Back to Top
#TAGS ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΠΑΤΡΩΝ Αιγιάλεια Νάσος Νασόπουλος Γυναικοκτονία Ρούλα Πισπιρίγκου Travel West Forum
Αγγελίες
Μην ψάχνεις, βρες στο
THE BEST

ΚΟΙΝΩΝΙΑ

/

Αχαΐα: «Κρούουμε τον κώδωνα του κινδύνου»- «Δεν αρκούν τα self tests» λένε οι εκπαιδευτικοί για το άνοιγμα των σχολείων

Αχαΐα: «Κρούουμε τον κώδωνα του κινδύνου...
Τσίχλα Κωνσταντίνα
[email protected] , Facebook Page

  «Ειδικά στην πρωτοβάθμια εκπαίδευση, τα περισσότερα παιδιά της προσχολικής ηλικίας και του Δημοτικού δεν έχουν εμβολιαστεί»

Έντονη είναι η ανησυχία στην εκπαιδευτική κοινότητα για το άνοιγμα των σχολείων μετά τις γιορτές τη στιγμή που υπάρχει τεράστια εξάπλωση του κορωνοϊού στη χώρα. Οι αποφάσεις για το αν και πώς θα γίνει επιστροφή αναμένονται τις επόμενες μέρες, ωστόσο μιλώντας στο thebest,gr ο πρόεδρος των δασκάλων Αχαΐας, Νίκος Θεοδωρόπουλος εξέφρασε τους προβληματισμούς του.

«Οι αποφάσεις θα παρθούν την Τετάρτη.  Όπως σε όλη την κοινωνία έτσι και στην εκπαιδευτική κοινότητα υπάρχει ανασφάλεια εξαιτίας αυτής της κατάστασης. Νιώθουμε μία έντονη ανησυχία από τη στιγμή που υπάρχουν τόσα πολλά κρούσματα στον γενικευμένο πληθυσμό. Ειδικά στην πρωτοβάθμια εκπαίδευση, τα περισσότερα παιδιά της προσχολικής ηλικίας και του Δημοτικού δεν έχουν εμβολιαστεί. Ξεκίνησε ο εμβολιασμός άνω των πέντε ετών αλλά αμέσως τελείωσαν τα εμβόλια και αναμένονται νέα. Θα πάρει κάποιο διάστημα λοιπόν για να προχωρήσει ο εμβολιασμός των παιδιών αυτών των ηλικιών σε ένα ικανοποιητικό επίπεδο» ανέφερε χαρακτηριστικά.

«Υπάρχει λοιπόν όπως καταλαβαίνετε ο κίνδυνος  να γίνει μεγάλη διασπορά του ιού από τα σχολεία. Επιπλέουν σε αυτές τις ηλικίες τα μέτρα ατομικής προστασίας τηρούνται πιο δύσκολα. Υπάρχουν αντικειμενικοί λόγοι που δυσκολεύουν τα πράγματα. Από εκεί και πέρα οι ειδικοί θα αποφασίσουν και θα μας ενημερώσουν. Εμείς κρούουμε τον κώδωνα του κινδύνου καθώς εκτός από αυτά που προανέφερα δεν έχουν παρθεί εδώ και δυο χρόνια, μέτρα όπως η αραίωσή των μαθητών στις αίθουσες. Αυτό είναι απαραίτητο  και για εκπαιδευτικούς και για υγειονομικούς πλέον λόγους. Είναι φυσικό να υπάρχει ανησυχία από τη στιγμή που υπάρχει τέτοια εξάπλωση. Χωρίς να είμαστε ειδικοί, η Omicron διασπείρεται γρήγορα όπως δείχνουν τα πράγματα. Φαίνεται επίσης ότι έχει πιο ήπια συμπτώματα. Εμείς από την πλευρά μας δεν λέμε ούτε να ανοίξουν, ούτε να μην ανοίξουν τα σχολεία. Ωστόσο θέτουμε προβληματισμούς.

Το να γίνει επιστροφή στα σχολεία με rapid tests, δεν ξέρω κατά πόσο είναι εφικτό. Ίσως βοηθούσε την κατάσταση καθώς με τα self tests δεν μπορούμε να είμαστε σίγουροι από πολλές πλευρές. Η οικονομική  επιβάρυνση όμως των εκπαιδευτικών και των οικογενειών είναι σημαντικό θέμα που δυσκολεύει την εφαρμογή του  μέτρου».

Από την πλευρά του ο Αντιπρόεδρος της ΕΛΜΕ Αχαΐας, Θεόδωρος Λυρής, τόνισε, μιλώντας στο thebest.gr:

Έχουμε ζητήσει με πολλούς τρόπους και τεκμηριωμένα, τα σχολεία να μείνουν ανοιχτά, παίρνοντάς όμως τα κατάλληλα μέτρα.  Τα πολλά κενά των εκπαιδευτικών έφεραν μεγαλύτερα τμήματα στα σχολεία και αυτό είναι επιλήψιμο αυτή την περίοδο.

Πρέπει να υπάρχουν λιγότεροι μαθητές ανά τμήμα αλλά και να ελέγχονται. Θα μπορούσε να υπάρχει κλιμάκιο του ΕΟΔΥ κάθε δέκα μέρες στο σχολείο για να κάνει rapid tests. Θέλουμε τα σχολεία ανοιχτά. Είναι μία δύσκολη κατάσταση και σίγουρα θα νοσήσουν πολλοί συνάδελφοι, μαθητές, οικογένειες. Τα σχολεία δεν πρέπει να μείνουν κλειστά, αλλά πρέπει να ανοίξουν με ασφαλή τρόπο.

 Αυτό σημαίνει λιγότερα παιδιά ανά τμήμα και rapid tests ακόμα και μέσα στο σχολείο. Η τηλεκπαίδευση δεν είναι λύση και βλέπετε τα αποτελέσματα που είχε η μακρόχρονη παραμονή των μαθητών στο σπίτι. Το υπουργείο παιδείας έχει το επιστημονικό προσωπικό και την υποστήριξη για να προχωρήσει σε άνοιγμα με ασφαλή τρόπο, όπως άλλα κράτη. Ο φυσικός χώρος του μαθητή είναι το σχολικό περιβάλλον. Τα self tests δεν αρκούν.

Ακολουθήστε το thebest.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο thebest.gr

Ειδήσεις