΜΑ ΖΩΗΣ» Ν. Αχαΐας

Ήταν όλες και όλοι εκεί.

Οι γυναίκες στις οποίες αφιέρωσε τη ζωή της, τα μέλη του Συλλόγου Γυναικών με Καρκίνο Μαστού «ΑΛΜΑ ΖΩΗΣ» Ν. Αχαΐας, οι γιατροί και οι επιστήμονες υγείας που στήριξαν την ίδια και το Σύλλογο σε κάθε τους βήμα, η οικογένειά της, οι φίλοι της, σύσσωμη η ηγεσία της πόλης και της Περιφέρειας. Κατέκλεισαν το κεντρικό αμφιθέατρο του ΙΕΚ ΣΒΙΕ στην Πάτρα για να αποτίσουν φόρο τιμής στην εμβληματική Λιολιώ Κολυπέρα, να μιλήσουν για το σπουδαίο έργο και τη μοναδική της προσωπικότητα. «Σύμβολο», «φάρος», «πρότυπο», μερικές μόνο από τις λέξεις που ακούστηκαν, μικρές και αυτές για να περιγράψουν το μεγαλείο της.

Στο πλαίσιο μιας συγκινησιακά φορτισμένης εκδήλωσης, το ΙΕΚ ΣΒΙΕ ονόμασε «Λιολιώ Κολυπέρα» το κεντρικό του αμφιθέατρο στην καρδιά της πόλης, εκπέμποντας ηχηρό μήνυμα ευαισθητοποίησης για τον καρκίνο του μαστού και αλληλεγγύης προς τις πάσχουσες. Οι σπουδάστριες και οι σπουδαστές του ΙΕΚ ΣΒΙΕ που θα επισκέπτονται το αμφιθέατρο κατά τη διάρκεια των μαθημάτων, θα γνωρίζουν πλέον ποια είναι η «παρακαταθήκη» της Λιολιώς Κολυπέρα και πώς μπορούν οι ίδιες/οι να συμβάλλουν έμπρακτα στις δράσεις ενημέρωσης, πρόληψης, έγκαιρης διάγνωσης και υποστήριξης που διοργανώνει το «ΑΛΜΑ ΖΩΗΣ» Ν. Αχαΐας. Παρά τη δεδομένη συγκίνηση, οι παριστάμενοι συμφώνησαν ότι η εκλιπούσα θα «φορούσε» το γνωστό λαμπερό της χαμόγελο βλέποντας τη «σφραγίδα» που αφήνει πίσω της. Αυτό το χαμόγελο, που έδινε σε κάθε πάσχουσα τη σιγουριά ότι θα νικήσει τον καρκίνο, όπως τον νίκησε η ίδια τρεις φορές. Αυτό το χαμόγελο, που αποτυπώθηκε ανεξίτηλα στην επιγραφή, η οποία στο εξής θα κοσμεί το αμφιθέατρο του Εκπαιδευτικού Οργανισμού ΣΒΙΕ στην Πάτρα.

Την εκδήλωση συντόνισε η δημοσιογράφος, κα Ρούλα Κωστακοπούλου, η οποία προλογίζοντας, ανέφερε χαρακτηριστικά: «Η Λιολιώ ήταν μια γυναίκα όλη «φως», ήταν ολόκληρη χρώματα, δύναμη, επιμονή, συνέπεια και νοιάξιμο για τους άλλους» και «έντυσε» τα λόγια της με επιλεγμένα αποσπάσματα από το «Ο γλάρος Ιωνάθαν Λίβινγκστον» του Richard Bach.

Ο Γενικός Διευθυντής του Εκπαιδευτικού Οργανισμού ΣΒΙΕ, κος Νικόλαος Καστρινάκης, υπογράμμισε: «Διαβεβαιώνω την Πρόεδρο και τα μέλη του Συλλόγου «ΑΛΜΑ ΖΩΗΣ» του Νομού Αχαΐας, ότι στο εξής έχετε έναν σύμμαχο σε κάθε δράση σας, σε κάθε διεκδίκησή σας. Η διοίκηση, το προσωπικό, οι εκπαιδευτές και οι σπουδαστές του ΙΕΚ ΣΒΙΕ είναι εδώ για να στηρίξουν εθελοντικά τον αγώνα σας και να βάψουμε, όχι μόνο την πόλη, αλλά και τις ψυχές των ανθρώπων με το χρώμα της ελπίδας, το ροζ».

Κλείνοντας την  ομιλία του, ο κος Καστρινάκης έδωσε το έναυσμα για την αποκάλυψη της αναμνηστικής πλάκας που τοποθετήθηκε στην είσοδο του αμφιθεάτρου, με τους παρευρισκόμενους να ξεσπούν συγκινημένοι σε θερμό χειροκρότημα.

Ακολούθησε απονομή τιμητικών πλακετών στο σύζυγο της αείμνηστης Λιολιώς, κο Γεώργιο Κολυπέρα, και στην Πρόεδρο του Συλλόγου «ΑΛΜΑ ΖΩΗΣ» Ν. Αχαΐας, κα Αγγελική Στεφανάκη.

Στη συνέχεια, ο εκπρόσωπος της Ιεράς Μητροπόλεως Πατρών, Πανοσιολογιώτατος Αρχιμανδρίτης π. Ανδρέας Θεοδωράτος, τέλεσε τρισάγιο στη μνήμη της εκλιπούσας.

Με εγκάρδια λόγια για τη Λιολιώ Κολυπέρα και την τεράστια προσφορά της στις πάσχουσες μέσω του Συλλόγου «ΑΛΜΑ ΖΩΗΣ» Ν. Αχαΐας, καθώς και για τη σημαντική πρωτοβουλία του εκπαιδευτικού οργανισμού ΣΒΙΕ, μίλησαν: ο Περιφερειάρχης Δυτικής Ελλάδας, κος Νεκτάριος Φαρμάκης, οι Βουλευτές Αχαΐας, κ.κ. Ιάσων Φωτήλας και Χριστίνα Αλεξοπούλου, ο Διοικητής της 6ης ΥΠΕ, κος Ιωάννης Καρβέλης, ο Δήμαρχος Ερυμάνθου, κος Θεόδωρος Μπαρής, ο Αντιπεριφερειάρχης Π.Ε. Αχαΐας - αρμόδιος για θέματα δημόσιας υγείας, κος Χαράλαμπος Μπονάνος και ο πρώην Βουλευτής Αχαΐας και Υπουργός, κος Νίκος Νικολόπουλος.

Την εκδήλωση τίμησαν με την παρουσία τους, η Αντιδήμαρχος Υγείας και Πρόνοιας, κα Ακριβή (Βίβιαν) Σαμούρη, ως εκπρόσωπος του Δημάρχου της Πάτρας, ο Αντιπεριφερειάρχης Συντονισμού, Διοίκησης και Ηλεκτρονικής Διακυβέρνησης, κος Παναγιώτης (Τάκης) Παπαδόπουλος, ο Εντεταλμένος Σύμβουλος / Βοηθός Περιφερειάρχη, κος Παναγιώτης Σακελλαρόπουλος, ο Διευθυντής του Γραφείου του Βουλευτή Αχαΐας, κου Άγγελου Τσιγκρή, κος Κώστας Τόγιας, ο οποίος μετέφερε χαιρετισμό εκ μέρους του Βουλευτή, εκπρόσωπος της Βουλευτού Αχαΐας, κας Σίας Αναγνωστοπούλου, ο επικεφαλής της  δημοτικής παράταξης «Πάτρα Ενωμένη» και πρώην Βουλευτής, κος  Νίκος Παπαδημάτος, ο Πρόεδρος της Περιφερειακής Ομοσπονδίας Ατόμων με Αναπηρία Δυτικής Ελλάδας και Ιονίων Νήσων, κος Αντώνης Χαροκόπος, η Πρόεδρος  του Σωματείου Ατόμων με Νόσο Crohn και Ελκώδη Κολίτιδα - ΙΦΝΕ Αχαΐας, κα Νίκη Παπαγιαννοπούλου, εκπρόσωποι του Συλλόγου Γονιών Παιδιών με Νέοπλασματική Ασθένεια «ΦΛΟΓΑ» και της Ελληνικής Εταιρείας Αντιρευματικού Αγώνα «ΕΛ.Ε.ΑΝ.Α», ο καθηγητής της Ιατρικής Σχολής του Πανεπιστημίου Πατρών, κος Περικλής Νταβλούρος,  κ.ά.

Η Πρόεδρος του Συλλόγου Γυναικών με Καρκίνο Μαστού «ΑΛΜΑ ΖΩΗΣ» Ν. Αχαΐας και στενή φίλη - συνεργάτιδα της Λιολιώς Κολυπέρα, κα Αγγελική Στεφανάκη, μίλησε από καρδιάς: «Η Λιολιώ ήταν μια πηγή με φρέσκο, πεντακάθαρο νερό, για κάθε διψασμένο και καταπονημένο από τον καρκίνο. Ντόμπρα, ανεπιτήδευτη, σοφή, χαρισματική και σημαντική. Άνθρωπος από σπάνια «πάστα» που άφηνε το «στίγμα» του παντού. Σαν να κέρδιζε συνεχώς τον καρκίνο για να φέρει σε πέρας την αποστολή της. Η γυναίκα με καρκίνο του μαστού ήταν τα μόνο μέλημά της. Άφησε πίσω της, ως παρακαταθήκη, όχι την ελπίδα, αλλά τη σιγουριά, ότι ο καρκίνος μπορεί να νικηθεί».

Σε μήνυμά του, που διαβάστηκε από τη συντονίστρια της εκδήλωσης, ο γιος της Λιολιώς, κος Δημήτρης Κολυπέρας, τόνισε: «Ευχαριστώ τον εκπαιδευτικό οργανισμό ΣΒΙΕ για την τιμή που κάνει στην οικογένειά μου, η οποία μετατρέπει τη θλίψη μας σε παρακίνηση και ελπίδα, δίνοντας την ευκαιρία η μνήμη της μητέρας μου να παραμείνει άσβεστη για τους νεότερους ανθρώπους, κυρίως δε, για τους σπουδαστές και τους επαγγελματίες υγείας που το ΙΕΚ ΣΒΙΕ γαλουχεί και προσφέρει στην κοινωνία».

Ο σύζυγος της εκλιπούσας, κος Γεώργιος Κολυπέρας, βαθιά συγκινημένος, είπε: «Πόσο αγαπούσε το «ΑΛΜΑ ΖΩΗΣ»… «Έχουμε αυτό ή το άλλο θέμα στην οικογένειά μας», της έλεγα. Και εκείνη μου απαντούσε: «Δεν πειράζει, αυτά είναι περαστικά. Οι γυναίκες αυτές έχουν την ανάγκη μου». Θέλω να ευχαριστήσω για άλλη μια φορά τους γιατρούς της: τον κο Δημήτριο Κούκουρα (χειρουργό - ογκολόγο και προσωπικό της ιατρό), τον κο Χαράλαμπο Καλόφωνο (παθολόγο - ογκολόγο), τον κο Περικλή Νταβλούρο (παθολόγο - καρδιολόγο, καθηγητή Κλινικής Παθολογίας της Ιατρικής Σχολής του Πανεπιστημίου Πατρών), τον κο Νίκο Παπαδημάτο (μαιευτήρα - γυναικολόγο) για όλα όσα έκαναν για τη Λιολιώ και κάνουν για το Σύλλογο».

Η κοινωνική λειτουργός, ψυχοθεραπεύτρια και επιστημονικά υπεύθυνη του Συλλόγου «ΑΛΜΑ ΖΩΗΣ» Ν. Αχαΐας, κα Κλαίρη Τζιομάκη, παρουσίασε με τρόπο έντονα συναισθηματικό την πορεία της αγαπημένης της Λιολιώς, περιλαμβάνοντας στο λόγο της χαρακτηριστικές εκφράσεις της εκλιπούσας. «Δεν θέλω καμία γυναίκα να νιώσει ότι είναι μόνη όταν νοσήσει, όπως ένιωσα εγώ», έλεγε συχνά. «Θα έχουμε φέτος πάνω από δέκα χιλιάδες συμμετέχοντες», είπε για το Pink the City του 2017, προσπαθώντας να παρακινήσει τους συνεργάτες της και φυσικά δικαιώθηκε. «Καλησπέρα ψυχή μου. Σας παρακολουθώ όσο μπορώ αλλά δεν έχω δύναμη να κάνω τίποτα», έγραψε σε ένα από τα τελευταία μηνύματα που έστειλε στη στενή της συνεργάτιδα, το Σεπτέμβριο του 2021, λίγο πριν μπει στη μονάδα εντατικής θεραπείας. Κι όμως, έκανε και συνεχίζει να κάνει τόσα πολλά, μέσω του παραδείγματος που έθεσε…

Η καταληκτική ομιλία ανήκε στην ιατρό - χειρουργό, συνεργάτιδα του Συλλόγου «ΑΛΜΑ ΖΩΗΣ» και καθηγήτρια του ΙΕΚ ΣΒΙΕ, κα Κυριακοπούλου Θεοδώρα, η οποία σημείωσε: «Τι δύναμη ψυχής και αγάπη χρειάζεται για να επιστρέψεις, μέσα στη δική σου προσωπική δοκιμασία, στο θάλαμο της χημειοθεραπείας και να δώσεις αισιοδοξία και ελπίδα στην καταπονημένη από τη νόσο γυναίκα; Και πώς να μην θαυμάσεις τη λεπτότητα και τη διακριτικότητα με την οποία η Λιολιώ ενίσχυε, αθόρυβα, τις οικονομικά ασθενείς γυναίκες; Η μεγάλη νίκη της Λιολιώς και του Συλλόγου «ΑΛΜΑ ΖΩΗΣ» είναι η απομυθοποίηση του καρκίνου και το γκρέμισμα της κοινωνικής προκατάληψης έναντι της γυναίκας που νοσεί».

Η εκδήλωση ολοκληρώθηκε με την ευγενική προσφορά πλεξούδων από το κομμωτήριο της κας Ευσταθίας Σπανοπούλου - Λινάρδου, οι οποίες παραδόθηκαν στην Πρόεδρο για τους σκοπούς του Συλλόγου, καθώς και με τη ζωντανή, άκρως εμπνευστική, δωρεά μαλλιών από τη σπουδάστρια Χρυσούλα Σορώκου, με τη συνδρομή της καθηγήτριας κομμωτικής του ΙΕΚ ΣΒΙΕ, κας Αγγελικής Κατσαΐτη.

Κανείς δεν θα ξεχάσει τη Λιολιώ Κολυπέρα και είναι χρέος μας να στηρίξουμε, καθένας με τις δυνάμεις του, το έργο του Συλλόγου «ΑΛΜΑ ΖΩΗΣ» του Ν. Αχαΐας. Ευχόμαστε πρωτοβουλίες όπως αυτή του ΙΕΚ ΣΒΙΕ να βρουν μιμητές.

 

Ακολουθήστε το thebest.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο thebest.gr

Ειδήσεις