Back to Top
#TAGS ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΠΑΤΡΩΝ Αιγιάλεια Νάσος Νασόπουλος Γυναικοκτονία Ρούλα Πισπιρίγκου Travel West Forum
Αγγελίες
Μην ψάχνεις, βρες στο
THE BEST

ΚΟΙΝΩΝΙΑ

/

Καλέντζι: Νέα εποχή για το «Ξενία» και το σπίτι των Παπανδρέου

Καλέντζι: Νέα εποχή για το «Ξενία» και τ...
Κωνσταντίνα Ανδριοπούλου
[email protected]

Πόλος έλξης η περιοχή

Στην τελική του ευθεία βρίσκεται ο ηλεκτρονικός ανοικτός πλειοδοτικός διαγωνισμός για το «Ξενία Καλεντζίου», ένα έργο που αναμένεται να αποτελέσει πόλο έλξης τουρισμού στην περιοχή του Ερυμάνθου. Το «Ξενία» του Καλεντζίου, όπως και τα 26 «Ξενία» της χώρας έχουν περάσει στην ιδιοκτησία του ΕΤΑΔ, ο οποίος έχει ξεκινήσει ήδη τις ενέργειες για την αξιοποίησή τους.

Ο Δήμαρχος Ερυμάνθου Θεόδωρος Μπαρής, μιλώντας στο thebest.gr, εξηγεί τη λειτουργία της διαδικασίας για την προκήρυξη αλλά και την εκμίσθωση του χώρου:  «Έχει βγει η προκήρυξη από την ΕΤΑΔ, που έχει την ιδιοκτησία. Μετά από μεγάλη προσπάθεια και δική μας πίεση ωρίμασε η διαδικασία, βγήκε ο διαγωνισμός και αναμένουμε μέχρι τις 9 Μαΐου τις προσφορές από επιχειρηματίες.  Στο «Ξενία Καλεντζίου»  που έχει έκταση  8.666 τ.μ., θα γίνει εκμίσθωση για 30 έτη, με δυνατότητα παράτασης για ακόμα 10 έτη κατόπιν συμφωνίας των δυο πλευρών. Η υποχρέωση του αναδόχου είναι να αναλάβει την ανακατασκευή».

Σε ό, τι αφορά την τουριστική ανάπτυξη της περιοχής, ο κ. Μπαρής αναφέρει: «Η περιοχή πια παρουσιάζει και ενδιαφέρον τουριστικό παρότι η συγκυρία χρονικά είναι δύσκολη καθώς μετά την πανδημία έχουμε ενεργειακή κρίση και πόλεμο. Η περιοχή του Καλεντζίου είναι υψηλού κάλλους  όπως και γενικότερα  η περιοχή του Ερυμάνθου. Υπάρχουν και άλλα έργα τα  οποία έχουμε ενταγμένα για να υλοποιηθούν στην περιοχή, όπως  μονοπάτια, η αξιοποίηση των δυο τεχνητών λιμνών, Ντασκά και του Πείρου Παραπείρου και και άλλα. Θεωρούμε ότι αποτελεί ένα ελκυστικό πακέτο όλο αυτό για τη περιοχή  και ότι θα υπάρξει και το αντίστοιχο πακέτο από επιχειρηματίες που δραστηριοποιούνται στον χώρο του τουρισμού προκειμένου να μπορούν να έρχονται από όλη την χώρα πολίτες για να απολαμβάνουν τις ομορφιές της περιοχής μας».

Μουσείο η οικία της οικογένειας Παπανδρέου

Εκτός από το «Ξενία», το σπίτι της οικογένειας Παπανδρέου στο Καλέντζι, που ήταν η πατρική κατοικία του επί χρόνια Πρωθυπουργού της Ελλάδας, είναι ένα από τα έργα που υπάρχουν στον σχεδιασμό του Δήμου Ερυμάνθου. Ο σχεδιασμός  προορίζει την κατοικία για μουσείο λαϊκής τέχνης, παραδοσιακών γεωργικών εργαλείων, ιστορική βιβλιοθήκη, εκθετήριο προϊόντων, φιλοξενία ψηφιακών εφαρμογών και μουσείο Γεωργίου Παπανδρέου. Ο εκσυγχρονισμός και η αποκατάσταση οικίας Γεωργίου Παπανδρέου συγχρηματοδοτείται από το πρόγραμμα Interreg V- A Greece-Italy Programme 2014 2020 Cross-border Cooperation Programme between Greece and Italy co-funded by the European Union, με κωδικό MIS 5041731. Είναι εγγεγραμμένο στην υπ’ αρ. πρωτ. 105701/17.10.2019 (ΑΔΑ: ΩΚΚΗ465ΧΙ8-2Κ9) απόφαση του Υφυπουργού Ανάπτυξης και Επενδύσεων με ΣΑΕΠ 301/6 με κωδικό έργου 2019ΕΠ30160010 για την Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδος και αποτελεί το WP5 της πράξης με προϋπολογισμό 699.000,00 ευρώ.

Ο κ. Μπαρής, αναφέρει σχετικά, με το έργο αυτό: «Το Καλέντζι έχει επισκέπτες γιατί έχει την φυσική ομορφιά αλλά έχει γίνει και η ανάπλαση του χωριού. Πιστεύουμε ότι σιγά σιγά θα υλοποιηθεί και το έργο στο κτίριο Παπανδρέου που επιδιώκουμε να γίνει μουσείο. Είναι στην τελική φάση να γίνει η δημοπράτηση του έργου. Αυτό σημαίνει ότι θα υπάρχουν χώροι που θα είναι επισκέψιμοι για τον κόσμο. Είναι και ένας προορισμός που είναι κοντά στην πόλη της Πάτρας, σχεδόν 40 χιλιόμετρα. Μέσα λίγο χρόνο από τον αστικό ιστό βρίσκεσαι ουσιαστικά στην κορυφή του Ερυμάνθου».

 

Ακολουθήστε το thebest.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο thebest.gr

Ειδήσεις