Back to Top
#TAGS ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΠΑΤΡΩΝ Αιγιάλεια Νάσος Νασόπουλος Γυναικοκτονία Ρούλα Πισπιρίγκου Travel West Forum
Αγγελίες
Μην ψάχνεις, βρες στο
THE BEST

ΚΟΙΝΩΝΙΑ

/

Οι γραφικοί Επιτάφιοι της Πάτρας- Από το Γηροκομειό, έως την Achaia Clauss και τον Ομπλό

Οι γραφικοί Επιτάφιοι της Πάτρας- Από το...
Μαρτάτος Tάκης

Είναι στην Αχάια Κλάους, στο Α' και στο Β' Δημοτικό Κοιμητήριο της Πάτρας, στο Γηροκομειό, στο Πανεπιστημιακό Νοσοκομείο στο Ρίο, στο ΚΕΤχ και αλλού

Πλησιάζει η ξεχωριστή μέρα της Αγίας Παρασκευής όπου όλοι οι πιστοί θα ψάλλουν τα εγκώμια κατά την περιφορά του Επιταφίου. Στην περιοχή της Πάτρας σε αρκετά σημεία είθισται η περιφορά του ανθοστόλιστου Επιταφίου να γίνεται νωρίτερα το μεσημέρι ή το απόγευμα και φέτος που οι Θείες Ακολουθίες γίνονται κανονικά, ο κόσμος αναμένεται να συμμετάσχει και πάλι μετά από δύο χρόνια πανδημίας και απαγορεύσεων στην περιφορά του Επιταφίου και να νιώσει πιο δυνατά το βαθιά κατανυκτικό πνεύμα των ημερών.

Από τους πράγματι γραφικούς επιταφίους της πόλης της Πάτρας είναι αυτός στο Α’ Δημοτικό Κοιμητήριο δίπλα από το Ζαβλάνι και την Ανθούπολη όπου όπως πληροφορηθήκαμε, η ιερά ακολουθία θα ξεκινήσει στις 16.30 και η έξοδος του Επιταφίου θα γίνει στις 18.30 ακολουθώντας τη διαδρομή από τον ιερό ναό των Αγίων Αγγέλων και διασχίζοντας το κοιμητήριο από την κεντρική οδό εντός και αφού πρώτα γίνει δέηση μπροστά από το ναό της Αγ. Παρασκευής στην είσοδο. Φέτος θα είναι και η Μπάντα του Δήμου Πατρέων όπως συνέβαινε και προ covid, για να παιανίσει πένθιμα εμβατήρια και μουσικές.

Στο Β’ Δημοτικό κοιμητήριο Πατρών στη Λεύκα, η ιερά ακολουθία θα ξεκινήσει στις 3 το μεσημέρι της Αγίας Παρασκευής 22 Απριλίου 2022,  η έξοδος του Επιταφίου σύμφωνα με το πρόγραμμα θα γίνει στις 4.30 το απόγευμα και η πομπή του Επιταφίου συνοδεία της Μπάντας θα διασχίσει το κοιμητήριο με πολλούς πιστούς να δίνουν το "παρών". Εξάλλου τη μέρα αυτή όλοι πηγαίνουν για να ανάψουν το καντήλι στα μνήματα των προσφιλών τους προσώπων και να αφήσουν λίγα ανοιξιάτικα λουλούδια ή ένα στεφάνι ακόμη και να καλέσουν τον ιερέα να ψάλλει ένα τρισάγιο για την ανάπαυση των ψυχών.

Γραφικός θεωρείται και ο Επιτάφιος στο Πανεπιστημιακό Γενικό Νοσοκομείο Πατρών στο Ρίο «Παναγία η Βοήθεια». Εκεί ο Επιτάφιος θα βγει στις 7 το απόγευμα και όπως μας είπαν από το ναό, «ο Επιτάφιος εδώ είναι πάντα ο καλύτερος, είναι χειροποίητος στολισμένος με πολλά γαρύφαλλα και πολλή αγάπη». Ωστόσο λόγω των μέτρων που ισχύουν για την πανδημία δεν θα γίνει αυτό που συνέβαινε έως και το 2019 και γέμιζε συγκίνηση τον κόσμο. Ο Επιτάφιος και φέτος δεν θα μεταφερθεί από δωμάτιο σε δωμάτιο για ευλογία και ανάρρωση των ασθενών λόγω ακριβώς των αυστηρών μέτρων κατά της διασποράς του covid 19. Πάντως ευχή όλων είναι του χρόνου να καταστεί και πάλι δυνατή αυτή η όμορφη παράδοση.

Από το 1879 οπότε και ανεγέρθηκε στον περίφημο αμπελώνα και οινοποιείο της Αχάια Κλάους ο ναός του Αποστόλου Θωμά κρατά η παράδοση της Περιφοράς του Επιταφίου αλλά και η τέλεση της Αναστάσιμης λειτουργίας το Μ. Σάββατο. Για την τέλεση των ιερών ακολουθιών στέλνεται ιερέας από τον σεβασμιότατο Μητροπολίτη Πατρών κ.κ. Χρυσόστομο και πραγματικά αποτελεί μία ξεχωριστή και πολύ όμορφη εμπειρία για καθένα που επιλέγει να παραστεί είτε στον Επιτάφιο είτε στην Ανάσταση στην Αχάια Κλάους. Όπως ανέφερε στο thebest.gr ο Γιώργος Μαρόπουλος, η ακολουθία την Μεγάλη Παρασκευή θα ξεκινήσει στις 4 το απόγευμα και θα ακολουθήσει στις 5 η έξοδος και περιφορά του ανθοστόλιστου Επιταφίου, τον οποίο και κρατούν εργαζόμενοι της φημισμένης οινοποιίας.

Σε κοντινή απόσταση βρίσκεται το μοναστήρι του Ομπλού όπου κι εκεί είναι ιδιαίτερη η περιφορά του Επιταφίου και μάλιστα κάτι που ίσως δεν γνωρίζουμε οι περισσότεροι, είναι ότι στον Ομπλό οι μοναχοί κάνουν την ιερά ακολουθία και την έξοδο του Επιταφίου σύμφωνα με το τελετουργικό των μοναστηριών και όπως γίνεται και στη Ζάκυνθο, τις πρώτες πρωινές ώρες προς το Μ. Σάββατο μέσα σε κατανυκτική ατμόσφαιρα.     

Στο μοναστήρι της Παναγίας Γηροκομήτισσας η ακολουθία θα αρχίσει στις 6 το απόγευμα της Μ. Παρασκευής για να ακολουθήσει κι εδώ η υποβλητική περιφορά του ανθοστόλιστου Επιταφίου. Στο Γηροκομειό η λειτουργία της Ανάστασης θα αρχίσει στις 11 το βράδυ του Μ. Σαββάτου και την 12η νυχτερινή θα ακουστεί το χαρμόσυνο Χριστός Ανέστη.

Λίγο πιο κάτω σε κοντινή απόσταση, ξεχωριστός είναι και ο Επτάφιος στο γυναικείο Μοναστήρι του Προφήτη Ηλία με τα εγκώμια και τον ρυθμικό ήχο του ξύλου που χτυπάει και υποβάλλει όλους στο μοναστηριακό κλίμα.

Τέλος νωρίς γίνεται και η περιφορά του Επιταφίου εντός του στρατοπέδου ΚΕΤχ, στα Σύνορα όπου επίσης είθισται να συμμετέχει η μπάντα του Δήμου Πατρέων καθώς και αντιπροσωπεία του Ελληνικού Ερυθρού Σταυρού. Ο επιτάφιος μεταφέρεται από άγημα εντός του χώρου του στρατοπέδου.

Να μην παραλείψουμε και την ξεχωριστή περιφορά του Επιταφίου του ιερού ναού των Αγίων ιερομαρτύρων Χαραλάμπους και Θεράποντος των θαυματουργών, στο Γενικό Κρατικό Νοσοκομείο Πατρών «Άγιος Ανδρέας» που βρίσκεται πίσω από τη Νέα Πτέρυγα, στη Ν.Α. πλευρά του περιβάλλοντος χώρου του νοσηλευτικού ιδρύματος.

Τέλος στο εκκλησάκι του Αγίου Χαραλάμπους που έχει χτιστεί το 1913, στο παλαιό Δημοτικό Νοσοκομείο Πατρών στην άνω πόλη, την Μεγάλη Παρασκευή 22-4-2022 θα ψαλεί η Δοξολογία και τα εγκώμια στις 16.15 και θα ακολουθήσει η περιφορά του Επιταφίου γύρω από το παλαιό Δημοτικό Νοσοκομείο της Άνω Πόλης  στις 17.00.

Ακολουθήστε το thebest.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο thebest.gr

Ειδήσεις