Back to Top
#TAGS ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΠΑΤΡΩΝ Αιγιάλεια Νάσος Νασόπουλος Γυναικοκτονία Ρούλα Πισπιρίγκου Travel West Forum
Αγγελίες
Μην ψάχνεις, βρες στο
THE BEST

ΚΟΙΝΩΝΙΑ

/

Καρναβάλι: Άπαντες άφωνοι με τον πανελλήνιο διαγωνισμό για τα άρματα- «Η Πάτρα έχει παράδοση, είναι ντροπή» λέει ο Πέτρος Βρυώνης

Καρναβάλι: Άπαντες άφωνοι με τον πανελλή...
Τσίχλα Κωνσταντίνα
[email protected] , Facebook Page

Τι σκέφτονται οι καρναβαλιστές

Εμβρόντητοι έχουν μείνει γνωστοί Πατρινοί Καρναβαλιστές από την απόφαση του Δήμου να συζητηθεί στη τακτική συνεδρίαση του Καρναβαλικού οργανισμού η Έγκριση Πανελλήνιου Διαγωνισμού για σχεδίαση Καρναβαλικών αρμάτων του Π.Κ. 2023,  με εισηγήτρια την Πρόεδρο του Διοικητικού Συμβουλίου Ήρα Κουρή.

Τα ερωτηματικά είναι πολλά με την καρναβαλική κοινότητα να αισθάνεται ότι υπονομεύεται το ίδιο το καρναβάλι.

Όπως αναφέρει μιλώντας στο thebest.gr ο Πέτρος Βρυώνης που για πολλά χρόνια κατασκεύαζε άρματα του πατρινού καρναβαλιού στο καρναβαλικό εργαστήριο, «είδα κάποιες ανακοινώσεις παλιών μελών του κρυμμένου θησαυρού. Πρόκειται για ένα τρομερό λάθος. Δεν μπορώ να καταλάβω τι ακριβώς συμβαίνει και γιατί γίνεται αυτό από τη στιγμή μάλιστα που θυμάμαι ότι ο δήμαρχος Πατρέων Κώστας Πελετίδης ήταν αντίθετος με αυτό. Δεν μπορώ να καταλάβω γιατί έχει αλλάξει πολιτική.

Είμαι και εγώ κάθετα αντίθετος με έναν τέτοιο διαγωνισμό, και δεν χρειάζεται εξήγηση αυτό. Η Πάτρα έχει παράδοση, είναι ντροπή να γίνει κάτι τέτοιο. Υπάρχουν στην Πάτρα πολλά αξιόλογα παιδιά και καλλιτέχνες που μπορούν να αναδείξουν τη δουλειά τους. Μου φαίνεται αδιανόητο όλο αυτό, δεν μπορώ να το καταλάβω. Τελευταία βέβαια, πριν αποχωρήσω, το 2019, είχα δει ότι δεν τους ενδιάφερε και πολύ η γνώμη των παλιών κατασκευαστών, η δική μου, του κ. Βούρτση. Πλέον, εδώ και δύο χρόνια δεν έχω καμία επαφή με το εργαστήριο. Περιμένω με αγωνία να δω τι θα γίνει, ποιος θα φτιάξει τι. Κάποτε έφτιαχνα μέχρι και πέντε άρματα και ενέκριναν ένα και αυτό με τροποποιήσεις. Ακόμα και τώρα μπορώ να τους δώσω σχέδια και να τα φτιάξουν τα παιδιά του συνεργείου».

Από την πλευρά της η καρναβαλίστρια  Πόπη Αλιβιζάτου, αναφέρει στο thebest.gr

«Δεν έχει γίνει ακόμα κάποια επίσημη συνάντηση των καρναβαλιστών όμως επικοινωνούμε μεταξύ μας  και έχουμε μείνει εμβρόντητοι. Το θεωρώ απίστευτο. Πρόκειται για μια απαξίωση του θεσμού, της πόλης και των δημιουργών- κατασκευαστών είτε είναι επαγγελματίες είτε ερασιτέχνες. Υπάρχει ένα καρναβαλικό εργαστήρι που είναι ο πυρήνας των ιδεών και της απεικόνισης τους. Υπάρχουν τα πληρώματα, οι «αρματάδες» που έχουν τις δικές τους ιδέες που πραγματώνουν. Υπάρχει λοιπόν ένα πηγαίο δυναμικό, πολύ ουσιαστικό, ανατρεπτικό και που έχει πάει το καρναβάλι μας μπροστά. Η τεχνογνωσία που έχουμε σήμερα, και οι επαγγελματίες και οι ερασιτέχνες, ο συνδυασμός τους, είναι πολύ θετικός και αυτό απεικονίζεται και στην παρέλαση μας. Η πόλη εισπράττει από πολιτισμό, από γνώση, από επισκέπτες.

Μία τέτοια κίνηση λοιπόν για έναν τέτοιο διαγωνισμό δεν είναι τυχαία ούτε αθώα. Ο πανελλαδικός αυτός διαγωνισμός είναι η επίφαση, στην ουσία αφορά σε συγκεκριμένο φορέα στο οποίο θέλουν να απευθυνθούν. Παρόμοια κίνηση είχε γίνει με την αφίσα όταν έγινε πανελλήνιος διαγωνισμός με τα αποτελέσματα να μην ανταποκρίνονται στο μέγεθος και στο σκοπό που εξυπηρετεί μία αφίσα.

Εδώ λοιπόν έχουμε μία προσβολή και μία απαξίωση προς όλη την καρναβαλική κοινότητα η οποία παράγει πολιτισμό πολλά χρόνια πριν την κα Κουρή. Δεν παίρνουμε ποτέ φίλους στην Αθήνα ή στην Αλεξανδρούπολη για να μας πουν τι θα κάνουμε στο Καρναβάλι. Γίνονται κινήσεις που αποστερούν από τα πράγματα την καρναβαλική τους οντότητα. Δεν μπορεί ένας επαγγελματίας ενδυματολόγος να κρίνει την αμφίεση στο Πατρινό Καρναβάλι ή κάποιος που φτιάχνει καπέλα για να βγεις βόλτα να κρίνει καρναβαλικά καπέλα. Έχει ξεκινήσει μία διάβρωση βασικών στοιχείων του Καρναβαλιού. Υποψιαζόμαστε ότι πάει να δοθεί κατεύθυνση αλλά και χρήμα σε συγκεκριμένο φορέα και είναι το επιμελητήριο εικαστικών τεχνών το οποίο ελέγχει το ΚΚΕ και αυτό είναι επικίνδυνο. Το καρναβάλι που δίνει ιδέες και τεχνογνωσία, υπονομεύεται. Δίνουμε καρναβαλικό περιεχόμενο, δεν παίρνουμε».

 

Ακολουθήστε το thebest.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο thebest.gr

Ειδήσεις