Back to Top
#TAGS ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΠΑΤΡΩΝ Αιγιάλεια Αμαλιάδα Νάσος Νασόπουλος
Αγγελίες
Μην ψάχνεις, βρες στο
THE BEST

ΚΟΙΝΩΝΙΑ

/

Πάτρα: "Άνοιξε" η οικοδομή, αλλά χάθηκαν οι οικοδόμοι!

Πάτρα: "Άνοιξε" η οικοδομή, αλ...
Κωνσταντίνα Ανδριοπούλου
[email protected]

Οι λόγοι

Έλλειψη εργατικού δυναμικού παρατηρείται, τα τελευταία δυο χρονιά στις οικοδομικές εργασίες, μετά την αύξηση της οικοδομικής δραστηριότητας. «Δεν υπάρχουν άνθρωποι για να δουλέψουν στην οικοδομή» επιβεβαιώνει στο thebest.gr o πρόεδρος του Συνδικάτου Οικοδόμων Πάτρας Δημήτρης Αγγελόπουλος και εξηγεί: «Πριν την κρίση το 2009 στις οικοδομές δραστηριοποιούνταν 180.000 περίπου οικοδόμοι.  Μετά από τρία χρόνια με τη μεγάλη κρίση έμειναν και κόλλαγαν οικοδομικό ένσημο 30.000 περίπου οικοδόμοι. Οι υπόλοιποι ή άλλαξαν επάγγελμα για να βιοποριστούν ή πολλοί που ήταν οικονομικοί μετανάστες στην χώρα μας και εργάζονταν, έφυγαν για αλλού για να βρουν δουλειά, όπως Αγγλία, Γερμανία, Νορβηγία κ.α. Επίσης, ένα σημαντικό κομμάτι εργαζομένων βγήκε σε σύνταξη και χωρίς να μπαίνει στο επάγγελμα πολύς νέος κόσμος, ειδικά σε κάποιες ειδικότητες, κλασσικές οικοδομικές, καλούπια, χτισίματα, σοφάτια κ.α. παρά έμπαιναν νέοι σε επαγγέλματα όπως πλακάδες, ηλεκτρολόγοι, γυψινάδες, υδραυλικοί και άλλα παρεμφερή επαγγέλματα».

«Τα τελευταία τρία περίπου χρόνια που έχει σταματήσει  η κάτω βόλτα της οικονομικής δραστηριότητας υπάρχει ανάπτυξη της οικοδομής.  Bέβαια οι οικοδομικές άδειες σήμερα δεν είναι όπως ήταν το 2009 αλλά είναι αρκετές. Για παράδειγμα, τον Δεκέμβριο στην Πάτρα γίνονταν περίπου 120 καινούργιες οικοδομές, που δυο χρόνια πριν δεν υπήρχε καμία. Αυτή η αύξηση της οικοδομικής δραστηριότητας σήμερα ζητάει εργατικά χέρια γιατί έχουμε κάποια μεγάλα έργα γιατί να στηριχθεί η βιομηχανία, που λέει η αστική τάξη, του τουρισμού χρειάζεται και υποδομές οικοδομικές δηλαδή για να φτιαχτούν καινούργια ξενοδοχεία αλλά και για να ανακατασκευαστούν κάποια. Η οικοδομή ήταν βασικός πυλώνας της οικονομίας, τώρα έγινε δευτερεύον, έγινε υποστηρικτικός τομέας» συμπληρώνει: «Αυτή την στιγμή υπάρχει ζήτηση εργατικών χεριών γιατί άνοιξαν δουλειές. Γίνονται καινούργιες οικοδομές, το κατασκευαστικό κεφάλαιο θέλει να οικοδομήσει για να έχει κέρδος, οι τράπεζες άρχισαν να δίνουν δάνεια και γι’ αυτό ανοίγουν τώρα τέτοιες δραστηριότητες. Σε αυτή τη φάση, όμως, υπάρχει έλλειψη οικοδόμων γιατί υπήρχε αυτή η δεκαετία που πέρασε που δεν πήγαιναν να δουλέψουν οικοδομή, αφού δεν υπήρχε οικοδομή».

 

 

 

Η υπογραφή της συλλογικής σύμβασης

Η Ομοσπονδία Οικοδόμων & Συναφών Επαγγελμάτων Ελλάδας, μετά τη συνάντηση με τις εργοδοτικές οργανώσεις του κλάδου των Οικοδόμων, την Πέμπτη, υπέγραψε την κλαδική συλλογική σύμβαση, που αναμένεται να αποτελέσει ένα πολύ μεγάλο όπλο στα χέρια των οικοδόμων, καθώς όπως λέει ο κ. Αγγελοπουλος, θα είναι κίνητρο για τους νέους ανθρώπους να ασχοληθούν με την οικοδομή: «Είναι αλλιώς να λες ότι παίρνεις μεροκάματο 30 ευρώ και αλλιώς 50 ή 60 ευρώ».

Η νέα κλαδική ΣΣΕ θα ισχύσει από 1.4.2022 και προβλέπει τα εξής:

· Αύξηση 18,3% στο κατώτερο ημερομίσθιο του εργάτη.

· Αύξηση 28,4% στο κατώτερο ημερομίσθιο του βοηθού και ειδικευμένου εργάτη.

· Αύξηση 38,5% στο κατώτερο ημερομίσθιο του τεχνίτη.

Στα παραπάνω κατώτερα ημερομίσθια προστίθενται:

· 10% επίδομα γάμου.

· 5% για κάθε τριετία και μέχρι 6 τριετίες.

· 10% επίδομα σπουδών.

· 5% για εργασία σε στοές, θαλάσσια έργα και εργασία σε ύψος άνω των 30 μέτρων.

· Επιπλέον 5 ημερομίσθια (σύνολο 30) σε περίπτωση ασθένειας ή ατυχήματος, πέραν των 25 που ισχύουν μέχρι σήμερα».

Ακολουθήστε το thebest.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο thebest.gr

Ειδήσεις