Back to Top
#TAGS ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΠΑΤΡΩΝ Αιγιάλεια Νάσος Νασόπουλος Γυναικοκτονία Ρούλα Πισπιρίγκου Travel West Forum
Αγγελίες
Μην ψάχνεις, βρες στο
THE BEST

ΣΙΝΕΜΑ

/

Θλίψη για το θάνατο του ηθοποιού Γουίλιαμ Χαρτ -Ήταν από τους μεγαλύτερους σταρ των 80ς

Θλίψη για το θάνατο του ηθοποιού Γουίλια...

Τον θυμόμαστε από το "Φιλί της γυναίκας αράχνης" αλλά και ως παρουσιαστή ειδήσεων στο "Κύκλωμα"

Μεγάλη θλίψη προξένησε στους απανταχού σινεφίλ η είδηση ότι την Κυριακή 13 Μαρτίου 2022 έσβησε ο βραβευμένος με Όσκαρ Αμερικανός ηθοποιός William Hurt στα 71 του χρόνια κι ενώ σε λίγες μέρες στις 20 Μαρτίου θα συμπλήρωνε τα 72. Ηθοποιός έντονος όσο και διακριτικός με έντονο μαγνητισμό, ωραία χαρακτηριστικά και ψηλός, ο Γουίλιαμ Χαρτ είχε αρχικά σπουδάσει θεολογία για να στραφεί μετά στην ηθοποιία σπουδάζοντας μάλιστα στη φημισμένη σχολή Juilliard school στη Νέα Υόρκη όπου είχε συμμαθητές τον κατοπινό «Σούπερμαν» - Christopher Reeve, καθώς και τους Robin Williams και Mandy Patinkin.

Έπαιξε θέατρο και έκανε το ντεμπούτο του στο σινεμά ως παθιασμένος επιστήμονας στην ταινία του Κεν Ράσελ «Altered states» το 1980. Ένα χρόνο μετά έκανε δύο ταινίες που ήταν επιτυχίες και οι δύο, το «Eyewitness» σε σκηνοθεσία του Peter Yates όπου συμπρωταγωνίστησε με την Σιγκούρινι Γουίβερ ως τηλεοπτική ρεπόρτερ, και το ερωτικό θρίλερ «Body Heat – Έξαψη» όπου υποδύθηκε έναν δικηγόρο που μπλέκει ερωτικά με μία femme fatale (στο ρόλο η Κάθλιν Τέρνερ). Την συγκεκριμένη ταινία που καθιέρωσε τον Γουίλιαμ Χαρτ ως σύμβολο του σεξ στην αρχή των 80ς, την είχε σκηνοθετήσει ο Λόρενς Κάσνταν, με τον οποίο ο Χαρτ ξανασυνεργάστηκε στην «Μεγάλη Ανατριχίλα» το 1983 και στο ρομαντικό δράμα «The Accidental Tourist» το 1988 όπου έπαιξε με την Τζίνα Ντέιβις και πάλι με την Κάθλιν Τέρνερ.

Γενικά η δεκαετία του ’80 ήταν η περίοδος της μεγάλης ακμής του Γουίλιαμ Χαρτ που έσβησε σύμφωνα με ανακοίνωση της οικογένειας του, στο Όρεγκον από φυσικά αίτια κι ενώ είχε πολλά ακόμα να δώσει στον χώρο του κινηματογράφου.

Στην απονομή των βραβείων Όσκαρ του 1986, ο Χαρτ κέρδισε το βραβείο Όσκαρ καλύτερου α’ ανδρικού ρόλου για το «Φιλί της γυναίκας αράχνη» του Έκτορ Μπαμπένκο με συμπρωταγωνιστές τον Ραούλ Τζούλια και την Σόνια Μπράγκα. Μία ταινία ιδιαίτερη με τον Χαρτ να υποδύεται έναν δύσκολο ρόλο, ενός γκέι κρατούμενου που θα συνδεθεί ερωτικά με τον επαναστάτη, αριστερό συγκρατούμενο του. Τα επόμενα δύο χρόνια ο Γουίλιαμ Χαρτ που όπως ανέφερε ο The Guardian, θα μπορούσε να είχε κάνει μία καριέρα ανάλογη του Robert Redford, προτάθηκε και πάλι για το Όσκαρ α’ ανδρικού ρόλου για τα «Παιδιά ενός κατώτερου θεού» σε σκηνοθεσία Randa Haines όπου διακρίθηκε και κέρδισε Όσκαρ η κωφάλαλη συμπρωταγωνίστρια του Μάρλι Μάτλιν που ήταν και σύντροφος του στη ζωή εκείνη την περίοδο ενώ το 1987 έπαιξε στο «Broadcast news – To Κύκλωμα» σε σκηνοθεσία James L. Brooks κάνοντας έμαν παρουσιαστή ειδήσεων με ρηχή γοητεία, αντιπαθή στους συναδέλφους του. Μαζί του στην ταινία έπαιξε η Χόλι Χάντερ.

Ενίοτε αστείος, ρομαντικός, τρομακτικός, έντονος αλλά και παράλογος & περίπλοκος, αυτά είναι μερικά από τα χαρακτηριστικά των ερμηνειών του ως ηθοποιός. Το αραίωμα των μαλλιών του, τα ολοένα νέα πρόσωπα που πλασάρει το Χόλιγουντ και κάποιες ίσως όχι τόσο επιτυχημένες επιλογές έφεραν τον Χαρτ σε πιο δεύτερη μοίρα στη δεκαετία του ’90, ωστόσο μέχρι και το αναπάντεχο τέλος του (σύμφωνα με πληροφορίες, υπήρχαν κάποια προβλήματα υγείας ενώ και στην ακμή του είχε αντιμετωπίσει θέμα εξάρτησης από το αλκοόλ σε σημείο να νοσηλευτεί στην κλινική Betty Ford), o William Hurt παρέμενε ένας σταρ, μία υπολογίσιμη υποκριτική δύναμη στο Χόλιγουντ που το απέδειξε τόσο όταν συνεργάστηκε με τον Ντέιβιντ Κρόνενμπεργκ στο θρίλερ «Το Τέλος της βίας» το 2005 με τους Μαρία Μπέλο και Βίγκο Μόρτενσεν, όπου και έλαβε υποψηφιότητα για το βραβείο Όσκαρ β’ ανδρικού ρόλου.  

Ο Γουίλιαμ Χαρτ μετείχε και στο σύμπαν της Μάρβελ όπου πρωτοέπαιξε τον Στρατηγό Thaddeus “Thunderbolt” Ross στο «The Incredible Hulk» σε σκηνοθεσία Louis Leterrier, ρόλο με τον οποίο ξαναεμφανίστηκε τόσο στο «Captain America: Civil War», όσο και στα πολύ επιτυχημένε «Avengers: Infinity War» και «Avengers: Endgame» το 2018 και το 2019 αντίστοιχα, καθώς και στην περσινή «Black Widow» με την Σκάρλετ Γιόχανσον. Παίζοντας στην τηλεοπτική σειρά «Damages» κέρδισε το 2009 υποψηφιότητα για Έμμυ και Χρυσή Σφαίρα ενώ αξίζει να σημειωθεί πως ξανάπαιξε στο θέατρο, το 1984, στο χιτ των David Rabe και Mike Nichols «Hurlyburly». Μία χρονιά πριν το 1983 είχε παίξει στην αστυνομική περιπέτεια «Έγκλημα στο Γκόρκι Παρκ» του Μάικλ Άπτεντ που επίσης είχε εμπορική επιτυχία.

“Οι κορυφαίες ερμηνείες του Hurt ξεκινούν από ήρεμες αφετηρίες και η απόσταση που διανύει μοιάζει πολύ μεγαλύτερη απ’ ότι ίσως θα πετύχαινε ένας Mickey Rourke ή ο Robert De Niro. Μόνο ο Jack Nicholson θα μπορούσαμε να πούμε ότι είναι ισότιμος του”, είχε πει στις αρχές των 80ς για τον Γουίλιαμ Χαρτ ο εκλιπών κριτικός Ρότζερ Έμπερτ.

Στην ανάρτηση του The Hollywood reporter διαβάσαμε πως το κινηματογραφικό «ρεζουμέ» του Γουίλιαμ Χαρτ περιλαμβάνει τα κατοπινά χρόνια το «Lost in Space» (1998), το ρόλο του δημιουργού ενός ρομπότ παιδιού (Haley Joel Osment) στην ταινία του  Steven Spielberg «A.I. Artificial Intelligence» το 2001, το ρόλο του πατέρα του Emile Hirsch στο “Into the Wild” σε σκηνοθεσία Σον Πεν το 2007, το ρόλο του Αμερικανού προέδρου στην περιπέτεια «Vantage Point» το 2008, το «Smoke» σε σκηνοθεσία Γουέιν Γουάνγκ το 1995, και ακόμα το κοινωνικό φιλμ «One true thing» με τη Μέριλ Στριπ σε σκηνοθεσία Carl Franklin τo 1998, την «Jane Eyre» σε σκηνοθεσία Franco Zeffirelli με την Σαρλότ Γκένσμπουργκ, το υποβλητικό φιλμ τρόμου του M. Night Shyamalan «The Village» το 2004), τη «Syriana»  του Stephen Gaghan το 2005 όπου πρωταγωνιστούσε ο Τζορτζ Κλούνει, το φιλμ «Robin Hood» το 2010 με τον Ράσελ Κρόου, το απογοητευτικό «Until the End of the World» του Βιμ Βέντερς το 1991, κ.α.

Στην πολυτάραχη προσωπική του ζωή ο Γουίλιαμ Χαρτ απέκτησε συνολικά 4 παιδιά. Ο πρώτος του γάμος ήταν με τη συνάδελφο του ηθοποιό Mary Beth Hurt (ήταν μαζί από το 1971 έως το 1982).

Η επόμενη σύζυγός του ήταν η Heidi Henderson με την οποία απέκτησε δύο παιδιά ενώ ένα από τα παιδιά του προήλθε από το δεσμό του με την Γαλλίδα ηθοποιό και σκηνοθέτιδα Sandrine Bonnaire. Μάλιστα ο Hurt διατηρούσε και σπίτι στα προάστια του Παρισιού. Τέλος είχε και ένα παιδί με την χορεύτρια μπαλέτου Sandra Jennings.

Τέλος να αναφέρουμε πως μόνο ο William Hurt, και οι Paul Muni, Spencer Tracy, Gregory Peck, Marlon Brando, Richard Burton, Al Pacino, Jack Nicholson και Russell Crowe έχουν καταφέρει να προταθούν για το Όσκαρ α’ ανδρικού ρόλου επί 3 συνεχόμενα χρόνια!

Επιμέλεια: Τ. ΜΑΡΤΑΤΟΣ

Η φωτ. έχει credit Rich Fury/Invision/AP)

Η φωτ. έχει credit Rich Fury/Invision/AP)

Ακολουθήστε το thebest.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο thebest.gr

Culture