Back to Top
#TAGS ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΠΑΤΡΩΝ Αιγιάλεια Νάσος Νασόπουλος Γυναικοκτονία Ρούλα Πισπιρίγκου Travel West Forum
Αγγελίες
Μην ψάχνεις, βρες στο
THE BEST

SPOTLIGHT

/

Ο Φράνσις Φορντ Κόπολα μίλησε με σκληρά λόγια για το σύγχρονο στουντιακό σινεμά

Ο Φράνσις Φορντ Κόπολα μίλησε με σκληρά ...

Σε συνέντευξη στο περιοδικό GQ, ο σπουδαίος & τιμημένος με Όσκαρ σκηνοθέτης μίλησε για τη Marvel και για το πόσο έχει επηρεάσει τις μεγάλες κινηματογραφικές παραγωγές

Ο 82χρονος σήμερα Αμερικανός σκηνοθέτης Φράνσις Φορντ Κόπολα μίλησε με σκληρά λόγια για το σύγχρονο στουντιακό σινεμά σε συνέντευξη που έδωσε στο περιοδικό GQ, στον Zach Baron.

Όπως γράφει το flix.gr στην ανάρτηση του, δεν είναι η πρώτη φορά που διάφοροι σκηνοθέτες εκφράζουν τις ανησυχίες τους για την κατάσταση των σύγχρονων στουντιακών ταινιών τα τελευταία χρόνια. Και φυσικά όταν γίνεται μια συζήτηση για τις μεγάλες αυτές ταινίες που τραβάνε το κοινό στις αίθουσες, η Marvel και το MCU δεν θα μπορούσαν να μείνουν απ’ έξω.

Σκηνοθέτες όπως ο Ρίντλεϊ Σκοτ, ο Μάρτιν Σκορσέζε, ο Στίβεν Σόντερμπεργκ, ο Ρόλαντ Έμεριχ, ο Ντενί Βιλνέβ και άλλοι έχουν αναφερθεί στη Marvel και τις ταινίες της και το κατά πόσο έχουν επηρεάσει όλα αυτά το σύγχρονο στουντιακό σινεμά.

Μέσα σε αυτές τις φωνές έρχεται λοιπόν να προστεθεί κι εκείνη του μέγα Φράνσις Φορντ Κόπολα ο οποίος, αν και παλιότερα είχε εκφράσει τη γνώμη του για τις ταινίες της Marvel, μίλησε πρόσφατα στο περιοδικό GQ και δήλωσε πως βλέπει μια φόρμουλα, η οποία ανακυκλώνεται συνεχώς, με τις μεγάλες αυτές παραγωγές να πατάνε πάνω στο ίδιο πρότυπο με σκοπό μόνο και μόνο τις μεγάλες εισπράξεις.

«Υπήρχαν στουντιακές ταινίες, τώρα υπάρχουν οι ταινίες της Marvel. Και τι είναι μια ταινία της Marvel; Ένα πρωτότυπο που φτιάχνεται ξανά και ξανά και ξανά και ξανά και ξανά προσπαθώντας να δείχνει διαφορετικό», δήλωσε χαρακτηριστικά ο Κόπολα, δημιουργός αριστουργημάτων όπως «Ο Νονός» και «Ο Νονός 2» που τιμήθηκαν με τα Όσκαρ καλύτερης ταινίας στις απονομές του 1973 και του 1975 αντίστοιχα αλλά και του «Αποκάλυψη τώρα!» το 1979.

Ο Κόπολα συνέχισε λέγοντας πως «ακόμα και ταλαντούχοι άνθρωποι, ας πούμε ο Ντενί Βιλνέβ με το το “Dune”, ένας εξαιρετικά ταλαντούχος, χαρισματικός καλλιτέχνης και ο Κάρι Φουκουνάγκα και το “No Time To Die” μοιάζουν ίδια, μπορείς να πάρεις μια σκηνή και να τις ενώσεις και να μοιάζουν το ίδιο. Όλες τους έχουν πολλά πράγματα μέσα τους λες και είναι υποχρεωμένες να έχουν μέσα σκηνές που δικαιολογούν τον προϋπολογισμό τους. Και αυτές είναι οι καλές ταινίες, από ταλαντούχους δημιουργούς. Αν είχα κάνει απλώς μια καριέρα με 15 μαφιόζικες ταινίες, θα ήμουν πολύ πλούσιος, αλλά δεν θα ήξερα όλα όσα ξέρω τώρα. Τώρα είμαι ακόμα πλούσιος, αλλά έμαθα περισσότερα».

Ο Κόπολα, από τα μεγαλύτερα ονόματα του Αμερικανικού κινηματογράφου την ανήσυχη δεκαετία του ’70, είναι γνωστό πως έπρεπε να παλέψει με τα στούντιο για να γυρίσει τις ταινίες του όπως τον «Νονό», ο οποίος φέτος συμπληρώνει τα 50 του χρόνια, και το «Αποκάλυψη Τώρα!» για να τις γυρίσει όπως πραγματικά ο ίδιος τις οραματίστηκε. Και φυσικά ετοιμάζει το πολύχρονο magnum opus του, το «Megalopolis» το οποίο φαίνεται πως πιθανότατα θα ολοκληρωθεί σύντομα.

Τον Μάρτιο συμπληρώνονται 50 χρόνια από την πρεμιέρα του «Νονού – The Godfather» που χάρισε το 2ο Όσκαρ της καριέρας του στον Μάρλον Μπράντο και καθιέρωσε τον Αλ Πατσίνο ως Μάικλ Κορλεόνε (το στούντιο δεν τον ήθελε στην αρχή). Θεωρείται η καλύτερη κατά πολλούς ταινία όλων των εποχών και το απόλυτο αριστούργημα του Φράνσις Φορντ Κόπολα & όπως διαβάσαμε, ετοιμάζεται για μία νέα επετειακή προβολή στους Αμερικανικούς κινηματογράφους.

Να δούμε αν η ταινία θα επαναπροβληθεί και εδώ στην Ελλάδα.  Η προβολή θα εκμεταλλευτεί το νέο remaster που έχει γίνει στο φιλμ σε 4K.

Ο Κόπολα έχει πει σχετικά:

«Είμαι περήφανος για τον Νονό, αφού καθόρισε το πρώτο κομμάτι της καριέρας μου. Είναι επίσης μία επιβράβευση το να γιορτάζω αυτή την επέτειο με το στούντιο της Paramount, μαζί και με όσους που το αγάπησαν εδώ και δεκαετίες, τις νεότερες γενιές που βρίσκουν την ταινία επίκαιρη ακόμα και τώρα, αλλά και αυτούς που θα το βιώσουν για πρώτη φορά».

Επιμέλεια: Τ. ΜΑΡΤΑΤΟΣ

Ακολουθήστε το thebest.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο thebest.gr

Spotlight