Back to Top
#TAGS ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΠΑΤΡΩΝ Αιγιάλεια Νάσος Νασόπουλος Γυναικοκτονία Ρούλα Πισπιρίγκου Travel West Forum
Αγγελίες
Μην ψάχνεις, βρες στο
THE BEST

ΚΟΙΝΩΝΙΑ

/

Μέτρα για το ρεύμα: Αναλυτικά παραδείγματα - Πόσα θα πάρετε πίσω

Μέτρα για το ρεύμα: Αναλυτικά παραδείγμα...

Τι σημαίνουν για τον μέσο καταναλωτή

Ανάσα στους οικογενειακούς προϋπολογισμούς, υποσχέθηκε ουσιαστικά ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης μέσα από το διάγγελμα για την 4πλή παρέμβαση στις τιμές του ρεύματος.

Αυτό που απομένει είναι να δούμε αυτό να γίνεται πράξη και βέβαια να το δουν και οι καταναλωτές που όλο αυτό το χρονικό διάστημα έχουν πραγματικά ματώσει οικονομικά.

Με βάση τις εξαγγελίες θα απορροφηθεί από το κράτος μία επιβάρυνση της τάξεως του 70% έως και 80% για τους λογαριασμούς ρεύματος για το διάστημα από τον Δεκέμβριο έως και τον Ιούνιο του 2023.

Η παρέμβαση θα έχει τρία στάδια. Το πρώτο θα αφορά διάστημα πέντε μηνών, από τον Δεκέμβριο του 2021 έως και τον Απρίλιο του 2022, όπου θα επιστραφεί από το κράτος το 60% των επιπλέον επιβαρύνσεων.

Η επιστροφή θα γίνει στους τραπεζικούς λογαριασμούς των δικαιούχων, που έχουν ετήσιο εισόδημα έως και 45.000 ευρώ, πιθανότατα εντός του μήνα. Σύμφωνα με τις εκτιμήσεις το μέτρο αφορά 9 στα 10 νοικοκυριά.

Το δεύτερο στάδιο θα αφορά, Μάιο και Ιούνιο του 2022, όπου θα επιστραφεί το επιπλέον ποσό της επιβάρυνσης στο 50%.

Και επίσης το τρίτο σκέλος θα αφορά την διπλή παρέμβαση στην χονδρική και την λιανική για το επόμενο 12μηνο με στόχο να απορροφηθεί έως και το 80% των επιβαρύνσεων που θα προκύψουν.

Ας δούμε αναλυτικά και με παραδείγματα τι σημαίνουν για τον μέσο καταναλωτή οι εξαγγελίες του πρωθυπουργού

Επιστροφή Χρημάτων: Η Πολιτεία θα επιστρέψει ατομικό τραπεζικό λογαριασμό κάθε ιδιοκτήτη ή ενοικιαστή πρώτης κατοικίας το 60% όλων των πρόσθετων επιβαρύνσεων που έχει υποστεί, αναδρομικά από τον Δεκέμβριο έως και τον Μάιο. Το όριο της έκτακτης αυτής αποζημίωσης θα είναι τα 600 ευρώ και θα αφορά όλους τους συμπολίτες μας με ετήσιο εισόδημα έως και 45.000 ευρώ.

Έτσι για παράδειγμα εάν ένας καταναλωτής έχει πληρώσει για ρήτρα αναπροσαρμογής όλο το εν λόγω χρονικό διάστημα αθροιστικά ένα ποσό της τάξεως π.χ. των 1.200 ευρώ και για το ίδιο διάστημα έχει λάβει επιδότηση από το κράτος 350 ευρώ, δηλαδή η πραγματική επιβάρυνση είναι της τάξεως των 850 ευρώ.

Το ποσό που θα του πιστωθεί στον τραπεζικό του λογαριασμό, θα είναι της τάξεως των 510 ευρώ. Στην περίπτωση που μετά της αφαίρεση της επιδότησης προκύψει, επιβάρυνση της τάξεως των 1.000 ευρώ, τότε θα του επιστραφεί το ανώτατο προβλεπόμενο ποσό των 600 ευρώ.

Για επιβάρυνση, αφού αφαιρεθεί η επιδότηση, της τάξεως των 1.500 ευρώ, το 60% αντιστοιχεί σε 900 ευρώ. Αλλά ωστόσο το ποσό που θα του πιστωθεί θα είναι 600 ευρώ.

Για κάποιον καταναλωτή που έχει πληρώσει συνολική επιβάρυνση 250 ευρώ, θα λάβει πίσω τα 150 ευρώ.

Όλα τα παραπάνω ισχύουν για το διάστημα από τον Δεκέμβριο έως και τον Μάιο. Για τους επόμενους δύο μήνες, δηλαδή Μάιου και Ιούνιο, θα καλύπτεται κατά 50% η όποια αύξηση στην κατανάλωση και πέραν των 300 KWh. Ενώ, επιπλέον, η νέα έκπτωση θα αφορά και τις μη κύριες κατοικίες, και μάλιστα για το σύνολο της μηνιαίας κατανάλωσης.

Τι σημαίνει αυτό; Ότι για τις ένα ποσό, της ρήτρας αναπροσαρμογής της τάξεως των 100 ευρώ για κάθε μήνα, από τους δύο προαναφερόμενους μήνες – καθαρή επιβάρυνση και αφού αφαιρεθεί το ποσό της επιδότησης – θα επιστραφεί στον καταναλωτή 100 ευρώ. Δηλαδή το 50% των 200 ευρώ.

Φορολόγηση υπερκερδών: Ο πρωθυπουργός ανακοίνωσε επίσης ότι οι επιχειρήσεις παραγωγής ρεύματος θα κληθούν να καταβάλουν το δικό τους μέρισμα αλληλεγγύης στην κοινωνία, που δοκιμάζεται από την ακρίβεια. Με βάση, λοιπόν, το τελικό πόρισμα της Ανεξάρτητης Ρυθμιστικής Αρχής Ενέργειας, που αναμένεται τις αμέσως επόμενες μέρες, τα πρόσθετα συγκυριακά έσοδά τους θα φορολογηθούν με ένα ειδικό τέλος ύψους 90%.

Εδώ αποτελεί ουσιαστικά ένα γκρίζο σημείο, αφού κανείς δεν γνωρίζει αυτή την στιγμή για τι ποσό μιλάμε. Μία πιο ουσιαστική προσέγγιση θα γίνει αφού γίνει γνωστό το πόρισμα της ΡΑΕ.

Παρέμβαση με ορίζοντα 12 μηνών: Ανεξάρτητα από τις ευρωπαϊκές αποφάσεις, η ελληνική κυβέρνηση, δρομολογεί από τον Ιούλιο ένα σύστημα που αποσυνδέει τις διεθνείς αυξήσεις του φυσικού αερίου από τους λογαριασμούς ρεύματος στη χώρα. Η διάρκεια αυτού του σχήματος θα έχει ορίζοντα έως και ένα χρόνο.

Με απλά λόγια, όπως τόνισε ο πρωθυπουργός «με μία διπλή κρατική παρέμβαση τόσο στη χονδρική όσο και στη λιανική αγορά ενέργειας, θέτουμε ένα έμμεσο πλαφόν. Και, ταυτόχρονα, σταθεροποιούμε τις τιμές που φτάνουν στον καταναλωτή. Αναστέλλεται έτσι ουσιαστικά η ρήτρα αναπροσαρμογής. Και «κόβονται μαχαίρι» τα υπερέσοδα των εταιρειών ενέργειας».

Οι λεπτομέρειες αυτού του πακέτου θα τις μάθουμε αύριο το πρωί, αλλά στόχος είναι να απορροφηθεί έως και 80% το επιπλέον κόστος της ενέργειας. Έτσι οι λογαριασμοί για το επόμενο διάστημα θα μειωθούν σημαντικά, επιστρέφοντας εν μέρει στα περυσινά επίπεδα τέτοια εποχή.

Τέλος, τις επόμενες εβδομάδες ξεκινά το πρόγραμμα «Ανακυκλώνω – αλλάζω συσκευή», που πριμοδοτεί γενναία την απόσυρση των παλιών, ενεργοβόρων κλιματιστικών και ψυγείων. Ενώ το φθινόπωρο, παράλληλα με το πρόγραμμα «Εξοικονομώ» των κατοικιών, δρομολογείται και το «Εξοικονομώ για Επιχειρήσεις». Ένα σχέδιο που θα επιτρέπει, μεταξύ άλλων, την εγκατάσταση φωτοβολταϊκών μονάδων στις στέγες των κτηρίων τους.

Ακολουθήστε το thebest.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο thebest.gr

Ειδήσεις