Back to Top
#TAGS ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΠΑΤΡΩΝ Αιγιάλεια Νάσος Νασόπουλος Ρούλα Πισπιρίγκου Βασιλιάς Κάρολος της Αγγλίας Κέιτ Μίντλετον
Αγγελίες
Μην ψάχνεις, βρες στο
THE BEST

ΚΟΙΝΩΝΙΑ

/

Ευλογιά των πιθήκων: Ευρωπαϊκές χώρες σπεύδουν να προμηθευτούν εμβόλια - Τι ισχύει στην Ελλάδα

Ευλογιά των πιθήκων: Ευρωπαϊκές χώρες σπ...

Σύμφωνα με τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας, το εμβόλιο για την ευλογιά είναι 85% αποτελεσματικό στην πρόληψη της ευλογιάς των πιθήκων

Εμβόλια για την εξαφανισμένη ασθένεια της ευλογιάς, τα οποία προλαμβάνουν και την ευλογιά των πιθήκων, σπεύδουν να προμηθευτούν αρκετές ευρωπαϊκές χώρες εν μέσω της πρωτοφανούς επιδημίας στην ήπειρο.

Η Ελλάδα ήδη διαθέτει απόθεμα του εμβολίου της ευλογιάς, δήλωσε στο in.gr η αναπληρώτρια υπουργός Υγείας Μίνα Γκάγκα.

«Για την ώρα έχουμε εμβόλια κατά της ευλογιάς, που παρέχουν κάποια προστασία. Ακόμη είναι πολύ νωρίς για να συζητάμε για το ειδικό εμβόλιο. Παρακολουθούμε την κατάσταση και παραμένουμε σε συνεργασία με το Ευρωπαϊκό CDC και τις άλλες χώρες, για να κινηθούμε ανάλογα».

Η Βρετανία, η πρώτη ευρωπαϊκή χώρα που ανέφερε κρούσματα, ανακοίνωσε την περασμένη εβδομάδα ότι θα διαθέσει το παλιό εμβόλιο της ευλογιάς σε ορισμένους υγειονομικούς υπαλλήλους και άλλα άτομα που ενδέχεται να εκτέθηκαν στον ιό.

Η δε Γερμανία γνωστοποίησε ότι παραγγέλνει «προληπτικά» 40.000 δόσεις του εμβολίου της Bavarian Nordic.

Σύμφωνα με τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας, το εμβόλιο για την ευλογιά είναι 85% αποτελεσματικό στην πρόληψη της ευλογιάς των πιθήκων, η οποία οφείλεται σε συγγενικό ιό.

Η ευλογιά των πιθήκων είναι συνήθως ήπια ασθένεια, η οποία εκδηλώνεται με πυρετό και χαρακτηριστικό εξάνθημα με εξογκώματα. Μεταδίδεται με τη στενή σωματική επαφή και σύμφωνα με τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας είναι απίθανο να προκαλέσει νέα πανδημία.

Στην Ισπανία, όπου τα κρούσματα ευλογιάς των πιθήκων έχουν αυξηθεί στα 55, η κυβέρνηση ανακοίνωσε ότι θα αγοράσει το εμβόλιο της δανέζικης Bavarian Nordic, το οποίο έχει εγκριθεί για την ευλογιά στην Ευρώπη και για την ευλογιά και την ευλογιά των πιθήκων στις ΗΠΑ.

«Θα διανείμουμε το εμβόλιο αναλογικά ανάμεσα στις 17 ισπανικές επαρχίες» δήλωσε σύμφωνα με το Reuters η υπουργός Υγείας Καρολίνα Ντάριας, χωρίς να διευκρινίσει τον αριθμό των δόσεων.

Στη Δανία, το υπουργείο Υγείας ανακοίνωσε ότι σκοπεύει να αγοράσει 2-3 χιλιάδες εμβόλια για την κάλυψη ανθρώπων που έχουν έρθει σε επαφή με κρούσματα. Για αρχή, η Δανία θα χρησιμοποιήσει 200 δόσεις που θα προσφέρει η Ολλανδία, δήλωσε στο κρατικό δίκτυο DR ο υπουργός Υγείας Μάγκνους Χόινικε.

Η Δανία έχει καταγράψει δύο κρούσματα της ευλογιάς των πιθήκων, τα οποία αφορούν ταξιδιώτες που επέστρεψαν από την Ισπανία. Ο ένας είχε επισκεφθεί τα Κανάρια Νησιά, όπου πραγματοποιήθηκε μεγάλο πάρτι Gay Pride στο οποίο αποδίδεται ένα μέρος των κρουσμάτων στην Ευρώπη.

Μέχρι σήμερα έχουν αναφερθεί περισσότερα από 200 επιβεβαιωμένα ή ύποπτα κρούσματα σε Ευρώπη και Αμερική, ένα πρωτοφανές επιδημικό ξέσπασμα για μια ασθένεια που ενδημεί μόνο στην Αφρική.

Στην Ισπανία, 51 από τα 55 κρούσματα καταγράφηκαν στην περιοχή της Μαδρίτης και τα περισσότερα συνδέονται με σάουνα για ενήλικες που έκλεισε την περασμένη εβδομάδα. Τα υπόλοιπα τέσσερα συνδέονται με ταξίδι στα Κανάρια Νησιά.

Η γειτονική Πορτογαλία ανέφερε την Τετάρτη ακόμα δέκα κρούσματα ανεβάζοντας το σύνολο στα 49. Όλα αφορούν άνδρες και κανένα δεν χρειάστηκε νοσηλεία.

Η Μαδρίτη έχει επίσης εντοπίσει αρκετές ιδιωτικές κατοικίες όπου εκτιμάται ότι μεταδόθηκε ο ιός. Ορισμένες είχαν φιλοξενήσει επισκέπτες από τη Βρετανία, όπου καταγράφηκε το πρώτο ευρωπαϊκό κρούσμα στις 7 Μαΐου.

 

Ακολουθήστε το thebest.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο thebest.gr

Ειδήσεις