Back to Top
#TAGS ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΠΑΤΡΩΝ Αιγιάλεια Νάσος Νασόπουλος Γυναικοκτονία Ρούλα Πισπιρίγκου Travel West Forum
Αγγελίες
Μην ψάχνεις, βρες στο
THE BEST

ΚΟΙΝΩΝΙΑ

/

Μαθητής στο σχολείο με φούστα- Τι λέει για τα περιστατικά τύπου Ίλιον ο διευθυντής της Β΄θμιας εκπαίδευσης Αχαϊας

Μαθητής στο σχολείο με φούστα- Τι λέει γ...
Τσίχλα Κωνσταντίνα
[email protected] , Facebook Page

Αρκετές είναι, σύμφωνα με πληροφορίες του thebest.gr, οι περιπτώσεις παιδιών σε σχολεία  της Αχαΐας που αντιμετωπίζουν θέματα και στην περιοχή μας

Αρκετές είναι, σύμφωνα με πληροφορίες του thebest.gr, οι περιπτώσεις παιδιών σε σχολεία  της Αχαΐας που αντιμετωπίζουν θέματα παρενδυσίας. Μπορεί αγόρια να επιλέγουν να ντύνονται με πιο θηλυπρεπή ρούχα ή κορίτσια να επιλέγουν πιο «αντρική» ενδυμασία, ή να υπάρχουν άλλα θέματα που να αποτελούν ένδειξη διαταραχής φύλου,  ωστόσο δεν έχει υπάρξει κάποιο φαινόμενο που να οδηγήσει σε ακραίες καταστάσεις όπως έγινε πριν λίγες μέρες στο Ίλιον και τα θέματα λύθηακν με λεπτότητα και σεβασμό.

Μέχρι τώρα μάλιστα, αυτές οι περιπτώσεις δεν έχουν φτάσει καν στη διεύθυνση δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης καθώς δεν έχουν υπάρξει προβλήματα ή εντάσεις. Το πιο σύνηθες φαινόμενο είναι τα παιδιά να ζητούν από τους συμμαθητές τους να τα φωνάζουν με κάποιο άλλο όνομα, Μπορεί για παράδειγμα ένα κορίτσι να ζητά να το αποκαλούν με το όνομα της σε άλλο φύλο. Πιο συγκεκριμένα είναι γνωστά στο thebest,gr τρία περιστατικά σε τρία διαφορετικά σχολεία τα τελευταία χρόνια ενώ παρατηρείται μία αλλαγή πλέον και στη συμπεριφορά των μαθητών απέναντι σε συμμαθητές που εκφράζουν μία διαφορετικότητα σε ό,τι αφορά τις διαταραχές φύλου σε σχέση με παλαιότερα. Φαίνεται δηλαδή ότι υπάρχει περισσότερη κατανόηση και υποστήριξη.

Για τον τρόπο με τον οποίο θα πρέπει να αντιμετωπίζονται περιπτώσεις παιδιών που εκφράζουν διαφορετικότητα, η δυσφορία φύλου εντός του σχολικού περιβάλλοντος μίλησε στο thebest.gr ο διευθυντής της δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης, Ανδρέας Ζέρβας με αφορμή τη λεκτική επίθεση που δέχθηκε από καθηγητή ένας μαθητής, στο Ίλιον, επειδή εμφανίστηκε στο σχολείο φορώντας φούστα.

Η κουβέντα που ξεκίνησε μετά από αυτό ειναι μεγάλη και αφορά το κατά πόσο το σχολείο  είναι δημοκρατικόκαι το διέπουν αρχές ισότητας και ίσων ευκαιριών.

«Στην περιοχή μας δεν έχουν αναφερθεί τέτοιες περιπτώσεις, δεν μας έχει γνωστοποιηθεί κάτι τέτοιο από κάποιο σχολείο. Στη σχολική κοινότητα υπάρχουν συγκεκριμένοι όροι σχετικά με την ενδυμασία, όχι μόνο για τους μαθητές αλλά και για τους εκπαιδευτικούς. Και σε όλες τις δημόσιες υπηρεσίες υπάρχουν και συνάδουν με την αξιοπρέπεια και την ευπρέπεια» αναφέρει ο κ. Ζέρβας

Όπως εξηγεί, «η προσωπική επιθυμία του οποιουδήποτε είναι σεβαστή. Θα πρέπει όμως με την κατάλληλη παρέμβαση των εκπαιδευτικών, ό,τι αντιτίθεται σε αυτά που προβλέπει η νομοθεσία και η υπηρεσιακή κατάσταση, να λύνονται με τον κατάλληλο τρόπο από τους εκπαιδευτικούς που θα πρέπει να διαθέτουν μία λεπτότητα ως προς τον χειρισμό, ίσως και την επιστημονική εξειδίκευση, πολλές φορές. Σε πρώτο επίπεδο ο εκπαιδευτικός θα πρέπει να αγκαλιάζει τον μαθητή και να τον καθοδηγεί σύμφωνα με τις απαιτήσεις του σχολείου και της εκπαιδευτικής κοινότητας.

Θα πρέπει ο μαθητής να κληθεί για συζήτηση με έναν τρόπο που θα είναι ο πρέπων, χωρίς να εκτεθεί στη σχολική κοινότητα και χωρίς να τον οδηγεί σε αντίθετα αποτελέσματα. Με  σεβασμό στην προσωπικότητά του θα πρέπει να γίνει λοιπόν μία κατ’ ιδίαν συζήτηση και στη συνέχεια θα πρέπει να προφυλάξουμε τον ίδιο αλλά και τους υπόλοιπους μαθητές για να μην είναι εκτεθειμένοι στον κίνδυνο αρνητικών παραδειγμάτων και συμπεριφορών.  

Υπάρχουν και προβλέπονται διαδικασίες ψυχολογικής υποστήριξης για όταν εντοπιστεί κάποια ιδιαιτερότητα, όμως παίζει ρόλο και ο τρόπος που  κάθε εκπαιδευτικός  μπορεί να αντιληφθεί τα πράγματα και να επέμβει. Είναι θέμα χαρακτήρα και εμπειρίας του εκπαιδευτικού. Τέτοια θέματα θα πρέπει να αντιμετωπίζονται με την απαιτούμενη διακριτικότητα και λεπτότητα. Ακόμα κι αν οι ίδιοι οι μαθητές θέλουν να προκαλέσουν, θα πρέπει να τους προφυλάσσουμε και να ακολουθούμε οτιδήποτε υποδεικνύεται από την επιστήμη  για να έχουν πλήρη ένταξη στη φυσιολογική κοινότητα της σχολικής ζωής αλλά και στην κοινωνία, να είναι αποδεκτοί. Ακόμα κι αν οι ίδιοι οι μαθητές έχουν μία τάση να επιδείξουν μία διαφορετικότητα, θα πρέπει να καθοδηγούνται και όλο  το υπόλοιπο σύνολο της τάξης να μπορεί να έχει το επίπεδο να αποδέχεται τη διαφορετικότητα με σεβασμό. Κάθε μαθητής που θέλει να επιδείξει κάτι, έχει κάποιους λόγους. Θα πρέπει αυτοί να εντοπίζονται από ειδικούς και να υπάρχει η σχολική ζωή και για τους ίδιους αλλά και για τους υπόλοιπους».

Όπως τονίζει ο κ. Ζέρβας, «η ουσία είναι αυτή που μας ενδιαφέρει. Πολλές φορές ευαισθητοποιούμαστε σε πράγματα που δε συνάδουν με τη νομιμότητα και με το επιθυμητό από την κοινωνία. Ένα παιδί για παράδειγμα εμφανίζει μία παραβατική συμπεριφορά και πετάει δυναμιτάκια. Και αποβάλλεται με μία ποινή από το σύλλογο διδασκόντων. Ωραιοποιούμε μετά μία κατάληψη  που μπορεί να κάνουν οι συμμαθητές του εναντίον αυτής της αποβολής; Το ότι συμπαραστέκεται η σχολική κοινότητα εξαγιάζει αυτό που έκανε ο μαθητής; Δεν είναι το ζητούμενο το πώς αντιδρούν οι υπόλοιποι μαθητές αλλά το αν τηρούμε τις αρχές της εκπαίδευσης και της κοινωνικότητας της σχολικής κοινότητας. Δεν είναι κριτήριο λοιπόν το πώς θα αντιδράσουν οι υπόλοιποι μαθητές γιατί πολλές φορές μπορεί να μαζοποιηθούν, να συμπαρασύρονται, να τους αρέσει κάτι που βρίσκουν μοντέρνο. Εμείς όμως θα πρέπει να ξεκινάμε με βάση το τι είναι σωστό νομοθετικά γύρω από τα θέματα. Αν ένας εκπαιδευτικός εμφανιστεί με μία ενδυμασία που δεν είναι ευπρεπής ή ημίγυμνος, θα πρέπει να το δεχτούμε αν οι συνάδελφοι ή μαθητές κάνουν μία ενέργεια υπέρ αυτής της εμφάνισης; Αυτή νομιμοποιείται και γίνεται ενδεικνυόμενη; Όλα είναι στην κόψη του ξυραφιού.

Να υπενθυμίσω ότι σε επόμενο επίπεδο υπάρχουν οι δομές της εκπαίδευσης που οι ειδικοί επιστήμονες, εξετάζουν κάθε περίπτωση και συμβάλουν στην σωστή αντιμετώπιση καταστάσεων με το καλύτερο αποτέλεσμα προς όλες τις κατευθύνσεις». 

 

Ακολουθήστε το thebest.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο thebest.gr

Ειδήσεις