Back to Top
#TAGS ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΠΑΤΡΩΝ Αιγιάλεια Νάσος Νασόπουλος Γυναικοκτονία Ρούλα Πισπιρίγκου Travel West Forum
Αγγελίες
Μην ψάχνεις, βρες στο
THE BEST

ΚΟΙΝΩΝΙΑ

/

Καταιγίδες, χιονοπτώσεις και θυελλώδεις άνεμοι- Πώς θα εξελιχθεί το νέο κύμα κακοκαιρίας

Καταιγίδες, χιονοπτώσεις και θυελλώδεις ...

Επιδείνωση του καιρού αναμένεται από το βράδυ της Παρασκευής έως το μεσημέρι της Κυριακής- Ποιες περιοχές θα επηρεαστούν και πότε

Πρόσκαιρη επιδείνωση θα παρουσιάσει ο καιρός από αργά το βράδυ της Παρασκευής (28/01) έως το μεσημέρι της Κυριακής (30/01), με κύρια χαρακτηριστικά τις ισχυρές βροχές και καταιγίδες στην κεντρική και νότια Ελλάδα, τις κατά τόπους πυκνές χιονοπτώσεις σε ορεινά - ημιορεινά και τους θυελλώδεις βόρειους ανέμους εντάσεως 8 και τοπικά 9 μποφόρ.

Το αίτιο που θα προκαλέσει αυτή τη μεταβολή οφείλεται σε μια διαταραχή στην ανώτερη ατμόσφαιρα η οποία - όπως διακρίνεται στην εισαγωγική εικόνα - θα προκαλέσει τη δημιουργία βαρομετρικού χαμηλού στα νοτιοδυτικά τμήματα της χώρας μας με ανατολική κίνηση.

Στην παραπάνω ανάρτηση μπορείτε να διακρίνεται τα ύψη του υετού ανά 6ωρο τα οποία δεν είναι πολύ υψηλά. Ωστόσο, επειδή υπάρχει διαδικασία κυκλογέννεσης (δημιουργία επιφανειακού χαμηλού) θα πρέπει να έχουμε κάποια εγρήγορση, καθώς αυτές οι μικρές διαταραχές συνήθως δεν παρουσιάζουν υψηλή προγνωσιμότητα.

Πάντως η αλλαγή στο σκηνικό του καιρού θα γίνει σε 3 φάσεις:

  1. Αρχικά θα επηρεαστούν τα νησιά του Ιονίου (πλην της Κέρκυρας), η δυτική Στερεά και βαθμιαία η δυτική Πελοπόννησος
  2. Πριν από το μεσημέρι του Σαββάτου βροχές και καταιγίδες θα έχουμε στις Σποράδες, την Εύβοια, τη Θεσσαλία, την ανατολική Στερεά και την ανατολική Πελοπόννησο. Τα φαινόμενα στα βόρεια από το βράδυ θα εξασθενήσουν και από το πρωί της Κυριακής στα υπόλοιπα.
  3. Από το μεσημέρι του Σαββάτου θα έχουμε δυνατές; βροχές και καταιγίδες στην Κρήτη, τις Κυκλάδες, στα νοτιότερα νησιά του ανατολικού Αιγαίου και τα Δωδεκάνησα, ενώ τα φαινόμενα εκεί θα εξασθενήσουν το μεσημέρι της Κυριακής.

Ο δείκτης επικινδυνότατος EFI (Extreme Forecast Index) βρίσκεται σε πορτοκαλί όρια, με τα μεγαλύτερα ύψη βροχής να εκδηλώνονται πάνω από τις θαλάσσιες περιοχές. Αυτό τονίζεται και στη γενική πρόγνωση της ΕΜΥ.

Οι χιονοπτώσεις θα ξεκινήσουν από αργά το βράδυ της Παρασκευής στα ορεινά και ημιορεινά της δυτικής Μακεδονίας και πρόσκαιρα της Ηπείρου, ενώ το Σάββατο θα επεκταθούν στα ορεινά - ημιορεινά της δυτικής και κεντρικής Μακεδονίας, της Θεσσαλίας, της κεντρικής και ανατολικής Στερεάς, της Εύβοιας και της κεντρικής και ανατολικής Πελοποννήσου.

Οι χιονοπτώσεις πάντως από το μεσημέρι στα βόρεια και από αργά το βράδυ στις υπόλοιπες περιοχές θα εξασθενήσουν. Δείτε παρακάτω ένα βίντεο που παρουσιάζει τα ύψη αλλά και το είδος του υετού μέχρι και το μεσημέρι της Κυριακής όπου το χαμηλό πλέον έχει απομακρυνθεί προς τα νοτιοανατολικά.

Πηγή: News 24/7 - Θοδωρής Κολυδάς

Ακολουθήστε το thebest.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο thebest.gr

Ειδήσεις