Back to Top
#TAGS ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΠΑΤΡΩΝ Αιγιάλεια Νάσος Νασόπουλος Ρούλα Πισπιρίγκου Βασιλιάς Κάρολος της Αγγλίας Κέιτ Μίντλετον
Αγγελίες
Μην ψάχνεις, βρες στο
THE BEST

ΚΟΙΝΩΝΙΑ

/

«Βουλιάζει» από κόσμο ο Οδοντωτός- «Χαμός» και τις μέρες του Πάσχα

«Βουλιάζει» από κόσμο ο Οδοντωτός- «Χαμό...
Κωνσταντίνα Ανδριοπούλου
[email protected]

Μεγάλη η κίνηση αλλά και η ζήτηση

«Βούλιαξαν» τα βαγόνια του οδοντωτού σιδηροδρόμου  Διακοπτού – Καλαβρύτων και τις ημέρες του Πάσχα ενώ αμέσως μετά την επαναλειτουργία του (μετά την άρση λόγω πανδημίας), τον Ιούνιο του 2021, το τρενάκι πηγαινοφέρνει πολύ μεγάλο αριθμό επισκεπτών, Ελλήνων και ξένων με αποτέλεσμα πολλές φορές να είναι πλήρες (όπως τον μήνα Μάιο) και ο κόσμος να μην βρίσκει εισιτήριο.

 «Όλο το χρόνο, η ζήτηση για τον Οδοντωτό είναι πολύ μεγάλη. Ο τουρισμός δεν είναι εποχικός αλλά σίγουρα κορυφώνεται το Μάιο, που είναι εκδρομικός μήνας αλλά και το καλοκαίρι που αυξάνεται ο τουρισμός, όπως γίνεται σε όλη τη χώρα» λέει στο thebest.gr ο πρόεδρος του Συλλόγου Φίλων Οδοντωτού Γιάννης Καραπαναγιώτης.

Ωστόσο, λόγω της μεγάλης κίνησης και ζήτησης, δεν παύουν να υπάρχουν και προβλήματα, που αναμένεται να ενταθούν τον Μάιο.  «Η κίνηση για τον Οδοντωτό είναι μεγάλη αλλά δεν μπαίνουν τόσα δρομολόγια ώστε να καλυφθεί η ζήτηση που υπάρχει. Μετά τον κορωνοϊό, που επαναλειτούργησε, από τις 3 Ιουνίου του 2021 και για το επόμενο επτάμηνο διακίνησε 100.000 άτομα μόνο με τα τρία τακτικά δρομολόγια. Γενάρη, Φλεβάρη, Μάρτη και Απρίλιο συνεχίστηκε η πολύ μεγάλη κίνηση αλλά δυστυχώς δεν έχουν μπει ακόμα δυο δρομολόγια, τα οποία μπαίνανε τα σαββατοκύριακα και τις αργίες. Επίσης, δεν μπαίνουν και διπλά τρένα ώστε να εξυπηρετηθεί ακόμα περισσότερος κόσμος, γιατί τα τρένα που κυκλοφορούν από το καλοκαίρι του 2019 έχουν την δυνατότητα, αν υπάρχει ζήτηση, να ενώνονται και να μεταφέρουν 206 επιβάτες κάθε φορά. Να πούμε, επίσης, ότι το πρόβλημα φέτος έχει ενταθεί γιατί ξεκίνησαν και οι εκδρομές των σχολείων και σίγουρα τον Μάιο, θα υπάρχει ακόμα μεγαλύτερο ενδιαφέρον. Ο λόγος που επικαλούνται, για να μπουν  τα δυο έξτρα τουριστικά τρένα αλλά και τα διπλά τρένα, είναι ότι δεν υπάρχει προσωπικό κίνησης και κυκλοφορίας».

Όπως, αναφέρει ο κ. Καραπαναγιώτης, ο τουρισμός στην περιοχή είναι αμφίδρομος:  «Ο Οδοντωτός αφορά ένα τουριστικό πακέτο, τόσο για τον θρησκευτικό τουρισμό λόγω των μοναστηριών που βρίσκονται στην περιοχή, Μέγα Σπήλαιο, Αγία Λαύρα, όσο και ιστορικώς λόγω της Επανάστασης του 1821. Επίσης, εμπεριέχει και  φυσιολατρικό τουρισμό, αλλά και πεζοπορικό. Λόγω των κοντινών αποστάσεων υπάρχει και ένας συνδυασμός όλων των παραπάνω. Τα τρένα γεμίζουν και από Διακοπτό προς Καλάβρυτα αλλά και από Καλάβρυτα προς Διακοπτό, καθώς πολλοί εκδρομείς, που διαμένουν στα Καλάβρυτα εξυπηρετούνται με τον Οδοντωτό για να δουν και τα υπόλοιπα αξιοθέατα της περιοχής».

Η σιδηροδρομική γραμμή  έχει χαρακτηριστεί η θεαματικότερη των Βαλκανίων, που αξίζει να το θαυμάσει κανείς όλες τις εποχές του χρόνου.

Ο Οδοντωτός, διασχίζει το φαράγγι του Βουραϊκού, περνά από το χωριό Ζαχλωρού και καταλήγει στα Καλάβρυτα. Η διαδρομή 22 χιλιομέτρων που διανύει πραγματοποιείται με ταχύτητα που κυμαίνεται από 30 έως 40 χλμ/ώρα στην απλή γραμμή και από 6 έως 15 χλμ/ώρα στο οδοντωτό κομμάτι.  Ο χαρακτηρισμός «οδοντωτός», όπως είναι προφανές, προέρχεται από τα «δόντια» που χρησιμοποιούν οι αμαξοστοιχίες του τύπου αυτού και τις βοηθούν να σκαρφαλώνουν στις μεγάλες κλίσεις. Η αμαξοστοιχία είναι ειδικά κατασκευασμένη, ώστε η οδόντωση να προσαρμόζεται στα σημεία της γραμμής όπου αυτό επιβάλλεται, τόσο στην άνοδο όσο και στην κάθοδο της διαδρομής.

Φέτος, στις 22 Μαΐου 2022 θα πραγματοποιηθεί το 42ο Πανελλήνιο Πέρασμα στο Φαράγγι του Βουραϊκού. Την όλη διοργάνωση έχει ο Σύλλογος Ορειβασίας, Χιονοδρομίας, Αναρρίχησης Και Προστασίας Περιβάλλοντος Καλαβρύτων. Οι  εκδηλώσεις, θα πραγματοποιηθούν στις 21 και 22 Μαΐου 2022. Στις 21/5 ημέρα Σάββατο, προγραμματίζονται εκδηλώσεις στα Καλάβρυτα και στις 22/5 ημέρα Κυριακή, θα πραγματοποιηθεί το Πανελλήνιο Πέρασμα στο Φαράγγι του Βουραϊκού. Είναι η περίοδος που αναμένονται πολλές και μεγάλες «ουρές» στο πασίγνωστο τρενάκι.

Ακολουθήστε το thebest.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο thebest.gr

Ειδήσεις