Back to Top
#TAGS ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΠΑΤΡΩΝ Αιγιάλεια Νάσος Νασόπουλος Γυναικοκτονία Ρούλα Πισπιρίγκου Travel West Forum
Αγγελίες
Μην ψάχνεις, βρες στο
THE BEST

ΚΟΙΝΩΝΙΑ

/

Χρήστος Μπούρας: Φύλαξη και Προστασία στα Πανεπιστήμια: Όχι στο Φόβο και στην Αδιαφορία

 Χρήστος Μπούρας: Φύλαξη και Προστασία σ...

Tι αναφέρει σε άρθρο του ο Πρύτανης του Πανεπιστημίου Πατρών

Σε άρθρο του για την Πανεπιστημιακή Αστυνομία, στα ΝΕΑ, ο Πρύτανης του Πανεπιστημίου Πατρών Χρήστος Μπούρας αναφέρει:
(απο τα χθεσινά ΝΕΑ σελ. 43 21/1/2022)


Έρχεται και επανέρχεται στο Δημόσιο Διάλογο η Πανεπιστημιακή Αστυνομία. Τα προβλήματα είναι γνωστά αλλά με διαφορετική ένταση σε κάθε Πανεπιστήμιο. Επομένως δεν είναι δόκιμη μια οριζόντια λύση. Μπορούμε όλοι να συμφωνήσουμε στα εξής απλές διαπιστώσεις:
1)Τα Πανεπιστήμια είναι Δημόσιος Χώρος όπου επιτρέπεται η ελεύθερη διακίνηση ιδεών με διάλογο όπου οι αποφάσεις λαμβάνονται με την Αρχή Πλειοψηφίας με απόλυτο Σεβασμό όμως στη διατύπωση της γνώμης της Μειοψηφίας.


2)Η επιβολή απόψεων με βία, προπηλακισμούς και καταλήψεις είναι απόλυτα καταδικαστέες.
Ενέργειες και πράξεις που παραβιάζουν τα παραπάνω σημεία δεν πρέπει να γίνονται και δεν είναι αποδεκτές από την Πανεπιστημιακή Κοινότητα.
Το μεγάλο ερώτημα όμως που βάζει η ίδια κοινωνία είναι γιατί συμβαίνουν, τι κάνετε γιατί δεν αντιδράτε?
Η απάντηση είναι πολύ απλή. Μειοψηφικές ομάδες για σειρά ετών στηριζόμενες στην αδιαφορία, στο φόβο και στην έλλειψη μέτρων προχώρησαν σε σειρά παρεμβατικών ενεργειών. Οφείλουμε να ζητήσουμε συγγνώμη όλη η Πανεπιστημιακή Κοινότητα από την Κοινωνία που επιτρέψαμε αυτή τη κατάσταση. Ταυτόχρονα όμως με τόλμη και αποφασιστικότητα να προτείνουμε λύσεις οι οποίες θα λαμβάνουν υπόψιν τις ιδιαιτερότητες κάθε Πανεπιστημίου και θα δώσουν αποτελέσματα. Όχι άλλες άγονες αντιπαραθέσεις και επικοινωνιακές πολιτικές.
Πρέπει να λάβουμε υπόψιν μας πως υπάρχουν ομάδες με πολύ θυμό και χωρίς προτάσεις, οι οποίες επιθυμούν να συνεχιστεί αυτή η κατάσταση. Ήλθε όμως η ώρα να γυρίσουμε σελίδα στα Πανεπιστήμια. Το θέλει η Κοινωνία και το ποιο σημαντικό το επιβάλουν οι εποχές.


Η πρόταση που βάζουμε στο Δημόσιο Διάλογο είναι η εξής:
Η Πολιτεία ενισχύει τις Υπηρεσίες Φύλαξης και Προστασίας των Πανεπιστημίων, με ανθρώπινο δυναμικό και εξοπλισμό. Αν σε κάποιο Πανεπιστήμιο συμβαίνουν πράξεις που δεν μπορεί να αντιμετωπίσει η Υπηρεσία Φύλαξης Προστασίας και Ασφάλειας με ευθύνη του Πρύτανη και της Συγκλήτου καλείται η Αστυνομία. Αν δεν κληθεί η Αστυνομία από Πρύτανη και Σύγκλητο τότε ο αρμόδιος Εισαγγελέας τους παραπέμπει για παράβαση καθήκοντος.


Μια τέτοια πρόταση πρέπει να τύχει και της στήριξης και της αποδοχής όλων μας χωρίς υποσημειώσεις. Ξεκάθαρες απόψεις. Τα Πανεπιστήμια μας πρέπει να γίνουν Πανεπιστήμια χωρίς παρεμβατικές ενέργειες και η Ακαδημαϊκή Κοινότητα έχει χρέος να βοηθήσει για να γίνει αυτό. Πρέπει να σπάσουμε τη σιωπή, να τολμήσουμε και να διασυνδέσουμε το Πανεπιστήμιο με τις παραγωγικές δυνάμεις για να γίνει αναπτυξιακός βραχίονας. Να προσπαθήσουμε για αυτόν τον θρίαμβο


Πιστεύουμε πως η μόνιμη παρουσία Πανεπιστημιακής Αστυνομίας στα Πανεπιστήμια θα δημιουργήσει περισσότερα προβλήματα από αυτά που θα έλθει να λύσει. Αντίθετα η πρόταση που βάζουμε στο Δημόσιο Διάλογο έχει περισσότερες πιθανότητες να πετύχει, γιατί απλά θα φέρει όλη την Πανεπιστημιακή Κοινότητα προ των ευθυνών της και επομένως θα έχει αποτελέσματα.
Κάνω έκκληση να μην οδηγήσουμε τα πράγματα σε διχασμούς αλλά σε θριάμβους. Αυτό όμως θα γίνει όταν πάψει η αδιαφορία και αναλάβουμε τις ευθύνες μας. Όλα αυτά τώρα πριν είναι πολύ αργά. Δεν έχουμε να φοβηθούμε τίποτα και κανέναν.

Ακολουθήστε το thebest.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο thebest.gr

Ειδήσεις