Back to Top
#TAGS ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΠΑΤΡΩΝ Αιγιάλεια Νάσος Νασόπουλος Γυναικοκτονία Ρούλα Πισπιρίγκου Travel West Forum
Αγγελίες
Μην ψάχνεις, βρες στο
THE BEST

ΚΟΙΝΩΝΙΑ

/

Εργοστάσιο Λαδόπουλου: Η χρηματοδότηση βρέθηκε, το σχέδιο αλλάζει;

Εργοστάσιο Λαδόπουλου: Η χρηματοδότηση β...
Τσίχλα Κωνσταντίνα
[email protected] , Facebook Page

Το έργο είναι εκτιμώμενου κόστους 65 εκατ. ευρώ περίπου και έχει τη μορφή έργου ΣΔΙΤ με διασφαλισμένους πόρους

Στο προσκήνιο βρίσκεται η ανάπλαση του πρώην εργοστασίου Λαδόπουλου αφού η Διυπουργική Επιτροπή ΣΔΙΤ ενέκρινε το έργο αξιοποίησης  και ανάπτυξής του.

Το έργο είναι εκτιμώμενου κόστους 65 εκατ. ευρώ περίπου και έχει τη μορφή έργου ΣΔΙΤ με διασφαλισμένους πόρους, ενώ προβλέπει την ανάπτυξη ενός σύγχρονου, βιώσιμου και τεχνολογικά προηγμένου κτιριακού συγκροτήματος που θα ενσωματώνει το ιστορικό παρελθόν της περιοχής και θα συνδέει την παραλία με τον αστικό ιστό, διαμορφώνοντας παράλληλα μία πολύ σημαντική αστική ανάπλαση που θα αναβαθμίσει τη νότια πλευρά της πόλης.

Ωστόσο ένα βασικό ερώτημα είναι αν στο πλαίσιο της ανάπλασης θα γίνουν όλα όσα προέβλεπε το αρχικό σχέδιο.

Κατσιφάρας: Τώρα θα μπει ο ιδιώτης. Θα εισπράττει μόνο τα ενοίκια ή θα κάνει κάτι παραπάνω;

 Όπως ανέφερε μιλώντας στο thebest. Gr ο πρώην Περιφερειάρχης Απόστολος Κατσιφάρας, «ζητώ επίσημα να έχουμε ενημέρωση σχετικά με το αν έχει κοπεί κάτι από ο περιεχόμενο του έργου- σχεδίου. Είχαμε βάλει πολύ ψηλά τον πήχη. Χαίρομαι που προχωράει το σχέδιο το οποίο κακώς καθυστέρησε τρία χρόνια  χωρίς καμία δικαιολογία, μόνο με σκοπό να κεφαλαιοποιηθεί πολιτικά. Το έργο το είχαμε δημοσία δαπάνη και επομένως δεν θα έμπαιναν μέσα ιδιώτες . Είχαμε εξασφαλίσει τα 120 εκατομμύρια ως δημόσια δαπάνη. Τώρα θα μπει ο ιδιώτης. Θα εισπράττει μόνο τα ενοίκια ή θα κάνει κάτι παραπάνω; Το θέμα είναι να μην υπάρξει μείωση του φυσικού αντικειμένου γιατί μόνο τότε θα έχουμε ένα ολοκληρωμένο διοικητικό κέντρο αλλά και να υπάρξει ανάπλαση σε όλη τη γειτονιά, πέριξ του χώρου του Λαδόπουλου. Θέλαμε απέναντι από το λιμάνι της Πάτρας να δώσουμε ζωή να αλλάξουμε την εικόνα, να κάνουμε μία από τις μεγαλύτερες παρεμβάσεις και μέσα από αυτό να έχουμε δημόσιες υποδομές  και ανάπλαση. Δεν δεχόμαστε εκπτώσεις από το σύνολο του φυσικού αντικειμένου».

Μπονάνος: Όλα θα γίνουν όπως τα προέβλεπε το αρχικό σχέδιο.

Από την πλευρά του ο Αντιπεριφερειάρχης Χαράλαμπος Μπονάνος μιλώντας στο thebest.gr ξεκαθαρίζει ότι όλα θα γίνουν όπως τα προέβλεπε το αρχικό σχέδιο.

«Πρόκειται για τη δεύτερη μεγάλη αστική ανάπλαση ενώ 65 εκατομμύρια  θα δοθούν για το έργο το οποίο υποστηρίζεται από το ταμείο ανάκαμψης με 25 εκατομμύρια. Τα υπόλοιπα δίνονται μέσα από το Υπουργείο εσωτερικών. Αυτό σημαίνει ότι επιταχύνουμε σε σχέση με το χρόνο που θα χρειαζόταν αν το έργο έβγαινε σε δημοπράτηση. Τώρα γίνεται μέσω της ευρωπαϊκής τράπεζας  ανασυγκρότησης και ανάπτυξης.

Τώρα υπάρχουν και περισσότερες θέσεις εργασίας και τα πλεονεκτήματα παραμένουν σε σχέση με τον τρόπο και την κατεύθυνση που είχε δοθεί από άποψη στέγασης υπηρεσιών. Θα υπάρξει στέγαση για τη διοίκηση της πόλης, και για την περιφέρεια και για την 6η ΥΠΕ και για το Δήμο. Θα υπάρξει ό, τι ακριβώς προβλεπόταν.

Τα πολιτιστικά κτίριο, το εργοστάσιο τέχνης, ένα μουσείο, όλα θα γίνουν σύμφωνα με το σχέδιο.  Θα καλυφθούν οι ανάγκες υποδομών εκπαίδευσης, θα δημιουργηθεί μουσικό σχολείο. Θα υπάρξουν και χρήσεις εστίασης- αναψυκτήρια έτσι ώστε να μην νεκρώνει η περιοχή μετά τις 15:00 που κλείνουν τα γραφεία. Αυτή τη στιγμή έχουμε ένα έργο το οποίο είναι βιώσιμο και γι΄ αυτό προκρίθηκε στα τρία έργα  που χρηματοδοτούνται από το ταμείο ανασυγκρότησης. Τα 25 εκατομμύρια που δίνονται από εκεί είναι ένα σημαντικό ποσό χρηματοδότησης». 

Σε σχέση με την εμπλοκή ιδιώτη ο κ. Μπονάνος αναφέρει:

«Κάποιος εργολάβος θα αναλάμβανε το έργο. Στην ουσία, τα ενοίκια που πληρώναμε αυτό το διάστημα θα παρακρατούνται για να μπορέσει να γίνει το έργο. Ο εργολάβος που έχει αναλάβει πέρα από την υποχρέωσή του να παραδώσει όλες τις κτιριακές εγκαταστάσεις, θα παραμείνει υπεύθυνος, καθ΄όλη τη διάρκεια της σύμβασης, για τη συντήρηση και την παροχή υπηρεσιών τεχνικής διαχείρισης, καθαριότητας και φύλαξης.

Το έργο δεν μπορούσε να περπατήσει μέσω του Φιλόδημου όπως έλεγε η προηγούμενη περιφερειακή αρχή καθώς για όλη την χώρα δίνονταν 150 εκατομμύρια και ο αρχικός προϋπολογισμός ήταν 120 εκατομμύρια. Δε θα δίνονταν τα ¾ στην Πάτρα από τη στιγμή που υπήρχαν κι άλλες περιοχές που ήθελαν να πάρουν από εκεί χρήματα. Με τη λύση που προκρίνεται από την ευρωπαϊκή τράπεζα ανασυγκρότησης και ανάπτυξης, επιτυγχάνουμε να γίνουν οι μελέτες χωρίς καθυστέρηση και σε 36 μήνες από τη στιγμή που θα υπάρξει εργολάβος θα παραδοθεί η εγκατάσταση. Θα είναι σημείο αναφοράς όχι μόνο για τους κατοίκους της Αχαΐας».    

 

Ακολουθήστε το thebest.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο thebest.gr

Ειδήσεις