Back to Top
#TAGS ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΠΑΤΡΩΝ Αιγιάλεια Νάσος Νασόπουλος Ρούλα Πισπιρίγκου Βασιλιάς Κάρολος της Αγγλίας Κέιτ Μίντλετον
Αγγελίες
Μην ψάχνεις, βρες στο
THE BEST

ΠΟΛΙΤΙΚΗ

/

Σία Αναγνωστοπούλου: «Η κ. Μενδώνη αποχώρησε για να μην απαντήσει για το περιστατικό λογοκρισίας του Χρ. Ζαραλίκου» -ΔΕΙΤΕ ΒΙΝΤΕΟ

Σία Αναγνωστοπούλου: «Η κ. Μενδώνη αποχώ...

Ο Υφυπουργός Πολιτισμού κ. Γιατρομανωλάκης αρκέστηκε να παρουσιάσει ως επίσημη ανακοίνωση της ηγεσίας του ΥΠΠΟΑ, ανάρτηση του ιδίου στα προσωπικά του μέσα κοινωνικής δικτύωσης

Η βουλευτής Αχαΐας ΣΥΡΙΖΑ και Τομεάρχης Πολιτισμού, Σία Αναγνωστοπούλου κατέθεσε ερώτηση προς τον Υπουργό Πολιτισμού και Αθλητισμού Λίνα Μενδώνη, με θέμα την εκκωφαντική σιωπή του ΥΠΠΟΑ στο περιστατικό λογοκρισίας της θεατρικής παράστασης του Χρ. Ζαραλίκου.

«Η κ. Μενδώνη παρούσα στη Βουλή, αποχώρησε για να μην απαντήσει στην ερώτηση για το περιστατικό λογοκρισίας της θεατρικής παράστασης του Χρ. Ζαραλίκου», τονίζει σε ανακοίνωση της η κ. Αναγνωστοπούλου.

Πιο συγκεκριμένα τη Δευτέρα 17.1.2022 συζητήθηκε στη Βουλή, η επίκαιρη ερώτηση της βουλευτού Αχαΐας ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ, Σίας Αναγνωστοπούλου για το περιστατικό λογοκρισίας της θεατρικής παράστασης του Χρ. Ζαραλίκου.

Η βουλευτής και Τομεάρχης Πολιτισμού της ΚΟ του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ, εξέφρασε αρχικά την θλίψη της για την απώλεια του Αλέκου Φασιανού αλλά και την ευγνωμοσύνη της απέναντι στον σπουδαίο ζωγράφο, για το εμβληματικό έργο και τον τρόπο που «μέσα από την τέχνη του έμαθε όλους μας να βλέπουμε τη ζωή αλλιώς», όπως χαρακτηριστικά είπε.

Η κ. Αναγνωστοπούλου, στην πρωτολογία της, σημείωσε πως: «η κ. Μενδώνη αποχώρησε και δεν έμεινε να απαντήσει σε μία ερώτηση που δεν αφορά στον Σύγχρονο Πολιτισμό ειδικά, αφορά την ελευθερία και τη δημοκρατία στην Τέχνη και όχι μόνο. Αφορά στην κουλτούρα της ελευθερίας και της δημοκρατίας που πρέπει βέβαια να προστατεύεται κατεξοχήν και καταρχήν από το ΥΠΠΟΑ».

Αναφερθείσα στο περιστατικό της Πέμπτης 2/12/2021, όπου ομάδα ατόμων ανέβηκαν στη θεατρική σκηνή και διέκοψαν με βίαιο τρόπο τη θεατρική παράσταση του κ. Ζαραλίκου, επειδή διαφώνησαν με το περιεχόμενο του κειμένου, η βουλευτής Αχαΐας τόνισε πως παρότι  σύσσωμος ο καλλιτεχνικός και ο πολιτικός κόσμος αντέδρασαν, δεν υπήρξε μία ξεκάθαρη ανακοίνωση της Υπουργού Πολιτισμού, μία ξεκάθαρη τοποθέτηση υπεράσπισης του Πολιτισμού.

«Επειδή όμως πέρσι, σε μία άλλη περίπτωση, εκ διαμέτρου αντίθετη είδαμε την ίδια την υπουργό και το ΥΠΠΟΑ να προσπαθεί να προστατεύσει τη φήμη ενός ηθοποιού, παρά το γεγονός πως υπήρχε επώνυμη καταγγελία για κακουργηματικές πράξεις, επειδή βλέπουμε να πυκνώνουν τα φαινόμενα λογοκρισίας, ανελευθερίας, τα φαινόμενα διάχυσης μίας κουλτούρας φόβου –μπλοκάρονται λογαριασμοί καλλιτεχνών-βλέπουμε επίσης να διώκονται δημοσιογράφοι –Βαξεβάνης, Παπαδάκου-, θέλω να ρωτήσω ένα πράγμα: μπορούμε τουλάχιστον από αυτό το βήμα της Βουλής ξεκάθαρα να καταδικάσουμε –και η υπουργός-  τα φαινόμενα λογοκρισίας, ανελευθερίας και παρεμπόδισης της ελευθερίας της Τέχνης, στον Πολιτισμό,»;

Και ενώ η κ. Μενδώνη επέλεξε να αποχωρήσει από τη Βουλή, καθώς βρισκόταν εκεί για να απαντήσει σε ερωτήσεις άλλων συναδέλφων και να μην απαντήσει η ίδια στα σοβαρά ερωτήματα που τίθενται στην επίκαιρη ερώτηση της κ. Αναγνωστοπούλου, ο Υφυπουργός Πολιτισμού κ. Γιατρομανωλάκης, αρκέστηκε να παρουσιάσει ως επίσημη ανακοίνωση της ηγεσίας του ΥΠΠΟΑ, για το εν λόγω περιστατικό, ανάρτηση του ιδίου στα προσωπικά του μέσα κοινωνικής δικτύωσης.

Η κ. Αναγνωστοπούλου στη δευτερολογία της υπογράμμισε πως: «προξενεί αλγεινή εντύπωση το ότι η Υπουργός προτίμησε να μην απαντήσει σε αυτήν την επίκαιρη ερώτηση. Έχουμε επίσημη ανακοίνωση; Η αφήνεται στην τύχη του το γεγονός από το υπουργείο Πολιτισμού,  το οποίο είναι το καθ΄ ύλην αρμόδιο να προστατεύει όχι μόνο την ελευθερία στον Πολιτισμό αλλά και την κουλτούρα ελευθερίας σε μία κοινωνία δημοκρατικότητας»;

Η βουλευτής αφού ανέγνωσε την σαφέστατη ανακοίνωση του υπουργείου Πολιτισμού επί υπουργίας κ. Κωνσταντίνου Τζαβάρα (2012), όταν είχαν σημειωθεί επεισόδια για το θεατρικό έργο «Corpus Christi», αντιπαραβάλλοντας την με τη σιωπή της σημερινής ηγεσίας του υπουργείου Πολιτισμού, για το περιστατικό, τόνισε: «Φοβάμαι πάρα πολύ ότι αυτή η υπεράσπιση των θεμελιωδών φιλελευθέρων αξιών δεν έχουν καμία θέση στην πολιτική της σημερινής ηγεσίας του ΥΠΠΟΑ και της ίδιας της υπουργού, όπως φαίνεται»!

Ακολουθήστε το thebest.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο thebest.gr

Ειδήσεις