Back to Top
#TAGS Αιγιάλεια Κορωνοϊός Νάσος Νασόπουλος Πόλεμος στην Ουκρανία Θάνατος τριών παιδιών στην Πάτρα Πανελλήνιες 2022 ΠΑΝΕΛΛΗΝΙΕΣ
Αγγελίες
Μην ψάχνεις, βρες στο
THE BEST

ΚΟΙΝΩΝΙΑ

/

Αχαΐα: "Στα κάγκελα" για τις μετακινήσεις γιατρών από Κέντρα Υγείας, στο Νοσοκομείο Αιγίου- ΒΙΝΤΕΟ & ΦΩΤΟ

Αχαΐα: "Στα κάγκελα" για τις μ...
Μακρυγένη Ελευθερία

Διαμαρτυρία σήμερα στα γραφεία της 6ης ΥΠΕ και στάση εργασίας από την ΕΙΝΑ

Αντιδράσεις προκαλεί η μετακίνηση γιατρών από Κέντρα Υγείας της Ακράτας, της Ερυμάνθειας και της Χαλανδρίτσας Αχαΐας στο Νοσοκομείο, Αιγίου για να καλυφθεί εφημεριακά. Σήμερα πραγματοποιήθηκε διαμαρτυρία στα γραφεία της 6ης ΥΠΕ στην Πάτρα, ζητώντας να ανακληθεί η απόφαση, ενώ η EINA κήρυξε  στάση εργασίας  στα Κέντρα Υγείας και τις ΤΟΜΥ από τις 12 ως τις 3 το μεσημέρι και απηύθυνε κάλεσμα συμμετοχής στη συγκέντρωση στην 6η ΥΠΕ.

Όπως επεσήμανε η Ελένη Λάττα Πρόεδρος της Τριμελούς Επιτροπής ΓΙατρών Κέντρων Υγείας της ΕΙΝΑ, το πρόβλημα με την υποστελέχωση του Νοσοκομείου Αιγίου δεν είναι τωρινό ούτε προκλήθηκε στη διάρκεια της πανδημίας. "Καλούμαστε να λύσουμε ένα χρόνια πρόβλημα και καλούμαστε να εφημερεύσουμε πέραν του αριθμού των εφημεριών που κάνουμε στα Κέντρα Υγείας". Αναδεικνύοντας την κατάσταση που δημιουργείται είπε πως θα μείνει η ύπαιθρος χωρίς γιατρούς. "Υπάρχουν λύσεις για το Νοσοκομείο του Αιγίου. Θέλουμε να λειτουργήσει με μόνιμο προσωπικό όλων των ειδικοτήτων".

Παράλληλα ανέφερε πως αυτή η πρακτική υποβαθμίζει επί της ουσίας και τη λειτουργία του Νοσοκομείου Αιγίου. Και πρόσθεσε: "Υπάρχει προκήρυξη που έχουν βγει τα προσωρινά αποτελέσματα με 8 θέσεις για το Αίγιο και η 6η ΥΠΕ δεν τους καλεί να δουλέψουν με τις διαδικασίες του κατεπείγοντος".

To παρών στην κινητοποίηση έδωσε και ο Δήμαρχος Ερυμάνθου Θεόδωρος Μπαρής εκφράζοντας την αντίθεσή του στη μετακίνηση γιατρών από τα Κέντρα Υγείας Χαλανδρίτσας και Ερυμάνθου, ειδικά σε μια περίοδο, που όπως είπε χρειάζονται να ενισχυθούν αυτές οι δομές.

Η ΕΠΙΣΤΟΛΗ ΤΗΣ ΕΙΝΑ ΣΤΟΝ ΥΠΟΥΡΓΟ ΥΓΕΙΑΣ

ΑΝΥΠΟΧΩΡΗΤΟΣ ΑΓΩΝΑΣ ΕΝΑΝΤΙΑ ΣΤΟ ΚΛΕΙΣΙΜΟ ΤΟΥ ΝΟΣΟΚΟΜΕΙΟΥ ΑΙΓΙΟΥ

 Η ΕΙΝΑ σε επιστολή της στον Υπουργό Υγείας αναφέρει:

Η αναστολή λειτουργίας της χειρουργικής κλινικής ξαναφέρνει στην επιφάνεια το βαθύ δομικό πρόβλημα και αδιέξοδο που έχει επέλθει εδώ και μήνες στο ΓΝ Αιγίου, ως αποτέλεσμα της διαχρονικής πολιτικής απαξίωσης των περιφερειακών νοσοκομείων, που έχει επιταθεί τα τελευταία χρόνια, σε συνδυασμό με την χαοτική διαχείριση της νυν διοίκησης του νοσοκομείου που πολλαπλασιάζει τα προβλήματα.

 

Είναι πλέον πασιφανές ότι αθόρυβα και σιωπηλά υλοποιείται το διακηρυγμένο από τον ίδιο τον πρωθυπουργό σχέδιο κλεισίματος των «πλεοναζόντων νοσοκομείων της περιφέρειας», εις βάρος της τοπικής κοινωνίας και προς τέρψη των μεγάλων ιδιωτικών συμφερόντων της υγείας.

 

Το πολιτικό, κοινωνικό και υγειονομικό κόστος της παραπάνω απόφασης δεν μπορεί να μετακυλίεται στους γιατρούς και εργαζόμενους του νοσοκομείου, που πλέον εξαναγκάζονται να δουλεύουν σε καθεστώς εργασιακής ζούγκλας, κάνοντας έως και 20 εφημερίες τον μήνα, προκειμένου να εξυπηρετήσουν τους κατοίκους της περιοχής.

 

Κυβέρνηση, πολιτική ηγεσία Υπουργείου Υγείας, Διοίκηση 6ης ΥΠΕ και ΓΝ Αιγίου δεν μπορούν να κρύβονται άλλο κάτω από τις ιατρικές ποδιές. Ας πουν καθαρά στην τοπική κοινωνία τις προθέσεις τους για το μέλλον του Νοσοκομείου, αναλαμβάνοντας την αντίστοιχη πολιτική ευθύνη.

 

Τα κενά, οι ελλείψεις και οι λύσεις έχουν πολλαπλώς επισημανθεί τόσο από τους γιατρούς όσο και τους τοπικούς φορείς της Αιγιαλείας και έχουν παραπεμφθεί στις καλένδες. Οι αρμόδιοι ούτε θέλουν ούτε μπορούν να δώσουν  μακροπρόθεσμη και μόνιμη λύση στο πρόβλημα.

 

Οι μετακινήσεις γιατρών με εντέλλεσθε από ΚΥ του νομού, καθώς και ειδικευόμενων γιατρών γενικής ιατρικής, απλά αναπαράγουν το αδιέξοδο, αποδυναμώνοντας για άλλη μια φορά την Δημόσια Πρωτοβάθμια Περίθαλψη. Η προσωρινή λύση της εφημεριακής κάλυψης του ΤΕΠ ΓΝ Αιγίου, μόνο από το όμορο ΚΥ Ακράτας, που έτσι κι αλλιώς συνεισφέρει εδώ και χρόνια, θα μπορούσε να αποτελέσει επιλογή ανάγκης, με σαφή χρονικό ορίζοντα (πχ. έως 2 μήνες) και έως ότου δοθούν μόνιμες λύσεις στην υποστελέχωση του νοσοκομείου. Αυτό αντί της επιλογής επιβάρυνσης και απορρύθμισης της λειτουργίας δύο επιπλέον ΚΥ  (Χαλανδρίτσα, Ερυμάνθεια), που εξυπηρετούν ανάγκες μεγάλων και διαφορετικών πληθυσμών. Το βασικό και κύριο παραμένει όμως η συνολική και μόνιμη λύση για το ΓΝΑιγίου.

 

Η συνολική λύση για να μην υποβαθμιστεί σε Κέντρο Υγείας το ΓΝ Αιγίου, βρίσκεται πλέον στα χέρια της αγωνιζόμενης κοινωνίας της Αιγιαλείας. Να αγωνιστούμε μαζικά και ανυποχώρητα για το Δικαίωμα στην Υγεία και τη Ζωή. Να παρθούν έκτακτα μέτρα σωτηρίας του νοσοκομείου. Ως Ε.Ι.Ν.Α θα συνεχίσουμε να βρισκόμαστε στο πλευρό των συναδέλφων και της κοινωνίας για:

Αύξηση του κρατικού προϋπολογισμού για το ΓΝΑιγίου
Να παρθούν όλα τα απαραίτητα μέτρα για να παραμείνει το ΓΝΑιγίου δευτεροβάθμιο νοσοκομείο και να μην καταστεί Κέντρο Υγείας με λίγες δευτεροβάθμιες υπηρεσίες  – Τέρμα πια στη συγκάλυψη και απόσειση των ευθυνών και τις εμβαλωματικές λύσεις -Τέρμα στην κοροϊδία των κατοίκων
Επιτάχυνση των κρίσεων που εκκρεμούν για όλες τις προκηρυγμένες μόνιμες θέσεις γιατρών – Άμεση ταυτόχρονη προκήρυξη όλων των κενών οργανικών θέσεων –  Θέσπιση κινήτρων για την προσέλκυση νέων γιατρών
Άμεση νομοθετική ρύθμιση για αλλαγή του απαρχαιωμένου οργανισμού με θέσπιση αυτόνομου ΤΕΠ και δυνατότητα πρόσληψης γιατρών σε αυτό ώστε να καλύπτεται το έργο της καθημερινής 24ωρης εφημέρευσης
Αυστηρή τήρηση των ορίων ασφαλούς λειτουργίας και εφημέρευσης με βάση τις εισηγήσεις των επιστημονικών οργάνων
Να υπάρξει επιτέλους καθημερινή λειτουργία του αξονικού τομογράφου (θεμελιώδης λειτουργία για το οποιοδήποτε νοσοκομείο και βασική ανάγκη για την μείωση των διακομιδών σε όμορα νοσοκομεία), η οποία απαιτεί επιπλέον ιατρικό και παραϊατρικό προσωπικό.
Να λειτουργήσει το γαστρεντερολογικό τμήμα γεγονός που θα ενισχύσει σε πολύ μεγάλο βαθμό την ποιότητα παροχής υπηρεσιών και θα αποφορτίσει σημαντικά τα μεγάλα νοσοκομεία των Πατρών.
 

 

 

Για το Δ.Σ της Ε.Ι.Ν.Α

Ακολουθήστε το thebest.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο thebest.gr

Ειδήσεις