Back to Top
#TAGS ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΠΑΤΡΩΝ Αιγιάλεια Νάσος Νασόπουλος Γυναικοκτονία Ρούλα Πισπιρίγκου Travel West Forum
Αγγελίες
Μην ψάχνεις, βρες στο
THE BEST

ΘΕΑΤΡΟ

/

Τον "Καρυοθραύστη" θ' ανεβάσει το ΔΗΠΕΘΕ Πάτρας πριν τα Χριστούγεννα σε χορογραφία Γ. Αντωνίου

Τον "Καρυοθραύστη" θ' ανεβάσει...

Στην παράσταση του νεοσύστατου μπαλέτου του ΔΗΠΕΘΕ, θα συμμετάσχουν 13 χορευτές ενώ θ' υπάρχει και η φωνή ενός αφηγητή

Μία μεγάλη κεντρική παραγωγή για όλη την οικογένεια που θα φαντασμαγορική και απόλυτα ταιριαστή στο πνεύμα και την ατμόσφαιρα των γιορτών των Χριστουγέννων και της Πρωτοχρονιάς, ετοιμάζει το ΔΗΠΕΘΕ Πάτρας με τις πρόβες να έχουν ήδη ξεκινήσει στο Δημοτικό Θέατρο Απόλλων. Ο λόγος για την παράσταση «Ο Καρυοθραύστης», την ομορφότερη ίσως ιστορία των Χριστουγέννων που δικαίως θεωρείται ένα από τα δημοφιλέστερα μπαλέτα του ρεπερτορίου καθώς η συναισθηματική δύναμη και η θεατρικότητα της μουσικής του Τσαϊκόφσκι μαγεύουν διαχρονικά τους μικρούς και μεγάλους θεατές, όπως χαρακτηριστικά έχει γραφτεί.

«Ο Καρυθραύστης – The Nutcracker» θ’ ανέβει σύμφωνα με πληροφορίες του thebest.gr ως μπαλέτο με τη συμμετοχή 13 επαγγελματιών χορευτών που επελέγησαν μετά από ανοικτή ακρόαση, ορισμένοι εκ των οποίων είναι από την περιοχή της Πάτρας ενώ η χορογραφία θα είναι του διακεκριμένου Γιάννη Αντωνίου, ο οποίος όπως είδαμε έχει λάβει μέρος σε σημαντικές διοργανώσεις, όπως το Διεθνές Φεστιβάλ Χορού Καλαμάτας. Ο Γιάννης Αντωνίου είναι χορευτής, χορογράφος, παραγωγός και δάσκαλος χορού. Στην παράσταση «Ο Καρυοθραύστης» του ΔΗΠΕΘΕ Πάτρας που προορίζεται για να κάνει πρεμιέρα λίγο πριν τα Χριστούγεννα και θα είναι η πρώτη παραγωγή του νεοσύστατου μπαλέτου του ΔΗΠΕΘΕ, πιθανόν να έχει συμβολή στην σκηνοθετική επιμέλεια και ο καλλιτεχνικός διευθυντής Λουκάς Θάνος. Ακόμα εκτός των 13 χορευτών αλλά και των εντυπωσιακών κοστουμιών και της αξεπέραστης μουσικής του Τσαικόφσκι, στην παράσταση θα υπάρχει και η φωνή ενός αφηγητή.   

Στην αρχική δίπρακτη μορφή του, σε χορογραφία του Λεφ Ιβάνοφ και λιμπρέτο του Μαριύς Πετιπά και μουσική του Πιοτρ Ίλιτς Τσαϊκόφσκι, ο «Καρυοθραύστης» πρωτοπαρουσιάστηκε στο αυτοκρατορικό θέατρο Μαριίνσκι της Αγίας Πετρούπολης στις 18 Δεκεμβρίου 1892. Η αρχική υπόθεση βασίζεται στο διήγημα Ο καρυοθραύστης και ο βασιλιάς των ποντικιών του Ε. Τ. Α. Χόφμαν. Ακολούθησαν αρκετές χορογραφίες, ανάμεσα στις οποίες του φημισμένου Ζωρζ Μπαλανσίν (1954), του Γιούρι Γκριγκορόβιτς (1966), του Τζων Κράνκο την ίδια χρονιά, του περίφημου Ρούντολφ Νουρέγεφ (1967), του Τζων Νώυμαϊερ το 1971 αλλά και του Μιχαήλ Μπαρίσνικοφ για το American Ballet Theater.

Όπως έχει τονιστεί, ο Καρυοθραύστης είναι από τις ελάχιστες παραστάσεις κλασικού μπαλέτου που μοιάζουν σαν να γράφτηκαν σήμερα. Είναι ένα αριστουργηματικό έργο που διατηρεί ανέγγιχτα από το χρόνο όλα εκείνα τα στοιχεία που κάνουν τα παιδικά όνειρα να φαίνονται πραγματοποιήσιμα.

Η τρυφερή ιστορία του Καρυοθραύστη που έχει μεταφερθεί και στον κινηματογράφο (το 2018 κυκλοφόρησε από την Ντίσνει η ταινία «Ο Καρυοθραύστης και τα Τέσσερα Βασίλεια» σε σκηνοθεσία των Λάσε Χάλστρομ και Τζο Τζόνστον με την Κίρα Νάιτλι, τον Μόργκαν Φρίμαν, την Μακένζι Φόι, την Έλεν Μίρεν, κ.α.) δεν αφήνει κανένα ασυγκίνητο.

Η ιστορία του έργου διαδραματίζεται την Παραμονή των Χριστουγέννων, σε μια γερμανική πόλη, όπου η μικρή Κλάρα περιμένει το δώρο από τον νονό της. Ανοίγοντάς το βλέπει με έκπληξη ένα στρατιωτάκι που χρησιμεύει ως καρυοθραύστης. Όταν όλοι οι καλεσμένοι φεύγουν, η Κλάρα μπαίνει στο σαλόνι για να κοιμίσει το στρατιωτάκι της. Καθώς το ρολόι χτυπά μεσάνυχτα, το κορίτσι αποκοιμιέται και μεταφέρεται σε έναν παραμυθένιο κόσμο, όπου τα παιγνίδια ζωντανεύουν και δίνουν μάχη με τους τεράστιους ποντικούς που εισβάλλουν στο δωμάτιο. Σε αυτή τη μάχη ο Καρυοθραύστης αναδεικνύεται νικητής και μεταμορφώνεται σε έναν όμορφο πρίγκιπα.

Στη δεύτερη πράξη η Κλάρα και ο Πρίγκιπας-Καρυοθραύστης κάνουν ένα μαγικό ταξίδι, πρώτα στη χώρα της Βασίλισσας του Χιονιού και έπειτα στη χώρα των Ζαχαρωτών και της Ζαχαρένιας νεράιδας. Το όνειρο ωστόσο δεν κρατάει πολύ. Καθώς ξημερώνουν Χριστούγεννα, η μικρή Κλάρα ξυπνάει και ανακαλύπτει ότι ο γοητευτικός πρίγκιπας των ονείρων της έχει μεταμορφωθεί ξανά στον καρυοθραύστη που της χάρισε ο νονός της.

*Τέλος να αναφέρουμε πως το ΔΗΠΕΘΕ Πάτρας ετοιμάζει για το μέλλον και συνεργασία με την Εθνική Λυρική Σκηνή.

Την Πέμπτη 18/11 ο νέος καλλιτεχνικός διευθυντής Λουκάς Θάνος αναμένεται να μιλήσει σε συνέντευξη Τύπου στον εκπαιδευτικό χώρο Μπάρι που είναι και τα γραφεία του ΔΗΠΕΘΕ, για τον προγραμματισμό των παραστάσεων της θεατρικής περιόδου 2021-2022.

Ακολουθήστε το thebest.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο thebest.gr

Culture