Back to Top
#TAGS ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΠΑΤΡΩΝ Αιγιάλεια Νάσος Νασόπουλος Ρούλα Πισπιρίγκου Βασιλιάς Κάρολος της Αγγλίας Κέιτ Μίντλετον
Αγγελίες
Μην ψάχνεις, βρες στο
THE BEST

ΘΕΑΤΡΟ

/

Λουκάς Θάνος: Έχω εκπλαγεί με την τεχνογνωσία που συνάντησα στο ΔΗΠΕΘΕ Πάτρας

Λουκάς Θάνος: Έχω εκπλαγεί με την τεχνογ...

Ο καλλιτεχνικός διευθυντής που έχει πλέον 3 μήνες στην πόλη, παρουσίασε στους δημοσιογράφους τον προγραμματισμό της ερχόμενης περιόδου - Κατέθεσε και πρόταση για "Πέρσες" το καλοκαίρι στην Επίδαυρο

Τρεις σχεδόν μήνες αφότου ανέλαβε καθήκοντα νέου καλλιτεχνικού διευθυντή στο ΔΗ.ΠΕ.ΘΕ. Πάτρας, ο Λουκάς Θάνος «συστήθηκε» από κοντά στους δημοσιογράφους στο πλαίσιο συνέντευξης Τύπου που δόθηκε στη 1 το μεσημέρι της Πέμπτης 18 Νοεμβρίου 2021 στα γραφεία του θεάτρου στο Μπάρι. Τον λόγο πήρε πρώτος ο Πέτρος Βάης, πρόεδρος του διοικητικού συμβουλίου του θεάτρου, ο οποίος αφού τόνισε πως ξεκινούν με δύναμη και αισιοδοξία αναφέρθηκε στους 4 άξονες που θα κινηθεί τα επόμενα δύο χρόνια το ΔΗΠΕΘΕ που είναι κατ’αρχάς η συνεργασία όλων των πολιτιστικών και κοινωνικών δομών του Δήμου, υποστηρίζοντας η μία την άλλη.

Ο κ. Βάης υπογράμμισε μάλιστα πως ξεκίνησε ήδη συνεργασία και με την Εθνική Λυρική Σκηνή ενώ συζητείται και συνεργασία με το Εθνικό Θέατρο, όπως ανέφερε στη συνέχεια ο κ. Θάνος, και θα διευρυνθεί η συνεργασία που υπάρχει με το Πανεπιστήμιο Πατρών. Όσο για τους υπόλοιπους άξονες αφορούν στις εκπαιδευτικές δομές όπως είναι το Θεατρικό Εργαστήρι και η Δραματική σχολή με στόχο να βγαίνουν νέοι ικανοί ηθοποιοί, και στη βελτίωση των υποδομών φέροντας ως παράδειγμα την σημαντική δουλειά των ανθρώπων του ΔΗΠΕΘΕ που διαμόρφωσαν οι ίδιοι δίνοντας τον καλύτερο τους εαυτό τις προθήκες στο φουαγιέ στο χώρο των γραφείων ενώ υλικό του θεάτρου όπως σκηνικά μεταφέρθηκε από την αποθήκη σ’ ένα νέο κτίριο 500 τμ και σύντομα το βεστιάριο με 50 και πλέον ιστορικά κοστούμια θα ψηφιοποιηθεί.

Ο Λουκάς Θάνος όπως χαρακτηριστικά ανέφερε, τους τρεις μήνες αφότου ανέλαβε, προσπάθησε να κατανοήσει την πόλη και να συνεχίσει το φοβερό έργο που έχει προηγηθεί στο ΔΗΠΕΘΕ. Τόνισε πως είναι περήφανος για τη δημιουργία του μπαλέτου του ΔΗΠΕΘΕ (πάντα ήθελα να έχω ένα μπαλέτο, είπε χαρακτηριστικά) το οποίο και θα παρουσιάσει τις γιορτές τον «Καρυοθραύστη» του Τσαικόφσκι, μία χριστουγεννιάτικη παράσταση για παιδιά αλλά και μεγάλους. Μάλιστα οι χορευτές του μπαλέτου που επελέγησαν μέσα από οντισιόν και είναι καλλιτέχνες απ’ όλη την Ελλάδα ήσαν παρόντες στη συνέντευξη Τύπου.

«Θα είναι μία κλασική, ονειρική προσέγγιση και είμαι αισιόδοξος για αυτή την παραγωγή», υπογράμμισε ο Λουκάς Θάνος, ο οποίος δεν έκρυψε το πόσο έχει εντυπωσιαστεί και εκπλαγεί από την τεχνογνωσία που συνάντησε στο ΔΗΠΕΘΕ Πάτρας. «Υπάρχει μία ομάδα τόσο συγκλονιστική που αν κάτι συμβεί θα φταίω εγώ», είπε ο Λουκάς Θάνος που το 2010 είχε ανεβάσει εδώ την «Ορέστεια» επί καλλιτεχνικής διεύθυνσης του αείμνηστου Γιάννη Βόγλη ενώ πρόσθεσε πως το ΔΗΠΕΘΕ Πάτρας θεωρείται από τα μέγιστα θέατρα ενώ στη συνέχεια απαρίθμησε όλους τους συνεργάτες στο ΔΗΠΕΘΕ από την Τίνα Γιοβάνη και τον Νίκο Χατζηγιάννη έως τη Σοφία Μαυρίδη στο γραφείο Τύπου και όλους τους υπόλοιπους.

Με τον Καρναβαλικό Οργανισμό (παρούσα ήταν η Ήρα Κουρή) υπεγράφη για 1η φορά ένα μνημόνιο συνεργασίας με το ΔΗΠΕΘΕ προκειμένου να διαμορφωθεί ένα καρναβάλι διαφορετικό δίχως να αλλοιωθεί ο γνώριμος χαρακτήρας του όπως περιέγραψε η Ήρα Κουρή και το πρώτο δείγμα θα δοθεί με το Αριστοφανικό πνεύμα που θα κυριαρχήσει στην τελετή έναρξης.

Στο κομμάτι του προγραμματισμού του ΔΗΠΕΘΕ Πάτρας, ειπώθηκε ακόμα πως μετά το Πάσχα το ευέλικτο σχήμα του ΔΗΠΕΘΕ, το πολύ πετυχημένο Άρμα Θέσπιδος θα ανεβάσει το «Όνειρο Καλοκαιρινής νύχτας» του Σαίξπηρ σε σκηνοθεσία Χρήστου Στρέπκου, πως καθότι το 2022 είναι η χρονιά που συμπληρώνονται 100 έτη από τη γέννηση του Ιάκωβου Καμπανέλλη, θ’ ανέβει τον Φεβρουάριο το Αριστοφανικό χορόδραμα «Ιάκωβος Καμπανέλλης» σε λιμπρέτο μάλιστα του Λουκά Θάνου που θα έχει βασιστεί στις «Εκκλησιάζουσες» και σε μία κωμωδία του Καμπανέλλη. «Ξέρουμε όλοι τον δραματικό Καμπανέλλη και σκοπός μας είναι να ζωντανέψουμε και την κωμική πτυχή του, το οποίο θα επιχειρήσουμε και στην επόμενη παραγωγή μας με μονόπρακτα του», ανέφερε ο κ. Θάνος, ο οποίος μας πληροφόρησε και για την παρουσίαση του εμβληματικού «Μαουντχάουζεν» των Μίκη Θεοδωράκη και Ιάκωβου Καμπανέλλη σε συνεργασία με την ορχήστρα και την χορωδία του Δημοτικού Ωδείου Πατρών.

Το ΔΗΠΕΘΕ προγραμματίζει και άλλα δρώμενα όπως αποσπάσματα της συνεργασίας του Καμπανέλλη με τον Χατζιδάκι, κ.α.

Ακόμα η σημαντική είδηση είναι πως το ΔΗΠΕΘΕ Πάτρας έχει ήδη καταθέσει πρόταση στο Φεστιβάλ Αθηνών – Επιδαύρου για το ανέβασμα της παράστασης αρχαίου θεάτρου «Πέρσες» του Αισχύλου το καλοκαίρι του 2022 που θα κάνει και περιοδεία. Η σκηνοθεσία της παράστασης θα είναι του Λουκά Θάνου.

Στο πρόγραμμα που μας μοιράστηκε είδαμε και την όπερα «Ρέα» του Σαμάρα που ενδέχεται να παρουσιαστεί και στο πολιτιστικό πρόγραμμα των Ολυμπιακών αγώνων του Παρισιού το 2024 σε συνεργασία με την πρεσβεία, με χορωδία και σολίστες από την Πάτρα, μπαλέτο και τη Λυρική Σκηνή.

To 2022 που είναι έτος επετείου σημαντικών γεγονότων όπως τα 100 χρόνια από τη Μικρασιατική Καταστροφή και το Προσφυγικό, το ΔΗΠΕΘΕ σε συνεργασία με τις άλλες δομές πολιτισμού του Δήμου, τον Παμμικρασιατικό Σύνδεσμο και άλλους φορείς, θα συμβάλει στη διαμόρφωση του προγράμματος για την ανάδειξη των ιστορικών αυτών γεγονότων, στην ιστορική γνώση και την καλλιτεχνική έκφραση.

Για το δε φθινόπωρο του 2022 που οι υγειονομικές συνθήκες θα είναι θεωρητικά πιο ευνοϊκές, το ΔΗΠΕΘΕ εκτός από την κεντρική του παραγωγή, σχεδιάζει να ετοιμάσει και τις παραγωγές της Παιδικής και Εφηβικής Σκηνής που παρακολουθούν συνήθως περισσότερα από 200 Σχολεία, γεγονός που δεν ήταν δυνατό τα 2 τελευταία χρόνια λόγω της πανδημίας.

Ακόμα οι σπουδαστές της Δραματικής Σχολής (η σχολή δημιουργήθηκε το 2013) θα έχουν το προνόμιο να παρακολουθήσουν εκπαιδευτικά εργαστήρια από δύο παιδαγωγούς του διάσημου Ρώσου σκηνοθέτη Ανατόλι Βασίλιεφ που θα ξεκινήσουν στις 14/3/2022. Ο Ilya Kozin της ομάδας του Βασίλιεφ που ήταν πολύτιμος συνεργάτης στην προετοιμασία των ηθοποιών της «Μήδειας» το 2008 που είχε ανέβει από το ΔΗΠΕΘΕ Πάτρας με τη Λυδία Κονιόρδου, θα κάνει ασκήσεις σε κείμενα Σαίξπηρ, Τσέχωφ ενώ οι 2 τελευταίες θεαμτικές θα αφορούν Πλάτωνα και Ντοστογιέφσκι.

Ακόμα ο σκηνοθέτης Δήμος Αβδελιώδης θα διδάξει στους σπουδαστές το σύστημα του κινηματογραφικά και το διάστημα Γενάρη με Ιούνιο θα ολοκληρώσει μία ταινία μαζί με τα παιδιά.

Παρών στη συνέντευξη Τύπου ήταν και ο Χρίστος Παπαμιχαήλ από την Liminal Access Force, ο οποίος αναφέρθηκε στη συνεργασία που θα υπάρξει με το ΔΗΠΕΘΕ Πάτρας στο πλαίσιο της βελτίωσης της προσβασιμότητας ατόμων με αναπηρία. Στόχος είναι να γνωρίζουμε τι σημαίνει, δημιουργώ για όλους και με όλους χωρίς αποκλεισμούς ώστε η πρόσβαση να είναι ανεμπόδιστη βελτιώνοντας παράλληλα και τη δυνατότητα πρόσληψης του περιεχομένου μιας παράστασης, είπε ο κ. Παπαμιχαήλ.

Στη συνέντευξη Τύπου μίλησε και η Κατερίνα Γεροπαναγιώτη, πρόεδρος του Πολιτιστικού Οργανισμού, η οποία στάθηκε στους κοινούς στόχους και προβλήματα και ένα τέτοιο κοινό πρόβλημα είναι πως οι δομές όπως το Δημοτικό ωδείο θα έπρεπε να είναι αδάπανες με την έννοια τα χρήματα να προέρχονται από τον κρατικό προϋπολογισμό και όλοι να έχουν πρόσβαση μιας και αυτή τη στιγμή το 80% σχεδόν των οικογενειών αδυνατούν να πληρώσουν τα δίδακτρα των παιδιών τους.

Παρών ήταν και ο Δήμαρχος Πατρέων Κώστας Πελετίδης που είπε πως ο Δήμος συγκεντρώνει υψηλού επιπέδου δυναμικό και πως σκοπός είναι μέσα από όσα ετοιμάζονται, να επιτευχθεί η ανάταση του Πατραϊκού λαού στη δύσκολη εποχή που ζούμε όπου μετράμε καθημερινά νεκρούς. Στο περιβάλλον μάλιστα αυτό ο κ. Πελετίδης ερωτώμενος ήταν κατηγορηματικός ότι δυστυχώς και το 2022 δεν θα έχουμε ένα καρναβάλι, με τη μορφή που το ξέραμε.

Επίσης ο κ. Πελετίδης υπογράμμισε με νόημα ότι οι φορείς και οι πολιτιστικές δράσεις ουσιαστικά υλοποιούνται από χρήματα του Δήμου μιας και από τις εισφορές του Έλληνα φορολογούμενου, το κράτος δίνει μόνο το 35%

Στη συνέντευξη Τύπου ήταν παρών και ο Γεράσιμος Βουτσινάς, διευθυντής του Δημοτικού Ωδείου, ο ηθοποιός και σκηνοθέτης Χρήστος Στρέπκος, κ.α.

Επιμέλεια - ρεπορτάζ: ΤΑΚΗΣ Γ. ΜΑΡΤΑΤΟΣ

Ο Ιάκωβος Καμπανέλλης.

Ο Ιάκωβος Καμπανέλλης.

Ακολουθήστε το thebest.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο thebest.gr

Culture