Back to Top
#TAGS ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΠΑΤΡΩΝ Αιγιάλεια Νάσος Νασόπουλος Ρούλα Πισπιρίγκου Βασιλιάς Κάρολος της Αγγλίας Κέιτ Μίντλετον
Αγγελίες
Μην ψάχνεις, βρες στο
THE BEST

ΚΟΙΝΩΝΙΑ

/

"Στο πόδι" η Κάτω Αχαΐα το Σάββατο για τους τσιγγάνικους γάμους - Παρέμβαση δήμου κι ΕΛ.ΑΣ

"Στο πόδι" η Κάτω Αχαΐα το Σάβ...

Ένα χρόνιο ζήτημα για την περιοχή

Στο Αστυνομικό τμήμα Κάτω Αχαΐας πέρασαν τη νύχτα του Σαββάτου, ο πρόεδρος της ΔΕΥΑΔ, Παναγιώτης Κουνάβης και οι αντιδήμαρχοι, Σπύρος Σταυρογιαννόπουλος και Γρηγόρης Μάλλιαρης, σε μία προσπάθεια να πιέσουν προς πάσα κατεύθυνση για να σταματήσει η ασυδοσία που επικρατεί με τους τσιγγάνικους γάμους.
Παρά τις συναντήσεις και τις παρεμβάσεις που έγιναν την περασμένη εβδομάδα, το απόγευμα του Σαββάτου η μουσική μπήκε στη διαπασών, οι δρόμοι έκλεισαν και άρχισε το γλέντι… προκαλώντας, όμως, ταχυκαρδία στους κατοίκους της Αχαγιάς, οι οποίοι έχουν αγανακτήσει.

Ο πρόεδρος της ΔΕΥΑΔ και οι αντιδήμαρχοι σε συνεννόηση με τον Δήμαρχο Δυτικής Αχαΐας, Σπύρο Μυλωνά ο οποίος απουσιάζει για λόγους υγείας, προσπαθούσαν επί ώρες να πείσουν τους αστυνομικούς να προχωρήσουν σε έλεγχο, δίνοντας ένα τέλος στο μαρτύριο, ωστόσο, η έλλειψη μέσων και προσωπικού δεν επέτρεπε άμεση επέμβαση. Έτσι, οι εκπρόσωποι της δημοτικής Αρχής αποφάσισαν να καταθέσουν μήνυση κατά αγνώστων, ενώ θα γίνει διάβημα και στο Υπουργείο Προστασίας του Πολίτη.

Σπύρος Μυλωνάς: Το πρόβλημα είναι βαθιά κοινωνικό και πολιτικό

Σε δημόσια τοποθέτησή του στο διαδίκτυο ο δήμαρχος Δυτικής Αχαϊας αναφέρει:

Αντιμετωπίζουμε στην Αχαγιά αλλά και αλλού ένα χρόνιο, κοινωνικό πρόβλημα με βαθιές ρίζες που δημιουργεί σοβαρά προβλήματα στην πόλη αλλά και γενικότερα! Ως κοινωνικό πρόβλημα είναι εξαιρετικά δύσκολο και χρονοβόρο στην αντιμετώπισή του. Ένα πρόβλημα που αναστατώνει την πόλη με την ηχητική όχληση, δημιουργεί κυκλοφοριακά προβλήματα, αφού κλείνουν δρόμοι και δημιουργεί εντάσεις και ερωτηματικά μεταξύ των δημοτών τέτοια που αποδομούν τους θεσμούς της πολιτείας στη συνείδηση τους και δημιουργούν παράλληλα την αίσθηση της αδυναμίας επέμβασης ή και της σύμπραξης, των θεσμών αυτών, αστυνομία, δικαιοσύνη, δημοτική αρχή κλπ σε αυτή την παραβατική συμπεριφορά!
Το ζήτημα αυτό είναι πολυπαραγοντικό και με πολλά δυστυχώς «θύματα» πίσω από αυτό το έθιμο! Πρώτα και στην καρδιά του προβλήματος είναι «οι νεόνυμφοι», αυτά τα παιδιά των 12-15 ετών που αντί να μεγαλώνουν ως παιδιά καλούνται να ακολουθήσουν το ρόλο των συζύγων. Δεν μπορώ και δεν θέλω να χαρακτηρίσω έθιμα και παραδόσεις συμπολιτών αλλά αυτό το γεγονός, το να αποφασίζουν δυο οικογένειες να παντρέψουν δυο μικρά παιδιά, είναι εγκληματικό!
Το επόμενο ζήτημα είναι το σχετικό γλέντι και τα προβλήματα που δημιουργούνται στην πόλη! Μπορούν οι συντοπίτες μας αυτοί να διασκεδάσουν όπως γίνεται από όλους μας σε ανάλογα γεγονότα χωρίς προβλήματα, να κάνουν τους γάμους τους σε κέντρα εκδηλώσεων, (αρκετοί από τους συμπολίτες μας αυτούς το κάνουν), υπάρχουν οικονομικά και ακριβά τέτοια μαγαζιά στην περιοχή μας, ή στα σπίτια τους ακολουθώντας τους κανόνες της αγαστής συμβίωσης με τους συμπολίτες τους! Αντί αυτού προτιμούν τον γνωστό υπαίθριο τρόπο προκαλώντας σοβαρά προβλήματα, μη υπολογίζοντας ότι στην πόλη υπάρχουν ηλικιωμένοι, ασθενείς, εργαζόμενοι και μαθητές που ξεκινούν τον μεγάλο τους αγώνα στις πανελλαδικές εξετάσεις και χρειάζονται ηρεμία και ξεκούραση! Προτιμούν να παρατυπούν δημιουργώντας έτσι προβλήματα ομαλής συμβίωσης.
Το πρόβλημα είναι βαθειά κοινωνικό και πολιτικό! Ο σίγουρος δρόμος για την αλλαγή αυτής της κατάστασης είναι ο δρόμος της εκπαίδευσης και της παιδείας. Πρέπει όλα αυτά τα παιδιά να πηγαίνουν στο σχολείο με συγκεκριμένες διαδικασίες και έλεγχο. Πέραν αυτού θα πρέπει η πολιτεία να παράσχει γενικότερα και στους Ρομα, συνεχώς στήριξη και παροχές υπό αυστηρό έλεγχο για την βελτίωση των συνθηκών διαβίωσης και την κοινωνική τους ένταξη με απόλυτο σεβασμό στα ήθη, έθιμα και τις ιδιαιτερότητες τους. Όλα αυτά απαιτούν μακροχρόνια προγράμματα που θα ακολουθούνται με συνέπεια από όλους. Είναι ένα μεγάλο ζήτημα στο οποίο δεν χωρούν λαϊκισμοί, μικροπολιτικές και πολιτικά κόστη γιατί όλα αυτά τα πληρώνει η κοινωνία μας! Παράλληλα με αυτά απαιτείται συνεχείς διάλογος αλλά και εφαρμογή των νόμων στην καθημερινότητα.
Εμείς σαν δημοτική αρχή έχουμε ξεκάθαρη άποψη και δεν μπαίνουμε σε δεύτερες σκέψεις και άλλες πολιτικάντικες συμπεριφορές! Αγωνιζόμαστε να κατανοήσουν οι συμπολίτες μας αυτοί ότι θα πρέπει να σέβονται τους κανόνες της πολιτείας και να λειτουργούν στα πλαίσια αυτά! Ως δημοτική αρχή δεν παίζουμε με αυτό το ζήτημα, δεν διαπραγματευόμαστε στις εκλογές ψηφους, δεν νταντευουμε κανένα ούτε κρυβόμαστε πίσω από το δάχτυλο μας! Χθες τρεις αντιδήμαρχοί μας ξενύχτησαν στο αστυνομικό τμήμα της Κ Αχαγιας για αυτό το ζήτημα! Είμαστε σε συνεχή επικοινωνία με την αστυνομία για να σταματήσει αυτή η κατάσταση. Αυτό για εμάς είναι αδιαπραγμάτευτο και σε αυτή την κατεύθυνση κινούμαστε! Θα εξαντλήσουμε κάθε νόμιμο μέσο για να αλλάξει αυτή η κατάσταση! Το άμεσο βήμα για όλα όσα έγιναν χθες είναι η μύνηση κατά παντός υπευθύνου στον εισαγγελέα και ένα εντονότατο διάβημα στην αστυνομική διευθυνση αχαιας και στο Υπουργείο.
Θα εξαντλήσουμε κάθε μέσο να αλλάξει αυτή η κατάσταση γιατί πίσω από αυτό το γεγονός ελλοχεύουν τεράστιοι κίνδυνοι που θα στραφούν πρωτίστως εναντίον αυτής της γειτονιάς! Ελλοχεύει ο κίνδυνος της ατιμωρησίας, της αδυναμίας του κράτους να λειτουργήσει και να αντιμετωπίσει παραβατικές συμπεριφορές! Αυτό σημαίνει, όπως αναφέρθηκε, πλήρης απαξίωσης των θεσμών στα μάτια του πολίτη και κυρίως ενθάρρυνση όλων εκείνων που με τις παράνομες πράξεις τους μπορούν να μετατρέψουν τη πόλη σε μια πόλη ανδρο παρανομίας και ανομίας! Εμείς ως δημοτική αρχή δεν θα το επιτρέψουμε ούτε μπαίνουμε σε πολιτικάντικες λογικές και συναλλαγές του παρελθόντος που γιγάντωσαν το ζήτημα αυτό! Σταθερά και με σεβασμό στην κοινωνία των τσιγγάνων παίρνουμε όλα τα απαραίτητα μέτρα για να έχουμε μια κοινωνία που θα σέβεται τον εαυτό της και μέσα από την διαφορετικότητα να συμβιώνει αρμονικά.

*Με στοιχεία και από εφημερίδα Γνώμη

Ακολουθήστε το thebest.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο thebest.gr

Ειδήσεις