Back to Top
#TAGS ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΠΑΤΡΩΝ Αιγιάλεια Νάσος Νασόπουλος Γυναικοκτονία Ρούλα Πισπιρίγκου Travel West Forum
Αγγελίες
Μην ψάχνεις, βρες στο
THE BEST

ΚΟΙΝΩΝΙΑ

/

Πάτρα: Γιορτάζει η ενορία του Αγίου Διονυσίου

Πάτρα: Γιορτάζει η ενορία του Αγίου Διονυσίου

Το πρωί της Παρασκευής 17/12/2021 θα τελεστεί αρχιερατική Θεία λειτουργία χοροστατούντος του σεβασμιοτάτου Μητροπολίτη Πατρών κ.κ. Χρυσοστόμου

Tην ιερά μνήμη του Αγίου Διονυσίου, επισκόπου Αιγίνης του θαυματουργού, Προστάτη & Πολιούχου της Ζακύνθου τιμά η εκκλησία μας στις 17 Δεκεμβρίου και στην Πάτρα επίκεντρο του εορτασμού αποτελεί ο περικαλλής ιερός ναός στην ομώνυμη συνοικία.

Η θρησκευτική πανήγυρη ξεκίνησε το απόγευμα της Πέμπτης 16/12/2021 στις 6 με τον αρχιερατικό εσπερινό μετ’ αρτοκλασίας χοροστατούντος του Θεοφιλεστάτου Επισκόπου Κερνίτσης κ. Χρυσάνθου που θα μιλήσει και για τον Άγιο Διονύσιο, ο οποίος έζησε από το 1546 έως το 1622 και θεωρείται θαυματουργός.

Θ’ ακολουθήσει ιερά αγρυπνία στις 22.00 όπου θα ιερουργήσει ο πρωτοσύγκελος της Ιεράς Μητροπόλεως Πατρών, αρχιμανδρίτης π. Αρτέμιος Αργυρόπουλος.

Το πρωί της Παρασκευής 17/12/2021 θα τελεστεί η αρχιερατική Θεία λειτουργία χοροστατούντος του σεβασμιοτάτου Μητροπολίτη Πατρών κ.κ. Χρυσοστόμου ενώ στις 5.30 το απόγευμα θα ψαλεί ιερά παράκληση και μεθεόρτιος εσπερινός όπου θα ιερουργήσει ο πρωτοπρεσβύτερος π. Νεκτάριος Γαλάνης.

Κατά τις διήμερες εορταστικές εκδηλώσεις στην ενορία του Αγίου Διονυσίου, θα εκτεθούν για προσκύνημα από τους πιστούς τα φυλασσόμενα τεμάχια των ιερών λειψάνων των αγίων Διονυσίου, Κοσμά, Δαμιανού και Παντελέημονος.

Ο Άγιος Διονύσιος είχε γεννηθεί το 1547 στη Ζάκυνθο από γονείς πλούσιους και ευγενείς, με καταγωγή από τη Βενετία. Το κοσμικό του όνομα ήταν Δραγανίγος Σιγούρος. Νιώθοντας κλίση προς το μοναχικό βίο από νωρίς ενδύθηκε το μοναχικό σχήμα στη μονή των Στροφάδων νήσων, απέναντι από τη Ζάκυνθο, και χειροτονήθηκε ιερέας.

Με παρακίνηση του αρχιεπισκόπου Αθηνών χειροτονήθηκε επίσκοπος Αίγινας με το όνομα Διονύσιος. Μετά από χρόνια ποιμαντορικής δράσης στο νησί του Αργοσαρωνικού, επέστρεψε στην πατρίδα του, όπου έζησε ασκητικά στη Μονή της Αναφωνήτριας.

Ο Άγιος Διονύσιος εκοιμήθη το 1622, σε ηλικία 75 ετών. Τοιερό  λείψανό του ετάφη στο παρεκκλήσι του Αγίου Γεωργίου της μονής Στροφάδων. Κατά την ανακομιδή είδαν ότι το λείψανό του ήταν άφθαρτο. Το είχαν στην αρχή στημένο όρθιο στον επισκοπικό θρόνο του ναού, αλλά αργότερα το μετέφεραν στην πόλη και το διατηρούσαν σε διάφορους ναούς. Στις μέρες μας είναι τοποθετημένο σε πολυτελή λάρνακα στο ναό που φέρει το όνομά του.

Από τις πολλές αρετές του Αγίου Διονυσίου αξίζει να επισημανθούν η ταπεινοφροσύνη και η μεγάλη ανεξικακία του. Όταν ζήτησε καταφύγιο στο μοναστήρι ο φονιάς του αδελφού του, τον έκρυψε και τον προστάτευσε, όπως έχει αναφέρει το www.sansimera.gr.

Ακολουθήστε το thebest.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο thebest.gr

Ειδήσεις