Back to Top
#TAGS ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΠΑΤΡΩΝ Αιγιάλεια Νάσος Νασόπουλος Γυναικοκτονία Ρούλα Πισπιρίγκου Travel West Forum
Αγγελίες
Μην ψάχνεις, βρες στο
THE BEST

ΚΟΙΝΩΝΙΑ

/

Στα 87 της χρόνια έφυγε από τη ζωή η Ιταλίδα φωτορεπόρτερ Letizia Battaglia

Στα 87 της χρόνια έφυγε από τη ζωή η Ιτα...

Είχε καταγράψει με το φακό της τις δεκαετίες του 1970 και 1980 τα δεινά της Σικελίας από την εγκληματική δράση της Μαφίας

Τίτλοι τέλους μπήκαν πριν λίγες ημέρες στις 13 Απριλίου 2022 σε μια θαρραλέα ζωή και έναν ατρόμητο φωτογραφικό φακό: την Ιταλίδα φωτορεπόρτερ με καταγωγή από το Παλέρμο, Λετίτσια Μπατάλια - Letizia Battaglia. Ήταν μία ατρόμητη γυναίκα που με τη Leica της έσπασε την ομερτά, τον κώδικα σιωπής, και κατέγραψε τις δεκαετίες του 1970 και 1980 τα δεινά της Σικελίας από τη δράση της Μαφίας. Η Μπατάλια έφυγε στα 87 της χρόνια από τη ζωή (είχε γεννηθεί στις 5 Μαρτίου του 1935).

Ως πρώτη Ιταλίδα φωτορεπόρτερ σε ημερήσια εφημερίδα, τη L'Ora της Σικελίας, έγινε η φωνή των δολοφονημένων και των οικογενειών τους, τραβώντας πάνω από 600.000 φωτογραφίες που αποκάλυπταν τον θάνατο και την καταστροφή που έφερνε το οργανωμένο έγκλημα. «Αίφνης, είχα ένα αρχείο αίματος» είχε πει.

Φέρνοντας τις κτηνώδεις δολοφονίες στο πρωτοσέλιδο της εφημερίδας προκάλεσε τις μαφιόζικες φατρίες απεικονίζοντας τη δράση τους καθώς άνανδρα σκότωναν συνδικαλιστές, γυναίκες, παιδιά και δικαστικούς που αρνούνταν να σκύψουν το κεφάλι. Η Μπατάλια δέχθηκε απειλές για τη ζωή της, ανώνυμα γράμματα, είχαν σπάσει τη φωτογραφική μηχανή της ενώ κάποιοι είχαν φτάσει στο σημείο να την φτύνουν. «Ήμουν βέβαιη ότι θα με σκότωναν. Μου έδωσε κουράγιο» λέει στο ντοκιμαντέρ της του 2019 «Φωτογραφίζοντας τη Μαφία».

Με στοιχεία & από το ΑΠΕ

Ακολουθήστε το thebest.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο thebest.gr

Ειδήσεις