Back to Top
#TAGS ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΠΑΤΡΩΝ Αιγιάλεια Νάσος Νασόπουλος Γυναικοκτονία Ρούλα Πισπιρίγκου Travel West Forum
Αγγελίες
Μην ψάχνεις, βρες στο
THE BEST

ART

/

The Andy Warhol Diaries: Στο ντοκιμαντέρ του Netflix η τεχνητή φωνή του pop art idol

The Andy Warhol Diaries: Στο ντοκιμαντέρ...

Μοιάζει σαν ο ίδιος ο πρωτοπόρος -αλλά και αμφιλεγόμενος- καλλιτέχνης να αφηγείται την ιστορία του

Σας συστήνουμε να δείτε το βιογραφικό ντοκιμαντέρ για τον Αντι Γουόρχολ στο Netflix καθώς η δημοφιλής πλατφόρμα πήρε άδεια από το ίδιο το Ίδρυμα Άντι Γουόρχολ για να δημιουργήσει μία εκδοχή της φωνής του διάσημου δημιουργού με τη βοήθεια της τεχνητής νοημοσύνης. Η φωνή αυτή αφηγείται διάφορα στάδια της ζωής του Γουόρχολ και κάποιες στιγμές είναι ανατριχιαστικό  επειδή αισθάνεσαι πως αφηγητής είναι ο ίδιος. Θεωρήθηκε απαραίτητη η προσθήκη αυτή, ώστε να μπορέσουν οι θεατές «να εκτιμήσουν την ριζοσπαστική ευαισθησία με την οποία ο Άντι μοιράζεται στα ημερολόγιά του». Αλλωστε η  σειρά βασίζεται στα απομνημονεύματα του ίδιου του Γουόρχολ, ενώ διαβάζουμε απευθείας τις σελίδες από τα πολύκροτα ημερολόγιά του, που εκδόθηκαν το 1989 μετά τον θάνατό του. Με ένα μαγνητοφωνάκι ανά χείρας κατέγραφε κάθε στιγμή της ζωής του. Αυτό συνεχίστηκε από το 1976, όταν βαρέθηκε να κουβαλάει γύρω του ένα μαγνητόφωνο, το οποίο αποκαλούσε «γυναίκα του», μέχρι τον θάνατό του το 1987.

Μέσα σε έξι επεισόδια, 60 λεπτών το κάθε ένα, παρακολουθούμε επίσης συνεντεύξεις κοντινών του προσώπων, όπως είναι ο σκηνοθέτης Τζον Γουότερς, ο ηθοποιός Ρομπ Λόου και η ιστορικός τέχνης Ντόνα ντε Σάλβο, (η οποία μάλιστα το 2018 ήταν η επιμελήτρια μίας μεγάλης έκθεσης αφιερωμένη στο έργο του στο Whitney Museum της Νέας Υόρκης). Ακόμα μια καινοτομία είναι πως αποκαλύπτεται για πρώτη φορά η προσωπική ζωή του καλλιτέχνη και θίγεται ο μύθος για την σεξουαλικότητά του. «Ο τρόπος που παρουσίαζε τον εαυτό του ήταν ως ασέξουαλ» αναφέρει μια μαρτυρία στο ντοκιμαντέρ. Αυτή την τεταμένη σχέση με την ομοφυλοφιλία του, την οποία προσπαθούσε να κρύψει από τη δημόσια σφαίρα, εξερευνά και ο δημιουργός της σειράς, Άντριου Ρόσι. Εμφαση δίνεται και στον τρόπο που προσέγγιζε τις ερωτικές και φιλικές του σχέσεις -όπως για παράδειγμα τη σχέση του με το ζωγράφο  Ζαν Μισέλ Μπασκιά.

Γεννημένος το 1928, ως Andrew Warhola, στο Πίτσμπεργκ της Πενσυλβάνια, από γονείς σλοβακικής καταγωγής, έναν οικοδόμο και μία κεντήτρια, που είχαν μεταναστεύσει στις ΗΠΑ, το 1949 αποφοίτησε με πτυχίο Καλών Τεχνών, μετακόμισε στην Νέα Υόρκη για να κυνηγήσει το όνειρο του ως καλλιτέχνης και «έκοψε» το «a» από το επίθετο του. Έτσι, γεννήθηκε ο Andy Warhol, μία από τις πιο σημαντικότερες φιγούρες στην ιστορία της τέχνης, εκείνος που κατάφερε να «παντρέψει» την avant-garde με το mainstream.

 Παραγωγός της σειράς είναι ο Ράιαν Μέρφι, το χρυσό όνομα των μεγάλων επιτυχιών του Netflix, o oποίος και «πόνταρε» στη νεκρανάσταση του οραματιστή της pop art.

Ακολουθήστε το thebest.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο thebest.gr

Best View