Back to Top
#TAGS ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΠΑΤΡΩΝ Αιγιάλεια Νάσος Νασόπουλος Γυναικοκτονία Ρούλα Πισπιρίγκου Travel West Forum
Αγγελίες
Μην ψάχνεις, βρες στο
THE BEST

FOOD

/

Είναι η νηστεία της Σαρακοστής vegan; Ομοιότητες και διαφορές

Είναι η νηστεία της Σαρακοστής vegan; Ομ...

Oι Χριστιανοί τρώνε θαλασσινά, οι vegan ούτε μέλι

Οι περισσότεροι έχουμε συνδέσει τη νηστεία με την αποχή από τα ζωικά προϊόντα. Η vegan διατροφή εξ ορισμού επιτάσσει το ίδιο.

Είναι λοιπόν καθετί “νηστίσιμο” και “vegan”;

Παρότι η θρησκεία μας προβλέπει τη νηστεία αρκετές ημέρες και περιόδους του έτους, τα “πρωτεία” σε δημοφιλία κρατά η νηστεία της Σαρακοστής. Πολλοί είναι οι πιστοί που αποφασίζουν να αλλάξουν δραστικά τις διατροφικές τους συνήθειες επτά εβδομάδες πριν το Πάσχα.

Αυτοπειθαρχία, αποτοξίνωση και εντατική προσευχή. Αυτές είναι οι τρεις βασικές αρχές που διέπουν την χριστιανοσύνη.

 
Αντίθετα, το σκεπτικό πίσω από τη vegan διατροφή προσανατολίζεται σε ζητήματα ηθικής. Βασίζεται στην ιδεολογία ότι ο άνθρωπος δεν έχει την ανάγκη, ούτε το δικαίωμα να σκοτώνει ή να βασανίζει άλλα ζώα για την τροφή του. Η φύση μπορεί να μας εξασφαλίσει όλα τα απαραίτητα θρεπτικά στοιχεία για την επιβίωσή μας.

Αν και οι βάσεις τους είναι διαφορετικές, το αποτέλεσμα είναι κοινό: αποχή από προϊόντα ζωικής προέλευσης.

 
Διαφορές “νηστίσιμου” και vegan

Σύμφωνα με την Εκκλησία, απαγορεύεται η κατανάλωση κρέατος, ψαριού, γαλακτοκομικών και αυγών. Το αλκοόλ και το λάδι επιτρέπονται μόνο τα Σάββατα και τις Κυριακές. Κατ’ εξαίρεση, την 25η Μαρτίου και την Κυριακή των Βαΐων είθισται η κατανάλωση ψαριού.

Ενδιαφέρον παρουσιάζει το γεγονός ότι στα ψάρια δεν συγκαταλέγονται τα θαλασσινά. Το χταπόδι, τα καλαμαράκια και τα υπόλοιπα μαλάκια θεωρούνται νηστίσιμα.

Αυτό συμβαίνει διότι τα ζώα αυτά δεν έχουν αίμα. Αντίστοιχα, προϊόντα όπως το μέλι ή πιάτα που περιέχουν σαλιγκάρια επιτρέπονται.

 
Στον αντίποδα, η vegan διατροφή δεν έχει εξαιρέσεις. Όλοι οι ζωικοί οργανισμοί ανεξαιρέτως, όπως και προϊόντα που έχουν παραχθεί από την εκμετάλλευσή τους, αποκλείονται από το τραπέζι. Σε αυτούς περιλαμβάνονται ζώα, -σπονδυλωτά και ασπόνδυλα-, έντομα, γαλακτοκομικά και αυγά, αλλά και το μέλι.

Το τελευταίο, παρότι δεν είναι μία ουσία που εκκρίνουν απευθείας οι μέλισσες, για την παραγωγή του απαιτείται η μαζική αιχμαλωσία και η εφ’ όρου ζωής εκμετάλλευσή τους.

Από την άλλη, δεν υπάρχει κανένα κώλυμα όσον αφορά την κατανάλωση λαδιού και κρασιού, καθώς είναι δύο προϊόντα εξ ολοκλήρου φυτικά.

mixanitouxronou.gr

Ακολουθήστε το thebest.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο thebest.gr

Life