Back to Top
#TAGS ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΠΑΤΡΩΝ Αιγιάλεια Νάσος Νασόπουλος Γυναικοκτονία Ρούλα Πισπιρίγκου Travel West Forum
Αγγελίες
Μην ψάχνεις, βρες στο
THE BEST

ΚΟΙΝΩΝΙΑ

/

Αρναούτογλου: "Ψυχρή μάζα πολικής προέλευσης θα ρίξει εντυπωσιακά τη θερμοκρασία" - Μπαίνει στην "κατάψυξη" η χώρα

Αρναούτογλου: "Ψυχρή μάζα πολικής π...

Η θερμοκρασία θα είναι άκρως χειμωνιάτικη και ο παγετός ισχυρός

Έχουμε μπροστά μας μια αμιγώς χειμωνιάτικη εβδομάδα με σοβαρή ψυχρή εισβολή από τα βόρεια Βαλκάνια που θα δώσει χιόνια και σε χαμηλότερα υψόμετρα, σημαντική πτώση της θερμοκρασίας και θυελλώδεις βοριάδες το Σαββατοκύριακο.

Τις τελευταίες ημέρες ο πολικός αεροχείμαρος κατευθυνόμενος από τον Καναδά προς την Ευρώπη, έχει εκτοπιστεί βορειότερα από την μέση κλιματική του θέση στην περιοχή της Δυτικής Ευρώπης. Αυτό έχει ως αποτέλεσμα την ανάπτυξη πεδίου υψηλών πιέσεων στην Κεντρική και Δυτική Ευρώπη όπου επικρατούν καλές καιρικές συνθήκες, ανομβρία και κατά διαστήματα υψηλές για την εποχή θερμοκρασίες. Ανατολικότερα ωστόσο, στην περιοχή της Σκανδιναβίας και της Δυτικής Ρωσίας, ο αεροχείμαρος στρέφεται προς νότο μεταφέροντας ψυχρές αέριες μάζες κατά κύματα νοτιότερα, μοτίβο που αναμένεται να διατηρηθεί.

 Το διήμερο Τρίτη 18/01 - Τετάρτη 19/01 θα ακολουθήσει μια δεύτερη ψυχρή εισβολή, ελαφρώς ισχυρότερη, η οποία θα δώσει πρόσκαιρα φαινόμενα στην Ανατολική και Νότια Ελλάδα, μεταξύ των οποίων παροδικές χιονοπτώσεις σε περιοχές της Εύβοιας και της Ανατολικής Στερεάς με σχετικά χαμηλό υψόμετρο. Τέλος από το Σάββατο 22/01 ενδέχεται να εκδηλωθεί μια τρίτη, ακόμα ισχυρότερη ψυχρή εισβολή η οποία εμφανίζει αυξημένες πιθανότητες να δώσει χιονοπτώσεις ακόμα και σε πεδινά τμήματα.

 
Εναλλαγές αερίων μαζών και θερμοκρασιακά σκαμπανεβάσματα
Για σκαμπανεβάσματα θερμοκρασιακά τις επόμενες ημέρες έκανε λόγο ο μετεωρολόγος της ΕΡΤ, Σάκης Αρναούτογλου, καθώς όπως εξήγησε θα υπάρχουν εναλλαγές αερίων μαζών.

Από την Παρασκευή το απόγευμα και μετά θα εισέλθει ψυχρή μάζα πολικής προέλευσης, η οποία θα ρίξει εντυπωσιακά τη θερμοκρασία από τα βόρεια προς τον νότο.

"Θέλει λίγο προσοχή αύριο στους ανέμους στην ανατολική Ελλάδα, κυρίως στη νησιωτική καθώς θα φυσήξει δυνατά ένας βοριάς και μάλιστα εκτός από έντονο κυματισμό, θα ρίξει αισθητά και τη θερμοκρασία. Αυτός ο βοριάς θα είναι αρκετά παγερός σε μεγάλο τμήμα της χώρας", τόνισε ο Σάκης Αρναούτογλου.

Την Παρασκευή αναμένεται μια σταδιακή επιδείνωση του καιρού μέσα στην ημέρα με αρκετές βροχές στη δυτική Ελλάδα, κατά τόπους στα νησιά του ανατολικού - βορειοανατολικού Αιγαίου.

Από το απόγευμα στη βόρεια Ελλάδα θα μπει παγερός βοριάς και μαζί με κάποια σύννεφα θα πρέπει να αρχίσουν να δίνουν βροχές στα παραθαλάσσια αρχικά και κάποιες χιονοπτώσεις σε ορεινές, ημιορεινές και βαθμιαία ίσως και σε πεδινές περιοχές.

Το Σάββατο οι χιονοπτώσεις κατεβαίνουν πιο νότια και επηρεάζουν πρόσκαιρα και περιοχές της βόρειας Ελλάδας και ίσως φτάσουν μέχρι και σε πολύ χαμηλά υψόμετρα και στην κεντρική Ελλάδα. "Περιμένουμε τα αυριανά στοιχεία για να έχουμε μια καλύτερη εικόνα για αυτόν τον χιονιά που θα προκύψει σε αρκετές περιοχές της χώρας κυρίως κατά τη διάρκεια του Σαββατοκύριακου.

Από την Παρασκευή το απόγευμα και μετέπειτα θα εισέλθει αυτή η ψυχρή μάζα πολικής προέλευσης, η οποία θα ρίξει εντυπωσιακά τη θερμοκρασία από βορά προς νότο.

Φαίνεται να έχουμε κάποιες αξιόλογες χιονοπτώσεις ακόμη και σε περιοχές παραθαλάσσιες και σε πολύ χαμηλά υψόμετρα, ακόμη και της κεντρικής ίσως και στα νότια τμήματα της χώρας φτάσουν κάποιες χιονοπτώσεις προς το Σαββατοκύριακο".

Ακολουθήστε το thebest.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο thebest.gr

Ειδήσεις