Back to Top
#TAGS ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΠΑΤΡΩΝ Αιγιάλεια Νάσος Νασόπουλος Γυναικοκτονία Ρούλα Πισπιρίγκου Travel West Forum
Αγγελίες
Μην ψάχνεις, βρες στο
THE BEST

ΚΟΙΝΩΝΙΑ

/

Ηλεκτρονική απογραφή τέλος! Θα χάσει η Πάτρα την τρίτη θέση τελικά; Πού θα κριθεί το αποτέλεσμα

Ηλεκτρονική απογραφή τέλος! Θα χάσει η Π...
Τσίχλα Κωνσταντίνα
[email protected] , Facebook Page

Αν συμβεί, θα είναι πλασματικό

Ολοκληρώθηκε χθες η ηλεκτρονική απογραφή του πληθυσμού με τους απογραφείς πλέον να πραγματοποιούν δια ζώσης συνεντεύξεις με όσους δεν κατάφεραν να απογραφούν. Μιλώντας στο thebest.gr o Βύρων Κοτζαμάνης, Καθηγητής Δημογραφίας στο Τμήμα Μηχανικών Χωροταξίας, Πολεοδομίας και Περιφερειακής Ανάπτυξης του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας απάντησε  στο αν η Πάτρα θα χάσει τη θέση της από το Ηράκλειο και εξήγησε σε ποια περίπτωση μπορεί αυτό να συμβεί.

Όπως είπε, «όλα θα κριθούν από το αν θα υπάρξει μεγαλύτερη διαφυγή απ' ότι στο Ηράκλειο.  Ακόμα και αν η Πάτρα χάσει την τρίτη θέση, αυτό θα είναι πλασματικό και θα έχει γίνει γιατί στο Ηράκλειο δεν θα έχει απογραφεί μόνο το 5% ενώ στην Πάτρα το 20% του πληθυσμού.

Η κατάσταση σε αυτή την απογραφή είναι χαοτική και ταυτόχρονα υπάρχει μία μεγάλη μερίδα κόσμου ο οποίος αρνείται να απογραφεί. Το τι ποσοστό αγγίζει αυτή η μερίδα σε κάθε πόλη και δήμο δε μπορούμε να το γνωρίζουμε. Δεν μπορεί να εκτιμήσει κανείς αν οι αρνητές στην Πάτρα είναι περισσότεροι ή λιγότεροι από αυτούς που υπάρχουν στο Ηράκλειο. Αυτό είναι μία πάρα πολύ σημαντική παράμετρος.  Ειδικά στην Πάτρα φάνηκε να υπάρχει μεγάλο πρόβλημα με την διαδικασία με 500 απογραφείς μάλιστα να παραιτούνται.

Πρόκειται για μία απογραφή η οποία θα έχει πολύ μεγαλύτερη διαφυγή από την προηγούμενη. Το 2011 δεν απογράφηκε ένα 3%μ με αποτέλεσμα η ΕΛΣΤΑΤ να κάνει επανεκτίμηση. Αυτή η απογραφή κινδυνεύει να έχει αποφυγή έως 6-8%. Αυτό σημαίνει 800.000 άτομα, είναι ένα μεγάλο νούμερο. Το πώς μοιράζεται αυτός ο αριθμός σε κάθε νομό, σε κάθε πόλη σε κάθε δήμο, δε το ξέρει κανείς και εξαρτάται από το πώς γίνεται η απογραφή σε κάθε περιοχή και από το τι δυσκολίες που υπάρχουν. Αν στο Ηράκλειο η δουλειά γίνει πολύ καλύτερα από την Πάτρα, η απογραφή μπορεί να βγάλει το Ηράκλειο με μεγαλύτερο πληθυσμό. Δεν το πιστεύω αλλά δεν μπορούμε να ξέρουμε. Τα δεδομένα λένε ότι η Πάτρα δε θα χάσει τη θέση της. Στην προηγούμενη απογραφή είχε 40.000 παραπάνω πληθυσμό από το Ηράκλειο. Η γνώμη μου είναι ότι δεν μπορεί να έχει λιγότερο πληθυσμό  αυτή τη φορά γιατί η διαφορά στην προηγούμενη απογραφή  ήταν μεγάλη. Υπάρχει όμως μία σημαντική παράμετρος. Στην Πάτρα οι γεννήσεις και οι θάνατοι είναι πάνω κάτω το ίδιο ενώ στο Ηράκλειο έχουμε 8.000 γεννήσεις παραπάνω από θανάτους.

Επιπλέον το Ηράκλειο είναι πιο ελκυστική πόλη από την Πάτρα. Στο Ηράκλειο αυτοί που πάνε εγκατασταθούν είναι περισσότεροι από αυτούς που φεύγουν. Αυτό δε συμβαίνει στην Πάτρα. Ωστόσο η διαφορά των δύο πόλεων είναι πολύ μεγάλη για να καταφέρει έστω και για αυτούς τους λόγους να την καλύψει το Ηράκλειο. Φυσικά η απογραφή μπορεί να δείξει το αντίθετο» .

Ακολουθήστε το thebest.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο thebest.gr

Ειδήσεις