Back to Top
#TAGS ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΠΑΤΡΩΝ Αιγιάλεια Νάσος Νασόπουλος Γυναικοκτονία Ρούλα Πισπιρίγκου Travel West Forum
Αγγελίες
Μην ψάχνεις, βρες στο
THE BEST

ΚΟΙΝΩΝΙΑ

/

Γαλλία Μακρόν: Ευχαριστώ όσους με ψήφισαν για να γίνουν φράγμα στην ακροδεξιά

Γαλλία Μακρόν: Ευχαριστώ όσους με ψήφισα...

Στις 9 το βράδυ (ώρα Ελλάδας) κλείνουν οι κάλπεςΜεγάλη νίκη Μακρόν έναντι της Λεπέν με 16 μονάδες διαφορά

Οι πρώτες δηλώσεις του Εμανουέλ Μακρόν μετά τη νίκη του στις προεδρικές εκλογές στη Γαλλία. 

Λίγο μετά τις 22.30 (ώρα Ελλάδας), ο Εμανουέλ Μακρόν έφτασε στο πάρκο Σαμπ ντε Μαρ, κρατώντας από το χέρι τη σύζυγο του, Μπριζίτ Τρονιέ, υπό τους ήχους του ύμνου της Ευρώπης.


“Πριν από οτιδήποτε άλλο ευχαριστώ. Μετά από πέντε χρόνια μετασχηματισμού δύσκολου και εξαιρετικού, σήμερα μία πλειοψηφία έκανε την επιλογή να μου δώσει εμπιστοσύνη για την προεδρία της Γαλλίας για τα επόμενα πέντε χρόνια. Θέλω να ευχαριστήσω όλους τους εθελοντές, τους παράγοντες μου, τους ανθρώπους που με συνόδευσαν στην πορεία μου. Όλους εκείνους που έκαναν την εκλογή μου δυνατή. Ξέρω ότι κάνατε μεγάλη προσπάθεια και είχατε μεγάλη πεποίθηση. Και το κάνατε με την καρδιά σας”, είπε αρχικά.

Και συνέχισε: “Η Γαλλία θα γίνει ένα μεγάλο έθνος οικολογίας. Πολλοί συμπατριώτες με ψήφισαν για να αποτελέσουν φράγμα στην ακροδεξιά. Αυτή η ψήφο σας με κινητοποιεί για τα επόμενα χρόνια. Έχετε καταθέσει σε μένα μία αίσθηση ευθύνης και δημοκρατίας. Επίσης σκέφτομαι όσους απείχαν. Που σημαίνει άρνηση επιλογής. Και πρέπει και εκεί να απαντήσουμε. Σε όσους ψήφισαν την κυρία Λε Πεν… όχι, όχι δεν θα πρέπει να αποδοκιμάζουμε κανέναν. Κι αυτό διότι από σήμερα είναι ο πρόεδρος όλων”. 


Αμέσως μετά ο Εμανουέλ Μακρόν τόνισε: “Πρέπει να είμαστε φιλόφοξοι, απαιτητικοί. Ο πόλεμος στην Ουκρανία είναι εκεί για να μας θυμίζει ότι ζούμε τραγικές στιγμές και η Γαλλία πρέπει να δείξει την επιλογή της. Θα το κάνουμε. Θα πρέπει επίσης να φροντίζουμε, να σεβόμαστε, γιατί η χώρα μας έχει ζήσει καιρούς αμφισβήτησης. Όλοι μαζί θα πρέπει να ενωθούμε. Μόνο έτσι θα μπορούμε να ζήσουμε πιο ευτυχισμένοι στη Γαλλία. Τα επόμενα χρόνια θα είναι ιστορικά και μαζί θα γράψουμε την Ιστορία για τις γενιές μας. Με φιλοδοξία και με αγάπη για τη χώρα μας θέλω τα επόμενα πέντε χρόνια της θητείας μου να δούμε αυτούς τους νέους ορίζοντες”. 

Οι κάλπες για τις εκλογές στη Γαλλία έκλεισαν στις 21.00 (ώρα Ελλάδας) και σύμφωνα με τα πρώτα αποτελέσματα του δεύτερου γύρου, ο Εμανουέλ Μακρόν συγκεντρώνει 58,2% έναντι της Μαρίν Λε Πεν με 41,8% .

Ο Εμανουέλ Μακρόν έχει μεταβεί στο μέγαρο των Ηλυσίων Πεδίων όπου θα παρακολουθήσει τα εκλογικά αποτελέσματα και στη συνέχεια θα μεταβεί στο Πεδίο του ‘Αρεως κάτω από τον Πύργο του ‘Αιφελ, όπου θα απευθυνθεί προς τους φίλους του παρουσία 1300 δημοσιογράφων που έχουν διαπιστευθεί.
Η Μαρίν Λε Πεν αναμένεται και αυτή να απευθυνθεί προς τους ψηφοφόρους της, στο κέντρο του Παρισιού παρουσία 500 δημοσιογράφων που έχουν διαπιστευθεί.

Για ακόμα μία πενταετία στο τιμόνι της Γαλλίας θα είναι ο Εμανουέλ Μακρόν, όπως δείχνουν τα πρώτα επίσημα αποτελέσματα των εκλογών που δημοσιεύτηκαν στις 21:00 ώρα Ελλάδος. Συγκεκριμένα ο Μακρόν φαίνεται πως σημείωσε ευρεία νίκη με 58% ενώ η Μαρίν Λεπέν συγκέντρωσε το 42% των ψήφων.

Ο Εμανουέλ Μακρόν σπάει έτσι την κατάρα των 20 χρόνων που ήθελε να μην κερδίζει κάποιος πρόεδρος μία δεύτερη πενταετία παραμονής στο Μέγαρο των Ηλυσίων Πεδίων.

 

Τα επίσημα αποτελέσματα θα δημοσιευθούν αργότερα μέσα στη νύχτα, ωστόσο τα πρώτα αποτελέσματα θεωρούνται ιδιαίτερα ακριβή και συνήθως είναι κοντά στα τελικά ποσοστά.

 

Ο Εμανουέλ Μακρόν είχε μεταβεί στο μέγαρο των Ηλυσίων Πεδίων για να παρακολουθήσει τα πρώτα εκλογικά αποτελέσματα, ενώ στη συνέχεια θα μεταβεί στο Πεδίο του 'Αρεως κάτω από τον Πύργο του 'Αιφελ όπου θα απευθυνθεί προς τους φίλους του παρουσία 1300 δημοσιογράφων που έχουν διαπιστευθεί. Η Μαρίν Λεπέν αναμένεται και αυτή να απευθυνθεί προς τους φίλους της, στο κέντρο του Παρισιού παρουσία 500 δημοσιογράφων που έχουν διαπιστευθεί.

 

 
Η Μαρίν Λεπέν και κατά συνέπεια η γαλλική ακροδεξιά γνώρισαν για τρίτη συνεχόμενη φορά την ήττα στις εκλογές και πλέον το ενδεχόμενο η Λεπέν να παραιτηθεί από την ηγεσία του κόμματός της, του Εθνικού Συναγερμού, είναι εξαιρετικά πιθανό.

 Κλειδί για την επικράτηση του Μακρόν οι ψηφοφόροι της αριστεράς, που στον πρώτο γύρο ψήφισαν τον Ζαν-Λικ Μελανσόν, ο οποίος ήρθε τρίτος στον πρώτο γύρο με σχεδόν 22% των ψήφων.

La Libre: Εκτίμηση τελικού αποτελέσματος -Δίνει νίκη με 56% έως 58% στον Μακρόν

Όπως μεταδίδει η βελγική La Libre μια εκτίμηση αποτελέσματος σε ολόκληρη τη Γαλλία δίνει τη νίκη στον Εμανουέλ Μακρόν.

Σύμφωνα με την εκτίμηση αυτή ο Γάλλος πρόεδρος θα επανεκλεγεί με ποσοστό μεταξύ 56% και 58%.

Νωρίτερα, τέσσερις δημοσκοπήσεις που διενεργήθηκαν σήμερα στη Γαλλία και τις οποίες δημοσιεύει η ίδια βελγική εφημερίδα προέβλεψαν νίκη του Μακρόν. Πιο συγκεκριμένα, τα αποτελέσματα των δημοσκοπήσεων ήταν τα εξής:

Harris Interactive: 55% για τον Εμανουέλ Μακρόν - 45% για τη Μαρίν Λεπέν.
Ifop: 56% για τον Eμανουέλ Μακρόν - 44% για τη Μαρίν Λεπέν.
OpinionWay: 58% για τον Εμανουέλ Μακρόν - 42% για τη Μαρίν Λεπέν.
BVA: 57% για τον Εμανουέλ Μακρόν - 43% για τη Μαρίν Λεπέν.
Να σημειωθεί ότι τα αποτελέσματα προέρχονται από έρευνες που έγιναν στο Διαδίκτυο με πολίτες που ψήφισαν πριν από τις 5 μ.μ.

Τα πρώτα ανεπίσημα exit polls διέρρευσαν από το Βέλγιο -Μακρόν 55%-58%, Λεπέν 42%-45%

Τα πρώτα ανεπίσημα exit poll για τις εκλογές στη Γαλλία, δείχνουν άνετη επικράτηση του Εμανουέλ Μακρόν έναντι της Μαρίν Λεπέν.

Σύμφωνα με τέσσερις δημοσκοπήσεις που διενεργήθηκαν σήμερα από τέσσερα φημισμένα ινστιτούτα σφυγμομετρήσεων στη Γαλλία, ο Εμανουέλ Μακρόν αναμένεται να εξασφαλίσει ποσοστό από 55% έως 58% έναντι 42% έως 45% της Μαρίν Λεπέν, όπως διαρρέουν βελγικά ΜΜΕ, που δεν υπόκεινται στους περιορισμούς των γαλλικών από τη γαλλική νομοθεσία.

Τα πρώτα αποτελέσματα από υπερπόντιες περιοχές

Η βελγική εφημερίδα La Libre και το βελγικό δίκτυο LN24 δημοσιεύουν τα πρώτα αποτελέσματα από τις γαλλικές εκλογές από υπερπόντιες περιοχές (Dom Tom). Η Μαρίν Λε Πεν κερδίζει το 69,60% των ψήφων (92.106 ψήφοι) έναντι 30,40% (40.229 ψήφοι) του Εμανουέλ Μακρόν στη Γουαδελούπη. Το ποσοστό συμμετοχής είναι 47,18%.

Στη Μαρτινίκα, Η Μαρίν Λε Πεν συγκεντρώνει 60,87%, έναντι 39,13% του Εμανουέλ Μακρόν και ποσοστό στο 45,45%.

Στη Γουιάνα, η Μαρίν Λε Πεν φτάνει το 60,70% (21.734 ψήφοι), έναντι 39,30% (14.073 ψήφοι) του Εμμανουέλ Μακρόν. Το ποσοστό συμμετοχής είναι 38,89%.

Ο Εμανουέλ Μακρόν προηγείται στη Γαλλική Πολυνησία, με 51,81% των ψήφων (42.880 ψήφοι) με την Μαρίν Λε Πεν να φτάνει το 48,19% (39.890 ψήφοι). Η αποχή είναι 57,75%. Υπάρχουν επίσης 2,70% λευκά και 2,05% άκυρα.

Παράλληλα, τα δύο βελγικά μέσα αναφέρουν ότι άλλα εκλογικά τμήματα έχουν ήδη ολοκληρώσει την καταμέτρηση των ψήφων. Αυτό ισχύει ιδιαίτερα σε πολλές χώρες της Βόρειας και Νότιας Αμερικής, όπου Γάλλοι ομογενείς ψήφισαν το Σάββατο. Ειδικότερα, τα αποτελέσματα είναι τα εξής:

Αργεντινή

Μακρόν: 89%

Λε Πεν: 11%

Συμμετοχή: 21%

Βραζιλία

Μακρόν: 86%

Λε Πεν: 14%

Συμμετοχή: 24%

Χιλή

Μακρόν: 87%

Λε Πεν: 13%

Συμμετοχή: 28%

Δομινικανή Δημοκρατία

Μακρόν: 62%

Λε Πεν: 38%

Συμμετοχή: 28%

Κολομβία

Μακρόν: 91%

Λε Πεν: 9%

Συμμετοχή: 28%

Καναδάς (χωρίς Βανκούβερ)

Μακρόν: 86%

Λε Πεν: 14%

Συμμετοχή: 41%

Ηνωμένες Πολιτείες (χωρίς Σικάγο και Νέα Ορλεάνη)

Μακρόν: 92%

Λε Πεν: 8%

Συμμετοχή: 36%

Στο 28% αναμένεται η αποχή στο δεύτερο γύρο

Στο 28% αναμένεται να φτάσει η αποχή στο τέλος της ψηφοφορίας, στο β’ γύρο των εκλογών στην Γαλλία, σύμφωνα με εκτίμηση γαλλικού τηλεοπτικού σταθμού. Πρόκειται για μια από τις μεγαλύτερες αποχές στην ιστορία των γαλλικών εκλογών.

Η συμμετοχή των Γάλλων στον δεύτερο γύρο των προεδρικών εκλογών εμφανίζεται μειωμένη, σύμφωνα με τα στοιχεία που έδωσε στην δημοσιότητα, στις 18.00 ώρα Ελλάδας το γαλλικό υπουργείο Εσωτερικών. Με βάση τα στοιχεία αυτά η συμμετοχή ήταν στο 63,23%, σχετικά μειωμένη σε σύγκριση με τις προεδρικές εκλογές του 2017 και του 2012.

Στις προηγούμενες εκλογές, το 2017, την ίδια ώρα η συμμετοχή ανερχόταν στο 65,30%. Τα στοιχεία επιβεβαιώνουν την τάση που προέβλεπαν οι δημοσκοπήσεις, ότι δηλαδή φέτος η προσέλευση των ψηφοφόρων θα είναι μικρότερη.

Η ψηφοφορία ξεκίνησε στις 8 το πρωί τοπική ώρα και θα ολοκληρωθεί στις 8 το βράδυ τοπική ώρα (21.00 ώρα Ελλάδας), όταν και αναμένονται οι πρώτες προβλέψεις για το αποτέλεσμα.

Ακολουθήστε το thebest.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο thebest.gr

Ειδήσεις