Back to Top
#TAGS ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΠΑΤΡΩΝ Αιγιάλεια Νάσος Νασόπουλος Ρούλα Πισπιρίγκου Βασιλιάς Κάρολος της Αγγλίας Κέιτ Μίντλετον
Αγγελίες
Μην ψάχνεις, βρες στο
THE BEST

ΚΟΙΝΩΝΙΑ

/

Με επιτυχία το διήμερο εκδηλώσεων του Προγράμματος AuthenticOliveNet από την Περιφέρεια Δυτ. Ελλάδας

Με επιτυχία το διήμερο εκδηλώσεων του Πρ...

Πραγματοποιήθηκε στις 18 και 19/3/2022 στο κτήμα Γουρδούπη στη Χαλανδρίτσα

Ολοκληρώθηκε το διήμερο εκδηλώσεων του Ευρωπαϊκού Προγράμματος AuthenticOliveNet που διοργανώθηκε από την Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδας, την περασμένη Παρασκευή 18 και το Σάββατο 19 Μαρτίου 2022 στο κτήμα Γουρδούπη στη Χαλανδρίτσα Πατρών.

Στο χώρο λειτούργησε και έκθεση προϊόντων των ελαιοπαραγωγών που συμμετείχαν στο πρόγραμμα. 

Την Παρασκευή 18 Μαρτίου 2022, οι συμμετέχοντες που ήταν εκπρόσωποι επιστημονικών φορέων, ελαιοκομικών επιχειρήσεων και παραγωγοί ελαιολάδου, είχαν την ευκαιρία να παρακολουθήσουν ενδιαφέρουσες παρουσιάσεις σχετικά με τα βιολειτουργικά συστατικά του ελαιόλαδου, τη συμβολή τους στην υγεία των καταναλωτών καθώς και την ανάλυση στατιστικών στοιχείων σχετικά με την παραγωγή, κατανάλωση και εμπορία του ελαιόλαδου στην χώρα μας, αλλά και διεθνώς. Μετά την ολοκλήρωση των παρουσιάσεων, ακολούθησε τεστ γευσιγνωσίας ελαιόλαδων τοπικών επιχειρήσεων, από τον Γεωπόνο- Βιοτεχνολόγο- Ειδικό Επιστημονικό Προσωπικό του ΕΛ.ΓΟ.  ΔΗΜΗΤΡΑ, ΠαναγιώτηΚάτσαρη, που οι παρευρισκόμενοι παρακολούθησαν με μεγάλο ενδιαφέρον.

Το Σάββατο 19 Μαρτίου 2022 πραγματοποιήθηκε το τελικό συνέδριο του έργου ΑuthenticOliveNet, με την παρουσία εκπροσώπων του Επιμελητηρίου Πρεβέζης και του ΕΛ.ΓΟ Δήμητρα και τη διαδικτυακή συμμετοχή εκπροσώπων του Αγροτικού Συνεταιρισμού AssoproliBari και Επιμελητηρίου της Φότζια. Παρουσιάστηκαν αναλυτικά από τους εταίρους, οι δράσεις, τα εργαλεία πιστοποίησης της αυθεντικότητας του ελαιόλαδου και τα εξαχθέντα αποτελέσματα του έργου τα οποία θα αποτελέσουν πολύτιμο και χρήσιμο εφόδιο για όσους συνδέονται με την καλλιέργεια, την παραγωγή, την τυποποίηση και τη διάθεση του ελαιόλαδου.

Στο Συνέδριο παρευρέθηκαν και απηύθυναν  χαιρετισμό, ο Αντιπεριφερειάρχης Αχαΐας, Χαράλαμπος Μπονάνος, και ο Αντιπεριφερειάρχης Επιχειρηματικότητας Έρευνας και Καινοτομίας, Φωκίων Ζαϊμης, ο οποίος δήλωσε ότι είναι σημαντικό τα αποτελέσματα του έργου να αξιοποιηθούν σε ένα επόμενο αντίστοιχο έργο και με τη δημιουργία τράπεζας ποικιλιών ελαιόλαδου με έμφαση στις τοπικές ποικιλίες της Δυτικής Ελλάδας προκειμένου να διασωθούν, να προβληθούν και να αξιοποιηθούν. 

Την εκδήλωση επίσης χαιρέτισαν, ο Δήμαρχος Ερυμάνθου, Θεόδωρος Μπαρής, ο Πρόεδρος του Επιμελητηρίου Πρεβέζης, Ιωάννης Μπούρης και η υπεύθυνη Γυναικείας Επιχειρηματικότητας για τον νομό Πρέβεζας του Επιμελητηρίου και εκπρόσωπος ΕΕΔΕΓΕ, Αγγελική Κωνσταντινίδη.

Ιδιαίτερο ενδιαφέρον παρουσίασε το εργαστήριο κεφαλαιοποίησης κατά τη διάρκεια του οποίου συζητήθηκε εκτενώς η εφαρμογή των δεδομένων και αποτελεσμάτων του έργου ώστε το καινοτόμο δίκτυο προώθησης των ανταγωνιστικών πλεονεκτημάτων των ποικιλιών ελαιόλαδου της Διακρατικής Περιοχής Ελλάδας- Ιταλίας, που μελετήθηκαν στα πλαίσια του έργου, να εξελιχθεί προς όφελος των παραγωγών και των ελαιοκομικών επιχειρήσεων.

Στόχος όπως αναφέρει σχετική ανακοίνωση, είναι να αυξηθεί αρχικά ο αριθμός των μελών του δικτύου και μακροπρόθεσμα να ενταχθούν σε αυτό και παραγωγοί/ελαιοκομικές επιχειρήσεις ελαιόλαδου άλλων ποικιλιών ενώ παράλληλα συζητήθηκε η προοπτική, η μεθοδολογία πιστοποίησης της αυθεντικότητας του ελαιόλαδου, όπως αναπτύχθηκε στο έργο AuthenticOliveNet, να αποκτήσει νομική υπόσταση στο υπάρχον πλαίσιο Διασφάλισης της ποιότητας.

Ακολουθήστε το thebest.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο thebest.gr

Ειδήσεις