Back to Top
#TAGS ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΠΑΤΡΩΝ Αιγιάλεια Νάσος Νασόπουλος Ρούλα Πισπιρίγκου Βασιλιάς Κάρολος της Αγγλίας Κέιτ Μίντλετον
Αγγελίες
Μην ψάχνεις, βρες στο
THE BEST

ΚΟΙΝΩΝΙΑ

/

Πρόστιμο για μη χρήση μάσκας: Ποιο είναι το ποσό και τι θα συμβεί αν δεν το πληρώσετε

Πρόστιμο για μη χρήση μάσκας: Ποιο είναι...

Από αύριο η εφαρμογή του μέτρου

Από την Παρασκευή 24 Δεκεμβρίου η χρήση μάσκας είναι πλέον υποχρεωτική τόσο σε εσωτερικούς όσο και σε εξωτερικούς χώρους, στο πλαίσιο των μέτρων για τον κορονοϊό που ανακοίνωσε η κυβέρνηση για τον περιορισμό της εξάπλωσης της μετάλλαξης Όμικρον.

Ο υπουργός Υγείας, Θάνος Πλεύρης, διευκρίνισε ότι το πρόστιμο για τη χρήση μάσκας δεν άλλαξε, κάτι που σημαίνει πως οι παραβάτες θα πρέπει να πληρώσουν πρόστιμο 150 ευρώ.

Υπενθυμίζουμε πως τα μέτρα που ισχύουν από τις 06:00 το πρωί αύριο 24/12 έως και το πρωί τις 3ης Ιανουαρίου είναι:

Υποχρεωτική η μάσκα σε εξωτερικούς και εσωτερικούς χώρους λόγω κινητικότητας και συνωστισμού
(διασκέδαση και γυμναστήρια) ακόμα και για είσοδο στο χώρο εστίασης υπάρχει σύσταση για χρήση μάσκας
Ειδικά για σούπερ μάρκετ και ΜΜΜ διπλή μάσκα υποχρεωτικά ή υψηλής προστασίας (Ν95)
Απαγορεύονται οι δημόσιες συναθροίσεις τις ημέρες των γιορτών
Επισκέπτες στην Ελλάδα πέραν του PCR ή του rapid τεστ θα υποχρεώνονται με ισχυρή σύσταση για επανάληψη του τεστ την 4η και 8η μέρα
Ισχυρή σύσταση για τεστ πριν από διασκέδαση και πριν από κάθε κοινωνική εκδήλωση
Τι ισχύει αν δεν πληρώσετε το πρόστιμο
Σε περίπτωση που ο παραβάτης δεν πληρώσει το πρόστιμο των 150 ευρώ για τη μη χρήση μάσκας, τότε αυτό αποστέλλεται στην εφορία, στη ΔΟΥ κατοικίας του παραβάτη.

Αυτό σημαίνει πως αν ο παραβάτης δεν πληρώσει, τότε η εφορία μπορεί να προβεί στις κινήσεις, ανάλογες με εκείνες που προβαίνει για τις φορολογικές οφειλές, δηλαδή κατασχέσεις ή συμψηφισμό με ενδεχόμενη επιστροφή φόρου.

Πού πληρώνετε το πρόστιμο και πώς
Στα πρόστιμα καταχωρούνται υποχρεωτικά τα στοιχεία του παραβάτη, ο Α.Φ.Μ. και ο Αριθμός Αστυνομικής Ταυτότητας/Διαβατηρίου, περιγράφεται η διαπιστωθείσα παράβαση και αναγράφεται το ύψος του επιβαλλόμενου προστίμου.

Έτσι, λοιπόν, περίπτωση που κάνετε ένσταση και απορριφθεί, τότε εντός 15 ημερών θα πρέπει να καταβάλλετε το ποσό που σας επιβλήθηκε, με πέντε τρόπους:

Mέσω ηλεκτρονικού παράβολου (e-παράβολο) της Γενικής Γραμματείας Πληροφοριακών Συστημάτων Δημόσιας Διοίκησης, που εκδίδεται
Aπευθείας από την ιστοσελίδα https://www.gsis.gr/ e-paravolo (Φορέας Ελληνικό Δημόσιο/Οριζόντια παράβολα)
Aπό τα Κέντρα Εξυπηρέτησης Πολιτών (Κ.Ε.Π.)
Aπό τις Τράπεζες
Aπό τη Δ.Ο.Υ.


Πώς κάνετε την ένσταση
Σε περίπτωση που σας επιβληθεί πρόστιμο και θεωρείτε πως η επιβολή του έγινε αδίκως, έχετε το δικαίωμα μέσα σε πέντε ημέρες από τη βεβαίωση της παράβασης και αποκλειστικά ηλεκτρονικά να διατυπώσετε τις σχετικές αντιρρήσεις σας. Η ηλεκτρονική υποβολή αντιρρήσεων πραγματοποιείται στη σχετική διεύθυνση που αναγράφεται υποχρεωτικά στο έντυπο της Πράξης Επιβολής Προστίμου.

Οι αντιρρήσεις του ελεγχόμενου πολίτη ή καταστηματάρχη, υποβάλλονται στον Προϊστάμενο της Υπηρεσίας ή της Αρχής στην οποία ανήκει το όργανο (Aστυνομία, ΣΕΠΕ, Δημοτική Αστυνομία, Λιμενικό), σύμφωνα με τα όσα προβλέπονται στη σχετική ΚΥΑ «Έκτακτα μέτρα προστασίας της δημόσιας υγείας από τον κίνδυνο περαιτέρω διασποράς του κορονοϊού COVID-19».

Η απόφαση με την οποία εξετάζονται οι αντιρρήσεις πρέπει να είναι πλήρως αιτιολογημένη με αναφορά σε συγκεκριμένα περιστατικά και στοιχεία. Εάν η ένσταση έχει γίνει στις υπηρεσίες του Σώματος Επιθεώρησης Εργασίας (Σ.ΕΠ.Ε.), εκδίδεται αιτιολογημένη απόφαση του Προϊσταμένου της Υπηρεσίας επί των αντιρρήσεων εντός δύο εργάσιμων ημερών.

Όταν η ένσταση γίνεται σε πρόστιμο που έχει υποβληθεί από την Αστυνομία, τη δημοτική αστυνομία ή το λιμενικό, τότε συγκροτείται τριμελής επιτροπή η οποία εξετάζει εντός δύο εργάσιμων ημερών τις αντιρρήσεις και με αιτιολογημένη αναφορά για τα συγκεκριμένα περιστατικά και στοιχεία, τις αποδέχεται ή τις απορρίπτει.
Σε περίπτωση που οι ενστάσεις απορριφθούν, επικυρώνεται το πρόστιμο.

Ακολουθήστε το thebest.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο thebest.gr

Ειδήσεις