Back to Top
#TAGS ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΠΑΤΡΩΝ Αιγιάλεια Νάσος Νασόπουλος Γυναικοκτονία Ρούλα Πισπιρίγκου Travel West Forum
Αγγελίες
Μην ψάχνεις, βρες στο
THE BEST

ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

/

Δώρο Χριστουγέννων: Μου κατέθεσαν τα χρήματα και με ανάγκασαν να τα επιστρέψω

Δώρο Χριστουγέννων: Μου κατέθεσαν τα χρή...

Βροχή οι καταγγελίες εργαζομένων για εργοδοτικές αυθαιρεσίες

Βροχή οι καταγγελίες εργαζομένων για εργοδοτικές αυθαιρεσίες με το Δώρο Χριστουγέννων για ακόμα μία χρονιά με τη ΓΣΕΕ να έχει καταγράψει σε λίγες ώρες πάνω από 175 περιπτώσεις κατάφωρης παραβίασης της εργατικής νομοθεσίας.

Δεκάδες εργοδότες δεν το πλήρωσαν, ως όφειλαν μέχρι χθες 21 Δεκεμβρίου, ενώ οι πιο επιτήδειοι το πιστώνουν στην τράπεζα και μετά το ζητάνε πίσω στο χέρι και σε μετρητά από τον εργαζόμενο απειλώντας και εκβιάζοντας.

Το OPEN μίλησε με εργαζόμενο στη Δράμα που είχε το θάρρος να καταγγείλει τον εκβιασμό, με αποτέλεσμα ο εργοδότης να συλληφθεί επ’ αυτοφώρω την ώρα που έπαιρνε τα χρήματα μπροστά στο ΑΤΜ της τράπεζας.   

 

«Ο εργοδότης μου κατέθεσε το δώρο και μετά ζήτησε να επιστρέψω τα χρήματα»

Χαρακτηριστική είναι η περίπτωση του Βασίλη στη Δράμα, εργαζόμενου σε επιχείρηση εστίασης o οποίος όπως αναφέρει στο κεντρικό δελτίο ειδήσεων του OPEN, απολύθηκε πριν 2 εβδομάδες και ζητώντας τη νόμιμη καταβολή του δώρου Χριστουγέννων βρέθηκε αντιμέτωπος με ακραία περίπτωση παραβίασης της εργατικής νομοθεσίας. 

 «Δούλευα σε μια επιχείρηση καφέ – μπαρ απ' όπου με απέλυσαν πριν δυο εβδομάδες περίπου. Στη συνέχεια ζήτησα αυτά που δικαιούμαι το δώρο Χριστουγέννων και το επίδομα αδείας. Ο εργοδότης μου ζήτησε να μου βάλουν το δώρο στην τράπεζα και έπειτα να το βγάλω και να τους το δώσω πίσω στα χέρια», αναφέρει χαρακτηριστικά. 

 Όταν ο Βασίλης αρνήθηκε να δεχτεί τον… διακανονισμό άρχισαν οι απειλές.

«Είναι πολύ μικρή η πόλη και να ξέρεις ο καθένας τραβάει το δρόμο του και τα πάντα μπορούν να συμβούν», εξηγεί ο εργαζόμενος. 

 Ο Βασίλης κατήγγειλε τον εκβιασμό και σε συνεννόηση με το τοπικό εργατικό κέντρο, τη ΓΣΕΕ και την αστυνομία οργανώθηκε επιχείρηση και ο εργοδότης συνελήφθη επ' αυτοφώρω μπροστά στο ΑΤΜ της τράπεζας.

«Για άλλη μια χρονιά η εργοδοτική αυθαιρεσία χτυπάει κόκκινο», αναφέρει ο Πατρινός Δημήτρης Καραγεωργόπουλος της ΓΣΣΕ, επισημαίνοντας ότι «εργοδότες είτε δεν εξοφλούν καθόλου το δώρο Χριστουγέννων, είτε απαιτούν από τους εργαζόμενους να το επιστρέψουν στο μαύρο ταμείο της επιχείρησης». 

 Αξίζει να σημειωθεί, ότι μέσα σε λίγες ώρες η ΓΣΕΕ έχει δεχτεί 175 καταγγελίες από όλη την Ελλάδα για μη καταβολή του Δώρου ή «κατάσχεση» του από τον εργοδότη μετά την καταβολή. Οι καταγγελίες αφορούν σε μικρομεσαίες επιχειρήσεις εστίασης, καφετέριες, κομμωτήρια, εμπορικά, φούρνους, ανθοπωλεία, συνεργεία αυτοκινήτων και ζαχαροπλαστεία, αλλά και μεγάλες επιχειρήσεις, όπως εταιρείες καθαρισμού και σεκιούριτι, call center.

 «Ο καθένας φοβάται και δεν το συνεχίζει αλλά είπα ότι αν κάποιος δεν κάνει την αρχή τότε όλοι θα μένουμε πίσω», είναι το μήνυμα του εργαζόμενου που δικαιώθηκε για την εργατική διεκδίκησή του. 

Οι εργοδότες όφειλαν να καταβάλλουν το δώρο Χριστουγέννων έως χθες 21 Δεκεμβρίου. Οι εργαζόμενοι που μπήκαν σε αναστολή ή στο συνεργασία από τον Μάιο έως τον Δεκέμβριο πήραν μερίδιο του δώρου από το κράτος την Παρασκευή 17 Δεκεμβρίου. Όσοι λίγοι είναι σε αναστολή τον Δεκέμβριο θα πάρουν το τελευταίο τμήμα του Δώρου εντός Ιανουαρίου.

Ακολουθήστε το thebest.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο thebest.gr

Ειδήσεις