Back to Top
#TAGS ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΠΑΤΡΩΝ Αιγιάλεια Νάσος Νασόπουλος Γυναικοκτονία Ρούλα Πισπιρίγκου Travel West Forum
Αγγελίες
Μην ψάχνεις, βρες στο
THE BEST

ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

/

Κριστίν Λαγκάρντ: «Μέχρι Σεπτέμβριο» η αύξηση επιτοκίων

Κριστίν Λαγκάρντ: «Μέχρι Σεπτέμβριο» η α...

Εντός του έτους, αρχής γενομένης από τον Ιούλιο, τοποθετεί την αύξηση επιτοκίων η επικεφαλής της ΕΚΤ

Θα γίνει τελικά μέσα στο 2022 η «στροφή» της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας (ΕΚΤ) από τα αρνητικά επιτόκια σε επιτόκια με θετικό πρόσημο; Θα τολμήσει η επικεφαλής της ΕΚΤ Κριστίν Λαγκάρντ να προχωρήσει στην πρώτη αύξηση επιτοκίου μετά από 11 ολόκληρα χρόνια;

Και αν ναι, πότε; Και με ποιες συνέπειες για δανειολήπτες, αποταμιευτές και κρατικούς προϋπολογισμούς;

Σε δημοσίευσή της στο blog της ΕΚΤ, αλλά και σε δηλώσεις στο Bloomberg από το Παγκόσμιο Οικονομικό Φόρουμ του Νταβός, την Τρίτη, η Κριστίν Λαγκάρντ σχεδόν επανέλαβε τα όσα είχε πει σε πρόσφατη ομιλία στη Λουμπλιάνα, αφήνοντας ωστόσο ένα μεγαλύτερο χρονικό περιθώριο για την πλήρη υλοποίησή τους.

Ανέφερε δηλαδή ότι «με βάση τις σημερινές εκτιμήσεις θα είμαστε σε θέση να τερματίσουμε τα αρνητικά επιτόκια μέχρι τα τέλη του τρίτου τριμήνου».

Αυτό σημαίνει ότι στη συγκεκριμένη χρονική το βασικό επιτόκιο θα είναι «στο μηδέν ή λίγο πάνω από το μηδέν».

Επικοινωνιακό «κόλπο» της Λαγκάρντ;

Αίσθηση προκαλεί το ότι η ίδια η Λαγκάρντ «βγαίνει μπροστά», αναλαμβάνοντας να διαχειριστεί και επικοινωνιακά το ζήτημα των επιτοκίων. Σχολιαστής της οικονομικής επιθεώρησης Capital.de εκτιμά ότι «θα μπορούσε να περιμένει μέχρι τις 9 Ιουνίου και, εκείνη την ημέρα, στην καθιερωμένη συνέντευξη τύπου μετά τη συνεδρίαση του Διοικητικού Συμβουλίου της ΕΚΤ, να εξαγγείλει αύξηση επιτοκίου για τον Ιούλιο».

Αντ’ αυτού φαίνεται ότι η Λαγκάρντ βιάζεται και θέλει να στείλει δύο ηχηρά μηνύματα: πρώτον, ότι παίρνει στα σοβαρά την καταπολέμηση του πληθωρισμού και, δεύτερον, ότι θέλει η ίδια να κατευθύνει τη σχετική συζήτηση.

Η εκτίμηση του σχολιαστή είναι ότι «τον Ιούλιο η ΕΚΤ θα σταματήσει να αγοράζει ομόλογα και στη συνεδρίαση της 21ης Ιουλίου θα ανεβάσει τα επιτόκια κατά 25 μονάδες βάσης. Στην επόμενη συνεδρίαση, στις 8 Σεπτεμβρίου, θα ακολουθούσε το επόμενο βήμα, με άνοδο άλλων 25 μονάδων βάσης. Το επιτόκιο θα ανέβαινε στο 0%, καθώς σήμερα κυμαίνεται στο -0,5%».

Πηγή: Deutsche Welle

Ακολουθήστε το thebest.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο thebest.gr

Ειδήσεις