Back to Top
#TAGS ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΠΑΤΡΩΝ Αιγιάλεια Νάσος Νασόπουλος Γυναικοκτονία Ρούλα Πισπιρίγκου Travel West Forum
Αγγελίες
Μην ψάχνεις, βρες στο
THE BEST

ΚΟΙΝΩΝΙΑ

/

Γηροκομείο Χανίων: «Αποφάγια, ισχυρά κατασταλτικά, ανύπαρκτη υγιεινή»

Γηροκομείο Χανίων: «Αποφάγια, ισχυρά κατ...

Τι αποκαλύπτει η δικογραφία

Επτά άτομα έχουν συλληφθεί στην υπόθεση της λειτουργίας ιδιωτικού γηροκομείου στα Χανιά, έπειτα από πολύμηνη έρευνα της αστυνομίας. 

Οι συλληφθέντες αντιμετωπίζουν βαριές κατηγορίες, μεταξύ άλλων για εγκληματική οργάνωση και ανθρωποκτονία. Πρόκειται για την υπόθεση που απασχολεί τις αρχές από τον περασμένο Απρίλιο, όταν υπήρξαν καταγγελίες για τις συνθήκες λειτουργίας της δομής και για θανάτους ηλικιωμένων.
Μεταξύ των συλληφθέντων είναι οι συνιδιοκτήτριες του οίκου ευγηρίας, δύο γιατροί και τρεις νοσηλευτές, οι οποίοι είναι αντιμέτωποι με βαρύ κατηγορητήριο.  
Αποκαλυπτική η δικογραφία

Η δικογραφία εστιάζει σε 30 περιπτώσεις θανάτων και σε 8 απόπειρες θανάτωσης. Ωστόσο, σύμφωνα με τις εκτιμήσεις της Ασφάλειας Χανίων, οι θάνατοι είναι πολύ περισσότεροι. 

Σύμφωνα πάντα με το ρεπορτάζ του cretalive.gr, η εκτίμηση αυτή ενισχύεται, κατά την κρίση της αρμόδιας προανακριτικής Αρχής, από το γεγονός ότι έχουν καταγραφεί 293 περιπτώσεις θανάτων ηλικιωμένων σχετιζόμενων με οποιονδήποτε τρόπο με τη φιλοξενία τους στη δομή, από τον Ιανουάριο του 2015 έως τον Μάρτιο του 2021. 

Σύμφωνα με τα όσα αναφέρονται στη δικογραφία, η ποσότητα καθημερινής τροφής ήταν ελάχιστη έως ανύπαρκτη, κακής ποιότητας και χορηγείτο σε ελάχιστο χρόνο λόγο πίεσης - σε τέτοιο βαθμό ώστε να παρατηρούνται περιστατικά πνιγμών. 

Κρέας έτρωγαν σπάνια, φρούτα ελάχιστα και έπιναν γάλα αραιωμένο με νερό. Υποστηρίζεται δε, πως έδιναν στους ηλικιωμένους ακόμη και αποφάγια προηγούμενων γευμάτων, αλλά και επικίνδυνα εντόσθια ζώων που παρέχονταν δωρεάν από επιχειρηματίες του είδους.
 
Σύμφωνα πάντα με τη δικογραφία, οι ηλικιωμένοι πλένονταν και καθαρίζονταν αραιά, το ίδιο και οι ρόμπες τους, ενώ αναγκάζονταν να χρησιμοποιούν κοινές πετσέτες, ξυραφάκια και άλλα αναλώσιμα υλικά. 

Αναφέρεται επίσης πως οι κατηγορούμενοι ακινητοποιούσαν πλήρως και μόνιμα με ιμάντες περίδεσης σε χέρια και πόδια τους ηλικιωμένους, ενώ στους περισσότερους από αυτούς χορηγούσαν ισχυρά κατασταλτικά ψυχιατρικά φαρμακευτικά σκευάσματα χωρίς δικαιολογημένη διάγνωση προκειμένου να αδρανοποιηθούν οι πνευματικές λειτουργίες τους και να καμφθεί η κινητικότητα τους.

 Δικογραφία και σε βάρος άλλων 29 ατόμων

 Σύμφωνα με τις ανακοινώσεις της ΕΛ.ΑΣ. εκτός των επτά που συνελήφθησαν, σχηματίστηκε δικογραφία σε βάρος 29 ακόμα ατόμων. 

 
Στην ανακοίνωση αναφέρεται ότι κατηγορούνται για κατά περίπτωση αδικήματα της συγκρότησης και ένταξης σε εγκληματική οργάνωση, ανθρωποκτονίας, απάτης , Νόμου «περί προϋποθέσεων ίδρυσης και λειτουργίας Μονάδας Φροντίδας Ηλικιωμένων», πλαστογραφίας και περιπτώσεων χορηγήσεων και χρήσεων ψευδών ιατρικών πιστοποιητικών, έκθεσης από την οποία προήλθε θάνατος και παράβασης καθήκοντος.

Ακολουθήστε το thebest.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο thebest.gr

Ειδήσεις