Back to Top
#TAGS Αιγιάλεια Κορωνοϊός Νάσος Νασόπουλος Πόλεμος στην Ουκρανία Θάνατος τριών παιδιών στην Πάτρα Πανελλήνιες 2022 ΠΑΝΕΛΛΗΝΙΕΣ
Αγγελίες
Μην ψάχνεις, βρες στο
THE BEST

ΘΕΑΤΡΟ

/

Πάτρα: Έρχονται οι Εκκλησιάζουσες, στις 12 Φεβρουαρίου- Το ΔΗΠΕΘΕ στις εκδηλώσεις του Καρναβαλιού

Πάτρα: Έρχονται οι Εκκλησιάζουσες, στις ...

Στη διάρκεια της Συνέντευξης Τύπου υπογραμμίστηκε η συνεργασία στον χώρο του Πολιτισμού

Ξεκινούν στις 12 Φεβρουαρίου 2022 οι παραστάσεις της κωμωδίας "Εκκλησιάζουσες" Το ΔΗΠΕΘΕ Πάτρας συμμετέχει ενεργά στις εκδηλώσεις ενός σημαντικού Θεσμού της πόλης, το Καρναβάλι. Συγκεκριμένα το ΔΗ.ΠΕ.ΘΕ.Πάτρας και η Κοινωφελής Επιχείρηση του Δήμου Πατρέων Καρναβάλι Πάτρας συνδιοργανώνουν την παράσταση Εκκλησιάζουσες –Μία κωμωδία σε συνεργασία με τον Πολιτιστικό Οργανισμό του Δήμου Πατρέων (πρώτη παράσταση: Σάββατο 12 Φεβρουαρίου).Πρόκειται για το Αριστοφανικό Χορόδραμα “ΙΑΚΩΒΟΣ ΚΑΜΠΑΝΕΛΛΗΣ” που θα παρουσιαστεί στο Δημοτικό Θέατρο Απόλλων στο πλαίσιο των εκδηλώσεων για τα 100 χρόνια από τη γέννηση του πατριάρχη του νεοελληνικού θεάτρου.

Η παράσταση Εκκλησιάζουσες του Λουκά Θάνου βασίζεται στην ομώνυμη κωμωδία του Αριστοφάνη, από την μετάφραση του Κώστα Ταχτσή. Το έργο έχει διανθιστεί με τραγούδια και κείμενα του Ιάκωβου Καμπανέλλη και του Λουκά Θάνου. Η πρεμιέρα έχει προγραμματιστεί για το Σάββατο 12 Φεβρουαρίου 2022 και ώρα 21:30.

Οι Εκκλησιάζουσες, του Αριστοφάνη, παρουσιάστηκαν για πρώτη φορά το 392 π.Χ. Μέσα από την ιδιότυπη κωμική τους φόρμα και τα χιουμοριστικά επεισόδια της πολιτικής κωμωδίας, ο ποιητής εκφράζει την πικρία του για την δύσκολη κατάσταση της Αθήνας, μετά το τέλος του Πελοποννησιακού πολέμου.

Την περίοδο αυτή οι Αθηναίες, με πρωτοβουλία της Πραξαγόρας, αποφασίζουν να αντιδράσουν δυναμικά. Μεταμφιεσμένες σε άντρες, εμφανίζονται στην Εκκλησία του Δήμου και επιβάλλουν τις πολιτικές τους μεταρρυθμίσεις, εφαρμόζοντας περιουσιακή και ερωτική κοινοκτημοσύνη. Γεγονός που θα αποδειχτεί ουτοπικό και θα υπονομευθεί από διαδοχικές κωμικοτραγικές καταστάσεις.

Στη διάρκεια της συνέντευξης Τύπου υπογραμμίστηκε ιδιαίτερα η συνεργασία στον χώρο του Πολιτισμού.

Συνέντευξη Τύπου του ΔΗ.ΠΕ.ΘΕ. Πάτρας και της ΚΕΔΗΠ-Καρναβάλι Πάτρας παρουσία του Δημάρχου Πατρέων Κώστα Πελετίδη, του προέδρου του ΔΗ.ΠΕ.ΘΕ. Πέτρου Βάη,  της προέδρου του Πολιτιστικού Οργανισμού Κατερίνας Γεροπαναγιώτη, της προέδρου ΚΕΔΗΠ-Καρναβάλι Πάτρας Ήρας Κουρή, του Καλλιτεχνικού Διευθυντή Λουκά Θάνου, του σκηνογράφου  Κέννυ  ΜακΛέλλαν και του χορογράφου Άγγελου Χατζή.

Ο Δήμαρχος Πατρέων επεσήμανε μεταξύ άλλων την συνεργασία των φορέων πολιτισμού της πόλης ως γεγονός που παράγει καλλιτεχνικό έργο υψηλού επιπέδου ενώ οι πρόεδροι των οργανισμών τόνισαν την αναγκαιότητα αυτής της συνεργασίας ειδικά στους δύσκολους καιρούς που διανύουμε, με ουσιαστικό αντίκρισμα για τους πολίτες της Πάτρας.

Την Παρασκευή 11/2 θα ανακοινωθούν και οι επόμενες δράσεις του Καρναβαλιού από τον Δήμαρχο και την πρόεδρο του Καρναβαλικού Οργανισμού, σύμφωνα με τα πρωτόκολλα που αναμένεται να ανακοινώσει η Κυβέρνηση. Τέλος ο πρόεδρος του ΔΗ.ΠΕ.ΘΕ. ευχαρίστησε τους συνεργάτες και δημοσιογράφους για την αρωγή τους στον τομέα του πολιτισμού και τους κάλεσε να παρακολουθήσουν την παράσταση Εκκλησιάζουσες, μία Κωμωδία στο Δημοτικό Θέατρο Απόλλων.

O Καλλιτεχνικός Διευθυντής και σκηνοθέτης της παράστασης Λουκάς Θάνος  μεταξύ άλλων ανέφερε:

Είχα την μεγάλη τύχη να συναντηθώ, να συνομιλήσω, να συνεργασθώ και να δημιουργήσω με τον παμμέγιστο, τον πατριάρχη του ελληνικού θεάτρου, του αιώνα μας, τον Ιάκωβο Καμπανέλλη, στα τελευταία δημιουργικά μονοπάτια της ζωής του. Από την δίχρονη αυτή συνοδοιπορία μας προέκυψε το «ΛΥΡΙΚΟ ΧΟΡΟΔΡΑΜΑ» που πρωτοπαρουσιάστηκε ως μια σπουδή στο Θέατρο Πέτρας.

Μετά τον θάνατο του μεγάλου μας δημιουργού, το άφησα, μα πάντα το κρατούσα σαν φυλαχτό, στο βάθος των δημιουργικών ανησυχιών μου.

 Μόλις ανέλαβα την καλλιτεχνική διεύθυνση  του ΔΗ.ΠΕ.ΘΕ. της Πάτρας, το πρώτο μου μέλημα ήταν να αφιερώσουμε το 2022 στον Ιάκωβο Καμπανέλλη και αυτό μου έφερε στο προσκήνιο της σκέψης μου το «ΛΥΡΙΚΟ ΧΟΡΟΔΡΑΜΑ» μας.

Η επίμονη έννοια μου για συνεργασίες με τις πολιτιστικές δομές της πόλης, αλλά και εκείνων των εκτός των τειχών, με οδήγησε στην πολύ θετική συνάντηση με την πρόεδρο του Καρναβαλικού Οργανισμού, Ήρα Κουρή. Η σκέψη μου ήταν να ενώσουμε τον ΑΠΩΛΛΩΝΑ του ΔΗ.ΠΕ.ΘΕ. με τον ΔΙΟΝΥΣΟ των «Σφαγείων», του καρναβαλιού, με καρδιά τον Αριστοφάνη.

Το «Έτος Καμπανέλλη» και η πιθανότητα ενός αριστοφανικού καρναβαλιού με οδήγησαν στις Εκκλησιάζουσες του Αριστοφάνη και στη Μια Κωμωδία του Καμπανέλλη και, κρατώντας το «ΛΥΡΙΚΟ ΧΟΡΟΔΡΑΜΑ» σαν ραχοκοκαλιά της δραματουργίας, δημιούργησα έτσι δίχως καν να το καταλάβω ένα λιμπρέτο, δεν έλλειπε παρά να συνθέσω την μουσική και έτσι ένα θεατρικό έργο ξαφνικά γεννήθηκε που έμελλε να γίνει η πρώτη παραγωγή του ΔΗ.ΠΕ.ΘΕ. της Πάτρας για το δυστοπικό έτος 2022 και ο τίτλος αυτού ΕΚΚΛΗΣΙΑΖΟΥΣΕΣ - ΜΙΑ ΚΩΜΩΔΙΑ
 «ΑΡΙΣΤΟΦΑΝΙΚΟ ΧΟΡΟΔΡΑΜΑ ΙΑΚΩΒΟΣ ΚΑΜΠΑΝΕΛΛΗΣ».

 Η παράσταση Εκκλησιάζουσες μία Κωμωδία -Αριστοφανικό Χορόδραμα “ΙΑΚΩΒΟΣ ΚΑΜΠΑΝΕΛΛΗΣ” του Λουκά Θάνου, βασίζεται στην ομώνυμη κωμωδία  του Αριστοφάνη, από την μετάφραση του Κώστα Ταχτσή. Το έργο έχει διανθιστεί  με κείμενα και στίχους του Ιάκωβου Καμπανέλλη και του Λουκά Θάνου. Η πρεμιέρα έχει προγραμματιστεί για το Σάββατο 12 Φεβρουαρίου 2022 και ώρα 21:30.

Οι Εκκλησιάζουσες, του Αριστοφάνη, παρουσιάστηκαν για πρώτη φορά το 392 π.Χ. Μέσα από την ιδιότυπη κωμική τους  φόρμα και τα χιουμοριστικά  επεισόδια της πολιτικής κωμωδίας, ο ποιητής εκφράζει την πικρία του για την δύσκολη κατάσταση της Αθήνας, μετά το τέλος του Πελοποννησιακού πολέμου.

Συντελεστές:

Σκηνοθεσία-Χορογραφία: Λουκάς Θάνος      

Σκηνικά- Κοστούμια: Κέννυ ΜακΛέλλαν        

Λιμπρέτο-Μουσική:  Λουκάς Θάνος                         

Επιπρόσθετη Χορογραφία:  ‘Αγγελος Χατζής 

Σχεδιασμός φωτισμών: Νίκος Σωτηρόπουλος

Σχεδιασμός ήχου: Σάκης Κουτσούκος

Βοηθός σκηνοθέτη: Όλγα Θάνου                   

Διεύθυνση παραγωγής: Τίνα Γιοβάνη

Προβολή και Επικοινωνία: Σοφία Μαυρίδη

Teaser –Video παράστασης: Beton Latex, Iωάννης+Κοψίνης, Ανδρέας Σμιρίλιος   

Φωτογράφιση παράστασης: Νίκος Ψαθογιαννάκης

Παίζουν :

ΕΦΗ ΚΙΤΣΑΝΤΑ, ΒΑΣΙΛΗΣ ΚΟΚΚΑΛΗΣ, ΜΙΛΤΟΣ ΝΙΚΑΣ, ΑΝΔΡΙΑΝΑ ΧΑΛΚΙΔΗ.

Χορός με το Μπαλέτο του ΔΗ.ΠΕ.ΘΕ.Πάτρας: Θεανώ Ανδρώνη, Ανναθαλία Καράμπελα, Μαρία Κίκινα, Ηλίας Μανιατόπουλος, Κατερίνα Μαραγκάκη, Luiz Mendes, Errik Nour, Άννα Φυτιλά.    

Μουσικοί-Καθηγητές Δημοτικού Ωδείου Πατρών :

Πιάνο: Λιουντμίλα Ιβάνοβα, Νίνα Μεταξά

Α΄και Β΄ Βιολιά: Γιαροσλάβ Τόκαρεβ, Άλλα Σελαλμαζίδη, Βλαντισλάβ Ιβάνοφ, Δανάη Βουτσινά

Βιόλες: Ρόμπερτ Σμαγκούλοβ, Σβετλάνα Χμούροβα

Βιολοντσέλα: Νικολάι Κομισσάροβ, Αλέξανδρος Κακαρούμπας

Κόντρα Μπάσο: Καραπετιάν Βιλέν

Κλαρινέτο: Αγγελική Σύρρου

Τραγούδι-Διδασκαλία  Χορωδίας: Λίνα Γερονίκου

Μέλη Χορωδίας Δωματίου Δημοτικού Ωδείου Πατρών:

Soprani:  Χριστίνα Μωραϊτη ,Ιωάννα Παπαγεωργίου, Σοφία Σαλαβαντάκη, Ειρήνη Τσούμα

Alti: Ελένη Ευθυμίου, Ιωάννα Μαλτέζου, Κωνσταντίνα Παπαλεξοπούλου

Tenori: Κυριάκος Αθανασόπουλος, Βαλέρια Μοτρέβιτς, Κωνσταντίνος Τριπολιτσιώτης

Bassi: Ιορδάνης Βαλαχάς, Βασίλης Κωνσταντάρας.

ΔΗΜΟΤΙΚΟ ΘΕΑΤΡΟ ΑΠΟΛΛΩΝ

Παραστάσεις:

Σάββατο12 Φεβρουαρίου 2022 και ώρα 21:30

Κυριακή 13  Φεβρουαρίου στις 20:00

Τετάρτη 16  Φεβρουαρίου στις 21:30

Πέμπτη  17  Φεβρουαρίου  στις 21:30

Παρασκευή 18 Φεβρουαρίου στις 21:30

Σάββατο 19 Φεβρουαρίου στις 21:30

Κυριακή 20 Φεβρουαρίου στις 20:00

Τετάρτη 23 Φεβρουαρίου  στις 21:30

 

Παρασκευή 25 Φεβρουαρίου στις 21:30

Σάββατο 26 Φεβρουαρίου στις 21:30

Κυριακή 27 Φεβρουαρίου στις 20:00

Τετάρτη   2  Μαρτίου στις 21:30

Πέμπτη    3   Μαρτίου στις 21:30

Παρασκευή 4  Μαρτίου στις 21:30.

(Σάββατο 5  Μαρτίου στις 21:30-Κυριακή 6  Μαρτίου στις 20:00)

Τηλέφωνο ταμείου Θεάτρου Απόλλων: 2610 273613

Ηλεκτρονική προπώληση εισιτηρίων : https://www.ticketservices.gr/event/ekklisiazouses-mia-komodia/

Τιμές εισιτηρίων: Γενική είσοδος 10 ευρώ

Φοιτητικό, Μαθητικό, ΑΜΕΑ, Ανέργων 8 ευρώ

Καθηγητές, μαθητές Λαϊκού Φροντιστηρίου, κέντρο κακοποιημένων γυναικών και φοιτητές θεατρικών σπουδών -Ατέλεια.

Η παράσταση είναι αμιγής. 

Ακολουθήστε το thebest.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο thebest.gr

Culture